Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Hanyas vagy?” – az EMMI előtt demonstráltak a tanári társadalom elöregedése miatt

Ez a cikk több mint 1 éves.

Élőképes demonstrációt tartott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) új Orbán-kormány megalakulásától megszűnő egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szalay utcai épülete előtt. Az eseményen Szűcs Tamás, volt PDSZ elnök vezényletével 100 tanár tartott a magasba különböző színű lapokat aszerint, hogy a jelenleg állományban lévő pedagógusok között a különböző életkori csoportoknak mekkora az aránya – erre utalt az esemény címe is: „Hanyas vagy?”.

Élőképes demonstrációt tartott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) új Orbán-kormány megalakulásától megszűnő egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szalay utcai épülete előtt. Fotó: Juhász-B. kincső/Mérce

Szűcs elmondta, ez az esemény nem valaminek a zárása, hiába vagyunk a tanév végén, ez egy rendezvény a sorban. Szerinte a kormány alakulását látva úgy tűnik, hogy további hasonló rendezvényekre lesz szükség. Hozzátette, nem ez fogja megváltani a világot.

„De felmutatja azt, amit mindannyian érzékelünk, hogy holnap ki fog tanítani. Az oktatók látják, a szülők kevésbé, de az EMMI dolgozói biztosan látják. Akkor is látták, amikor a munkaterhek megemelésével próbálták a tanárhiányt ellensúlyozni”

-mondta el Szűcs, a mostani demonstrációval kapcsolatban úgy fogalmazott, összességében azért vannak itt, hogy felülnézetből megmutassák, hogy mekkora a gond:

„Hányas vagy? 2004-es, most mész tanárképzőre, most készülsz a leggyönyörűbb pályára?

A 2000-es évek körül születtél, most leszel pályakezdő, most akarsz belenézni a csillogó szemekbe, most fogsz olyan problémákat mikre nem is gondoltál? Elkezded a világ egyik hivatását? Nincsenek sokan, nincsenek annyian, mint ahányan nyugdíjba mentek?

1992-es vagy, 30 körüli, pályakezdő, itt maradtál? Vannak ilyenek, reméljük, de tudjuk, hogy számuk egyre csökken. Abban, csak hinni lehet, megtapasztalni nem, hogy családot lehet ebből alapítani

’82-es vagy, családot alapítottál? Fent szeretnéd tartani, de jól tudod, hogy ebből nem fog sikerülni?

Élőképes demonstrációt tartott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) új Orbán-kormány megalakulásától megszűnő egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szalay utcai épülete előtt. Szűcs Tamás a PDSZ volt elnöke. Fotó: Juhász-B. Kincső/Mérce

Negyvenes ötvenes vagy, aki azt hitte, hogy eddigre a toppon lesz, ki tud teljesedni? Na nem ebben a rendszerben, hiszen jól tudjuk, hogy a tanári szabadságot is visszavágták

50 pluszos vagy, aki azt hitte, hogy nem lesznek többlet terhek? Aki azt remélte, hogy most jönnek be azok a fiatalok, akiknek át tudod adni a tudást. Na ilyen nem lesz.

A gond nagyon nagy, azt mi látjuk legjobban. Ha van probléma legalább ne hallgassunk. Most felülnézetből mutassuk meg a problémát”

-mondta el Szűcs, ezután arra kérte a tanári szakmát jelképező száz oktatót, hogy mutassák fel az életkoruk szerint különböző cédulájukat. A 30 év alattiakat jelképező kék cédulát 7-en emelték a magasba, hiszen ma az oktatásban az ő arányuk 7%. A 30 és 40 éves korosztály képviselői sárga cédulát emeltek fel, 14-en, az ő arányuk 10%-al csökkent az elmúlt években.

A 40 és 50 év közötti korosztályból harminckét ember emelte magasba a zöld lapot, és 47 oktató tartotta magasba a piros színű cédulát, ők az ötven fölöttiek, akiknek aránya jövőre már – Szűcs elmondása szerint – elérheti az 50%-ot is.

Élőképes demonstrációt tartott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) új Orbán-kormány megalakulásától megszűnő egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szalay utcai épülete előtt. Fotó: Juhász-B. kincső/Mérce

Majd egyszerre is megemelték a lapokat, élő diagrammot alkotva, rámutatva a tanárok mellett sok más szakma problémájára. Hogy az anyagi és erkölcsi szintje ennek a szakmának az utolsók között van.

Ezután felcsendült a tanársztrájkok és a polgári engedetlenségi mozgalom himnuszává vált dal, a Pál utcai fiúk című musicalből, a Grund.

Majd fehér lapokkal mondták el a tanárok különböző kérdésekben az álláspontjukat. Itt szinte minden kérdésben, így abban, hogy hallottak-e olyanról, hogy közismereti, nyelvtanári, tanítónői, óvodapedagógusi vagy rendszergazda kolléga hiányról tudnak-e, szinte mindenki igennel felelt.

Élőképes demonstrációt tartott a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) új Orbán-kormány megalakulásától megszűnő egykori Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szalay utcai épülete előtt. Fotó: Juhász-B. kincső/Mérce

Végezetül Szűcs azt kérte, hogy az emelje fel a fehér lapot, aki még soha nem hallott arról, hogy a szakmában van hiány. Egyetlen lap sem emelkedett a magasba. Zárásként egy kolléga pedagógusnapra íródott levelét olvasta fel, ami szerinte pontos képet ad tanárok jelenlegi helyzetéről.

Élő közvetítésünk az eseményről itt visszanézhető.

Kiemelt kép: Juhász-B. Kincső/Mérce