Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete kiállt a magyar szakszervezetek jogaiért a kormánnyal szemben

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az ENSZ Nemzetközi Munkaügyi Szervezete (ILO) reagált a magyar szakszervezetek panaszaira, melyeket figyelembe véve arra szólította fel Magyarország kormányát, hogy minél előbb tegyék meg a szükséges lépéseket ahhoz, hogy a szakszervezeti működés és a kollektív tárgyalások a jövőben megfeleljenek az ENSZ és az ILO irányelveinek.

A bizottság felkérte a kormányt, hogy haladéktalanul vegye igénybe az ILO technikai segítségét az egyezmény rendelkezéseinek való jogi és gyakorlati megfelelés biztosítása érdekében, ami egy nagyon erős jelzés a kormány számára, hogy komoly problémákat kell megoldania

– olvashatjuk a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának (SZEF) sajtóközleményében.

A bizottság megállapította, hogy a szakszervezet-ellenes megkülönböztetéssel szembeni védelemmel, a törvény által megengedett kollektív tárgyalások hatályával, valamint a szabad és önkéntes kollektív tárgyalásokba való beavatkozásokkal kapcsolatban „jelentős jogi- és gyakorlati hiányosságok tapasztalhatók Magyarországon”.

A szakszervezeti sikerről Facebookon is beszámolt a SZEF, melyből kiderül, hogy  két szakszervezet is panasszal élt az ILO felé a 2010-óta tartó szakszervezeti jogok leépítése kapcsán: „a KKDSZ Kulturális Szakszervezet a kulturális terület átalakítása kapcsán, míg a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) az idén megcsorbított sztrájkjog ügyében„.

Azt is érdemes kiemelni, hogy arra elég ritkán kerül sor, hogy uniós tagállamot vizsgálna az ENSZ ezen bizottsága, így ebből a szempontból is egy egyedi esetnek számít ez a győzelem.

A bizottság arra kérte fel a kormányt, hogy 2022. szeptember 1-jéig nyújtson be egy jelentést az ILO-nak, amiben a felsorolt hiányosságok pótlásáról tesz majd tanúbizonyságot.

A magyar dolgozók ügyét több külföldi szakszervezet is támogatta, többek között az Olasz Általános Munkás Konföderáció (CGIL) és a Német Szakszervezeti Szövetség (DGB), a Nemzetközi Közszolgáltatási Szakszervezeti Szövetség (PSI), a Szállítási Dolgozók Nemzetközi Szövetsége (ITF), és az Oktatásügyi Internacionálé (EI).

Címlapkép: Juhász-B. Kincső/Mérce