Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A kormány megkapta a menekültek megsegítésére szánt uniós támogatást, de másra költötte el

Ez a cikk több mint 1 éves.

Magyarország már áprilisban megkapta az Európai Unió járvány utáni gazdasági helyreállításért felelős programjának a menekültek megsegítésére fordítható részét – adta tudtára csütörtökön az Európai Bizottság egyik tisztségviselője a Hvg.hu-nak. Eszerint az ún. REACT-EU nevű alapból járó 110 milliárd forintnak megfelelő 299,6 millió eurós előfinanszírozásból 263,2 millió euróval, azaz 102,5 milliárd forinttal rendelkezhet a kormány. Az összeg egy részét pedig már el is költötte a kormányzat.

A REACT-EU alapból átcsoportosított összeggel azok az országok élhetnek, amelyeket fokozottan érint a menekültválság. Ezek az államok olyan arányban kapnak az egyszerűsített elszámolású támogatásból, amilyen mértékben a menekültválságot megtapasztalják. Az összesen 3,4 milliárd eurós (1300 milliárd forintos) keretből jutott Magyarországnak az említett 110 milliárd forint, amely azonban az országnak szánt összeg 35 százaléka. Ha az elszámolást a kormány letudja, a maradék 65 százalékot is megkapja.

A Hvg.hu érdeklődött a Miniszterelnökségen az előfinanszírozási összeg sorsáról. A hivatal azt a választ küldte, hogy

„mivel az említett forrást eredetileg a koronavírus-helyzet utáni újraindításra szánták, a kormányzat azt már lekötötte más célokra”. Így lehet, hogy a REACT-EU alapból – pályáztatás útján – például az újra kinyitott éttermeket támogatta a kormány.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a két héttel ezelőtti kormányinfón azt mondta, hogy Magyarország nem kapott forrást az ukrajnai menekültek ellátására. A Miniszterelnökség Gulyás miniszter szavait azzal magyarázta, hogy a járvány utáni helyreállítási alapon felül az ország csakugyan nem kapott támogatást.

A kormány 2021 májusában nyújtotta be az Európai Bizottságnak a Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervét, amelyben mintegy 2500 milliárd forintnyi, vissza nem térítendő támagatásra formált igényt. Az egyebek mellett korrupciós problémák miatt visszadobott terv miatt Magyarország az újraindításra szánt pénzeket sem kapta volna meg. Ezt a döntést az uniós intézményekben a menekültválság miatt írták felül.

(Hvg.hu, Népszava)
Címlapkép: MTI/Balázs Attila