Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Miután nem sikerült kiszervezni a menekültkérelmek elbírálását Ruandába, most nyomkövetőket helyeznének a menedékkérőkre az Egyesült Királyságban

Ez a cikk több mint 1 éves.

A brit belügyminisztérium elektromos nyomkövetőt helyezne azokra a menedékkérőkre, akik – a nézetük szerint – „veszélyes vagy rendhagyó” útvonalakon jutottak a szigetországba, írja a BBC.

A 12 hónapos – a belügyminisztérium árulkodó megnevezése szerint: – „kísérletet” azokkal a felnőtt menekültekkel szemben alkalmazzák, akik lélekvesztőn vagy teherautók rakterében érkeztek az Egyesült Királyságba.

A kritikusok szerint az intézkedés – amely csütörtökön Walesben már gyakorlattá vált – bűnözőként kezeli az üldöztetés elől menekülőket, hiszen nyomkövetőt eddig csak azokra helyeztek, akikkel szemben bírósági eljárás zajlott, s félő volt, hogy megszöknek az ítélethirdetés elől.

A belügyminisztérium iránymutatása hangsúlyozza, hogy „kisgyermekekre és gyermeket váró nőkre nem helyeznek nyomkövetőt”, s a tervek szerint azokat is megkímélik, akik rabszolgaságból szabadultak vagy emberkereskedelem áldozatai lettek.

Az intézkedés célja, hogy a hatóságok nyomon kövessék, hogyan halad a menekültkérelmek elbírálása, s hogy kiderüljön, ezzel a módszerrel könnyebb-e kapcsolatot tartani az érintettekkel. Azt is figyelnék, hogy a kérelem során szükséges óvadék fizetése alól ki bújik ki.

Aki valamilyen mulasztást vagy vétket követ el, megfosztják a szabad mozgástól.

Boris Johnson miniszterelnök azzal indokolta a szabályozást, hogy „fontos biztosítani, hogy a menedékkérők ne tűnhessenek el csak úgy az országban”, egyébiránt pedig azt is fontosnak tartotta elmondani, hogy  az Egyesült Királyság „nagylelkű és befogadó ország”.

A kísérleti projekt napokkal azután indult, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) meghiúsította, hogy az Egyesült Királyságból Ruandába szállítsanak menedékkérőket. A brit kormány terve az volt, hogy a menekültkérelmek elbírálását kiszervezzék az afrikai országba.

Az első kitoloncolás heves ellenállásba ütközött. Mintegy kétszáz londoni gyűlt össze a délkelet-londoni Peckham városrészben, hogy megakadályozzák, hogy egy nigériai férfit elvigyenek a Bevándorlási Hivatal emberei, mivel lejárt a vízuma.

BBC, 444
Címlapkép: Flickr – creative commons.