Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Európa-szerte sztrájkolnak a repülőterek munkásai, ami döntő befolyással bírhat Magyarországra is

Ez a cikk több mint 1 éves.

A párizsi Charles de Gaulle repülőtér személyzetének és tűzoltóinak szerdai sztrájkja miatt a párizsi repülőtéren a járatok egynegyedét törölték. A légiirányítók és a repülőforgalmat kiszolgáló más munkások havi 300 eurós fizetésemelést követelnek. Ám a légiforgalomban dolgozók sztrájkja nem állt meg  Európa egyik legnagyobb repülőterének kifutóján – írja a WSWS híroldal.

Franciaország kisebb, a regionális forgalmat kiszolgáló repülőterein is sztrájkoltak. A Carcassonne-i repülőtéren működő szakszervezet tagjai a La Dépêche lapnak úgy nyilatkoztak, hogy az elégedetlenségük fő oka, hogy a reptér nem tartja tiszteletben a kollektív szerződéseket, a munkakörülmények pedig folyamatosan romlanak.

„Azt akarjuk, hogy a feladataink valóban megfeleljenek annak, amire felvettek minket. Minden alkalommal, amikor a létszám csökken, a vezetőség olyan feladatokat ad a dolgozóknak, amelyek nem szerepelnek a szerződésükben”, mondták.

A franciaországi repülőterek dolgozói nem most először emelik fel a szavukat. Már hónapok óta követelik, hogy a repterek alkalmazzanak több munkást, hiszen a világjárvány enyhülésével nőtt a légiforgalom, a kiszolgáló személyzet száma azonban csökkent. A szakszervezetek becslése szerint az elmúlt két évben 15 ezer repülőtéri dolgozó vesztette el állását, így a megnövekedett munkaterhek a munkájuknál maradt dolgozókra nehezednek.

Tiltakozások Európa-szerte

A franciaországi sztrájk előtti napon Olaszországban a légiforgalmi irányítók szüneteltették a munkát. A milánói Malpensa repülőtéren 68, a milánói Bergamóban 40, a linatei és a torinói repülőtéren pedig 15 járatot töröltek, mivel az Alitalia, a Ryanair, az EasyJet, a Volotea és más légitársaságok légiforgalmi irányítói és dolgozói is sztrájkoltak. Az okok itt is ugyanazok, mint Franciaországban. Az irányítók sztrájkja miatt leállt a működés a milánói, torinói, veronai, genovai, cuneói, bolognai és pármai repülőtereken.

A Ryanair június 8-án megszakította a tárgyalásokat Spanyolországban két spanyol szakszervezettel a béremelésről, amelynek következtében Spanyolország több repterén, Olaszországban, Portugáliában, Franciaországban és Belgiumban is sztrájkolhatnak a dolgozók. Ugyanis májusban hét olasz, francia, portugál, belga és spanyol szakszervezet közleményt adott ki, amelyben arra figyelmeztettek, hogy a Ryanair légiutas-kísérő személyzete ezekben az országokban sztrájkolhat a nyáron, ha a légitársaság nem ad „érdemi választ” a jobb munkakörülményekre vonatkozó követeléseikre.

A Ryanair az utasokra terhelné az extraprofit-adót

„A kormány elfogadhatatlannak tartja és a leghatározottabban elutasítja, hogy a Ryanair a légitársaságokra kivetett extraprofit-különadóját áthárítja az utazókra. Különösen visszás, hogy a korábban eladott jegyekre vonatkozóan a Ryanair már megkezdte ezt a gyakorlatát” – írta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pénteken. A kormány haragját Magyarországon az váltotta ki, hogy a Ryanair légitársaság levelet írt csütörtökön azoknak az utasainak, akik júliusra vagy későbbra foglaltak jegyet Budapestről. A levélben arról tájékoztatta az utasokat, hogy a kormány által megállapított extraprofit-adó miatt az Európán belüli úticél esetén még 3 900 forintot, ha Európán kívülre utaznának, 9 750 forintot kell fizetniük. Nagy miniszter ezért fogyasztóvédelmi vizsgálat elrendelését kezdeményezte, írja a Magyar Narancs.

Áprilisban a lengyel légiforgalmi irányítóknak kellett sztrájkkészültséget elrendelniük, miután a kormány 70 százalékkal csökkentette volna a bérüket. Az amszterdami Schiphol repülőtéren pedig a poggyászkezelők és a biztonsági személyzet léphet ismét sztrájkba. Legutóbb áprilisban és májusban tartottak egy-egy napos munkabeszüntetést, ám a szakszervezetek szerint a dolgozók még mindig túlterheltek.

A héten megkezdődött a londoni Heathrow repülőtér dolgozói között a szavazás arról, hogy ők is csatlakozzanak-e a nyári sztrájkhullámhoz. A repülőtér földi személyzetének szakszervezetei a járvány idején 10 százalékos bércsökkentésbe egyeztek bele, amit az utasok számának visszaesésével indokoltak. Ám a fizetéseket azóta sem állították vissza. A szavazás eredménye június 23-án válik nyilvánossá.

(Reuters, Corriera della Sera, Bloomberg, WSWS, Mérce)
Címlapkép: MTI/Komka Péter