Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az Egyesült Királyság Ruandába szervezi ki az országba érkező menekülteket

Ez a cikk több mint 2 éves.

Boris Johnson szerdán jelentette be, hogy az Egyesült Királyságba érkező menekülteket 4500 kilométerrel arrébb fogják adminisztrálni, Ruandában, annak érdekében, hogy leszámoljanak az illegális menekültekkel, és az embercsempészettel írja a Guardian.

A miniszterelnök szerint az Egyesült Királyság nem tud fenntartani egy ilyen „párhuzamos illegális” migrációs rendszert és azt hangsúlyozta, hogy az ország segíteni akarása végtelen, erőforrásaik azonban nem azok.

„A brit emberek többször is arra szavaztak, hogy meg kell védenünk a határainkat. Nem arra hogy lezárjuk őket, hanem arra, hogy megvédjük őket”.

Pénteken fog életbe lépni ez a rendszer, és vele egy új fogadóközpont is, aminek működtetéséért a brit haditengerészet lesz majd a felelős, elkerülve így a menekültek hotelekben történő elszállásolását.

Priti Patel belügyminiszter szerdán látogatott el Ruandába, hogy véglegesítse ezt az új „migrációs és gazdaságfejlesztő megállapodást”. Ruandával végül 120 millió fontban állapodott meg Patel, amit háromévnyi sikertelen próbálkozás előzött meg a migránsok kiszervezésével kapcsolatban, mind Albánia, mind Ghána visszautasította korábban a brit kormány ajánlatát.

A Munkás párt által „etikátlannak és kivitelezhetetlennek” nevezett megállapodás szerint a menedékkérőket ruandai menekülttáborokba reptethetik majd a jövőben. A menekültek menedékkérelmeit a közép-afrikai országban fogják elbírálni, ahol szorgalmazni fogják a helybéli letelepedést és integrációt. A The Times értesülései szerint a „reptetés” csupán a férfi menekültekre fog csak vonatkozni.

A Human Rights Watch 2020-as jelentése szerint az ilyen ruandai táborokban a menekülteket ok nélkül fogva tartják, rossz körülmények között vannak elszállásolva, illetve kínzásoknak is alávetik őket.

Arról egyelőre nem rendelkezünk információkkal, hogy ezek a táborok az Egyesült Királyság fennhatósága alá fognak majd tartozni vagy Ruanda fog értük felelni. Illetve azt sem tisztázta még a brit kormány, hogy miként tervezi ezeknek a táboroknak a felügyeletét, és hogyan fogja biztosítani a menekültek ellátását.

Yvette Cooper az Egyesült Királyság árnyékkormányának belügyminisztere szerint ez a megállapodás adófizetők milliárdjaiba fog kerülni, ami megengedhetetlen a jelenlegi megélhetési válság kapujában, arról nem is beszélve, hogy ez az új rendszer „nemhogy megkönnyíti, hanem megnehezíti” a menedékkérők adminisztrációját.

Egyesült Nemzetek Szervezetének migrációval foglalkozó intézménye, az UNHCR is elítéli az ilyen „offshore” menekülttáborokat, amik az esetek túlnyomó többségében megfelelő szupervízió és jogvédelmi intézkedések nélkül működnek. Az ilyen intézkedések nem oldják meg a migrációs válságot, és a felelősség megosztása helyett, a felelősség áthárítását szorgalmazzák.

Az Egyesült Királyság mellett Dánia is kötött hasonló megállapodást Ruandával, 2021-ben, miszerint az afrikai országba szállítják a menekülteket, amíg menedékjogi kérelmeiket elbírálják. A dán kormány elrettentés céljából hozta meg ezt a döntést. Azt remélik, hogy az Európából való elröptetés elég elrettentő ok lesz arra a menedékkérőknek, hogy ne Dániában felé vegyék az irányt.