Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A Párbeszéd a szupergazdagok megadóztatását javasolja

Ez a cikk több mint 4 éves.

A Párbeszéd sajtótájékoztatón számolt be a vagyonnyilatkozatokat és a vagyonok megadóztatását érintő országgyűlési határozati javaslataikról Tordai Bence és Kocsis-Cake Olivio, a párt országgyűlési képviselőinek részvételével.

Tordai a felső tízezer megadóztatását taglaló törvényjavaslat lényegét fejtette ki, megemlítve, amikor a fideszesek és a közeli oligarchák vagyonáról beszélünk, akkor hamar eljutunk a leggazdagabb magyarokig. Hangsúlyozta, a felső tízezret akarják megadóztatni, és beadtak egy javaslatot, melynek jegyében a kormánynak ki kellene dolgoznia egy törvényt a 100 millió feletti vagyonok megadóztatására.

„A felső tízezret akarjuk megadóztatni, a leggazdagabb egy ezreléket, ha úgy tetszik”

– mondta el a politikus. A javaslat szerint a nettó 100 millió forintot meghaladó pénzügyi vagyonokra vonatkozna ez az adó, amibe nem számítana bele az adóalanyok által lakott ingatlan értéke.

Tordai elmondta, az ország egyre jobban szétszakad, és a gyarapodás, mely a Fidesz-médiában megjelenik, jellemzően a felső tíz, de még inkább a felső egy százalék vagy egy ezrelék gyarapodását jelenti.

Ezt a Magyar Nemzeti Bank kimutatásával támasztotta alá, miszerint a magyar társadalom felső tíz százaléka több vagyon felett rendelkezik, mint az alsó kilencven, a felső egymillió magyarnál van a nettó vagyon 56 százaléka, ezen belül a felső egy százalék a nemzeti vagyon több, mint egynegyedét tudhatja magáénak.

„És ezen belül minél feljebb megyünk, annál nagyobbak a különbségek, annál nagyobbak a különbségek, annál nagyobb az évenkénti vagyongyarapodásnak a tempója, a ritmusa”

– tette hozzá.

A politikus kitért arra is, hogy 2014-17 között a felső tíz százalék 56 százalékkal növelte vagyonát, vagyis ez alatt a három év alatt több, mint felével lettek gazdagabbak, mint a vizsgált időszak elején.

A száz leggazdagabb magyar viszont az elmúlt tíz évben háromszorosára növelte vagyonát.

A párt számításai alapján egy egyszázalékos vagyonadó 150 milliárd forint körüli plusz forrást jelentene a költségvetésnek, ezt a Párbezséd szerint olyan társadalmi befektetésekre kellene fordítani, mint az oktatás vagy a szociális rendszer, ami lehetőséget ad hogy csökkenjenek a társadalmi különbséget, és lehetőséget ad, hogy a szegényeknek legalább a gyerekei kitörhessenek a szegénységből.

Tordai a globális helyzetet is górcső alá vette, emlékeztetve, hogy az Oxfam szerint a világ dollármilliárdosai annyi pénzt birtokolnak, mint a maradék 6,9 milliárd ember, vagyis 2000 ember annyi vagyont birtokol, mint a világon a többi ember.

A dollármilliárdosok között legalább két magyar is van a politikus szerint,

„az egyik Orbán Viktornak az üzleti alteregója, Mészáros Lőrinc.”

Kocsis-Cake Olivio a vagyonnyilatkozatok szigorúbb szabályozásáért szólalt fel, megemlítve, hogy a Fidesz állítása szerint az egyik legszigorúbb a magyar vagyonnyilatkozati rendszer. Ez véleménye szerint a határidő tekintetében valóban így van, tekintve, hogy amennyiben késnek a képviselők, az tiszteletdíjuk megvonásával jár, azonban tartalmi szempontból már korántsem mondható el hogy különösen szigorú lenne a rendszer. Kocsis-Cake több pontba szedte a Párbeszéd vagyonnyilatkozatokra vonatkozó javaslatait:

  • Átláthatónak kell lenniük: papír helyett elektronikus formában kellene felvinni, kereshető lenne akár kulcsszavakra, összehasonlítható lenne, valamint az egy háztartásban élők vagyonnyilatkozatát is nyilvánosságra kellene hozni, hogy ne lehessen trükközni a más nevére íratott vagyontárgyakkal.
  • Jobban követhetőek kellene hogy legyenek: a vagyonnyilatkozatoknak összhangban kellene lenni az adóbevallással, ahogy például Dániában. A különböző gazdasági és társadalmi tisztséget vállaló képviselők akkor is tüntessék fel ezeket a szervezeteket, ha onnan nem származik jövedelmük, például Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes esetében tudni lehetne, hogy a vadásztársaság elnöke, így világos lenne, miért nyújt be ilyen témájú javaslatokat. Emellett ha valaki a jövedelmén kívül jut nagy értékű vagyontárgyhoz, akkor legyen megjelölve, hogy az honnan van: öröklés vagy kölcsön, amennyiben pedig az utóbbi, akkor legyen feltüntetve az is, honnan származik.
  • Szankciókkal kell járnia, ha valaki nem tesz eleget nyilatkozási kötelezettségének, vagy valótlanságot állít.

A Párbeszéd javasolja emellett, hogy vonják tágabbra a vagyonnyilatkozatokra kötelezettek körét, bevéve azon vállalatok tulajdonosait, melyek közbeszerzéseken állami megrendeléseket nyernek el.

A sajtótájékoztatóról készült felvételünket itt tudjátok visszanézni: