Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem szállt fel a repülő: londoniak sikeresen blokkolták menekültek deportálását Ruandába

Ez a cikk több mint 1 éves.

Mintegy kétszáz londoni gyűlt össze a délkelet-londoni Peckham városrészben szombaton, hogy megakadályozzák, hogy egy nigériai férfit elvigyenek a Bevándorlási Hivatal emberei annak lejárt vízuma miatt. Az összegyűlt tömeg a beszámolók szerint sikeresen blokkolta a férfit szállító furgon útját, így a bevándorlásiak rendőri erősítést kértek.

Az összegyűlt tiltakozók azonban nem adták fel a küzdelmet, és továbbra is békésen jégkrémezve ücsörögtek a jármű körül, így az nem tudta folytatni az útját.

A közösségi médiában terjedő felvételek szerint a rendőrök egy ponton még oszlatással is próbálkoztak a „Let him go!”-t („Engedjétek el!”) skandáló tömeg ellen.


A férfit végül a bevándorlásiak elengedték némi óvadék fejében, és elhajtottak a helyszínről, miközben a tömeg azt skandálta feléjük:

„Ne is gyertek vissza Peckham-be!”

 

Kedden indította volna útjára a brit bevándorlásügy az első repülőgépet, ami a Boris Johnson miniszterelnök által áprilisban bejelentett terv alapján Ruandába szállította volna az Egyesült Királyságban menedéket kérők első csoportját.

A gép a tervek szerint kedden este fél tízkor szállt volna fel, amit eltoltak fél tizenegyre, de a járatot végül eltörölték, köszönhetően az Emberi Jogok Európai Bíróságának közbeavatkozásának.

Az eredetileg 130 fősre tervezett csoport a ruandai út indulásának napjára mindössze 7 főre olvadt az időközbeni utolsó pillanatos fellebbezések miatt. A kormányzat napközben azt is közölte, hogy ők akár egyetlen egy emberrel is elindítják a járatot, mert az arra kijelölt körülbelül 500 ezer fontos összeget már nem lehet visszatéríteni. Azonban erre a félmilliós útra mégsem került sor, cserébe nagyon fog hiányozni a brit költségvetésből.

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, a sokak által kritizált terv Johnson kormánya szerint azért szükséges, mert így lehetőség nyílik rá, hogy leszámoljanak az illegális migrációval és az embercsempészettel. Indoklásában a miniszterelnök azt fejtegette, hogy „az ország segíteni akarása végtelen, erőforrásaik azonban nem azok.”

A tervet súlyosan bírálta az ellenzéki Munkáspárt, ami szerint a program „etikátlan és kivitelezhetetlen.” Yvette Cooper az Egyesült Királyság árnyékkormányának belügyminisztere szerint ez a megállapodás adófizetők milliárdjaiba fog kerülni, ami megengedhetetlen a jelenlegi megélhetési válság kapujában, arról nem is beszélve, hogy ez az új rendszer „nemhogy megkönnyíti, hanem megnehezíti” a menedékkérők adminisztrációját.

Egyesült Nemzetek Szervezetének migrációval foglalkozó intézménye, az UNHCR is elítéli az ilyen „offshore” menekülttáborokat, amik az esetek túlnyomó többségében megfelelő szupervízió és jogvédelmi intézkedések nélkül működnek. Az ilyen intézkedések nem oldják meg a migrációs válságot, és a felelősség megosztása helyett a felelősség áthárítását szorgalmazzák.

Liz Truss, az Egyesült Királyság külügyminisztere kedden egy rádióinterjúban a kritikusokról úgy nyilatkozott, hogy

„Ezeknek az embereknek olyan alternatív javaslattal kellene előállniuk, amely működőképes. A mi politikánk teljesen legális, teljesen erkölcsös.”

Szavaira reagálva Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa közölte, hogy Truss téved, hiszen az ENSZ „nagyon, nagyon sok javaslatot” tett már az ügy megoldásával kapcsolatban, ami kikerülné azt a helyzetet, hogy egy olyan kelet-afrikai országba küldjék a menedékkérőket, ami ” megsérti a menekültekkel kapcsolatos alapelveket.”

(The Guardian)