Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Indul a népszavazás: Lebuknának a politikusok, ha hazudnak a vagyonnyilatkozatukban

Ez a cikk több mint 6 éves.

A vagyonnyilatkozatok igazságtartalmát vizsgálhatnák a hatóságok, ha a ma indult népszavazási kezdeményezés sikerrel jár. Ez lényegében vagyonosodási vizsgálattal ér fel a politikusok kapcsán, amely adóhatósági eszközt a Fidesz végletekig legyengítette. Azért is lehet fontos a kezdeményezés, mert kampánytémává tenné  a politikai elit gyors gazdagodását a választások előtt fél évvel.

Mint az a Mércén megírtuk, a Kúria az alábbi kérdést engedte át:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés írja elő a törvény alapján vagyonnyilatkozat-tételre kötelezett személyek vagyonnyilatkozataiban foglaltak helytállóságának rendszeres, kötelező, a hatósági nyilvántartásokban foglalt adatokkal való összevetéssel történő vizsgálatát?”

A Fidesz inkább a Parlamentben intézné el a kérdést, és nem hagyná a a népet beleszólni a kérdésbe. Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, szerint demagóg a népszavazási kezdeményezés.

Nem újdonság a Fidesztől, hogy visszavonulót fújnak, ha olyan népszavazási kezdeményezéssel szembesülnek, ami veszélyes lehet a hatalmukra. Az olimpiai rendezésről szóló népszavzási kezdeményezédnél még megvárták, hogy összegyűljön az aláírás, de vasárnapi zárvatartásról, és a korrupiós bűncselekmények elévülési idejének megnöveléséről szóló kérdéseknél, már rögtön megszavazták az Országgyűlésben a törvényt, mihelyst el lehetett kezdeni az aláírásgyűjtést.

Van mitől félnie a Fidesznek, mert a politikusi vagyonnyilatkozatok már évek óta borzolják a kedélyeket. Rogán Antal lakása magától növekedett. Lázár János a fia nevén lévő nagy értékű balatoni nyaralót felejtett ki négy éven át a vagyonnyilatkozatából. Szíjjártó Péter vagyona rejtélyes milliókkal nőtt meg 2013-ra. A fideszes Farkas Sándor másfélmilliárd forintot tett láthatatlanná a vagyonnyilatkozatában. Orbán Viktor pedig a vagyonnyilatkozata alapján folyamatosan szegényedik.

A népszavazást Schádi Tamás magánszemély kezdeményezte, aki régebben az LMP tagja volt. Schádi a Mércének elmondta, hogy azért adta be a kérdést, mert

tele van a hócipője azzal, hogy tét nélkül hazudoznak a politikusok arról, hogy milyük van. Miközben egy hétköznapi ember gatyájába is belenéz az adóhatóság.

Vágó Gábor korrupcióellenes aktivista, több népszavazás kezdeményezője lett a kampány vezetője. Vágó egyébként a Mérce tartalomfejlesztőjeként és szerkesztőjeként is dolgozik, a népszavazás kapcsán nem fog a Mércén hírcikket írni.