Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egy kiszivárgott beszédben a Wizz Air vezérigazgatója azért ostorozza a munkatársait, mert a fáradtság miatt túl sokan vesznek ki betegszabadságot

Ez a cikk több mint 1 éves.

Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója a héten egy értekezleten azt mondta a légitársaság alkalmazottainak, hogy a fáradtság miatt túl sokan vesznek ki szabadságot, és hogy „néha szükség van arra, hogy extra erőfeszítéseket tegyünk” – írja a CNN.

A magyarországi székhelyű diszkont légitársaság vezérigazgatójának szavai nagy felháborodást keltettek, miután a beszédet az Európai Pilótaszövetség – amely rögzítette a felszólalást – megosztotta a közösségi médiában. A Pilótaszövetség szerint a beszéd arra figyelmeztet, hogy

a légitársaságnál „hiányos a biztonsági kultúra”.

A megosztott beszédben Váradi így szól: „Most, hogy mindenki visszatér a munkába, megértem, hogy a fáradtság a problémák egyik lehetséges következménye. […] Nem működhet úgy az üzletet, hogy egy bázisról minden ötödik ember azért jelentkezik betegnek, mert az illető fáradt. Mindannyian fáradtak vagyunk. De néha szükség van arra, hogy egy utolsó erőfeszítést is tegyünk.” A cégvezér – a Portfolio beszámolója szerint – ezt azzal egészítette ki, hogy „hatalmas a kár, amikor törölnek egy járatot, egyrészt reputációs, másrészt pénzügyi kár is éri ilyenkor a vállalatot, ugyanis a gépek kimaradása miatt kártérítést kell fizetniük”.

 

Váradi József beszéde.

A Wizz Air szóvivője reagált a Pilótaszövetség által közzé tett felvételre. Szerinte a klipben elhangzottak

„a légitársaság összes dolgozójának szóltak, nem pedig kifejezetten a pilótáknak”.

A szóvivő úgy nyilatkozott a CNN-nek, hogy a beszéd a fennakadások minimalizálására szólított fel. Az „extra erőfeszítések azonban nem jelenthetik a biztonság veszélyeztetését”.

A CNN amerikai hírcsatorna emlékeztet arra, hogy pilóták fáradtságát komolyan veszik az iparágban. A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) 148 oldalas jelentést készített a személyzet fáradtságának kezeléséről, a biztonságos repülés elősegítéséért alapult Flight Safety Foundation (FAA) pedig tudatosságnövelő videókat készít az iparág számára.

(CNN, Portfolio, Hvg.hu)
Címlapkép: MTI/Botár Gergely/kormany.hu