Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Gémesi György a rezsicsökkentés felszámolásáról: „Azzal lehet spórolni, ha nem kátyúzunk, nem kaszálunk annyit”

Ez a cikk több mint 1 éves.

Alig egy hónapja kérte a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a kormányt, hogy segítsen a településeknek átvészelni a meredeken emelkedő infláció időszakát, ehelyett olyan újabb terheket kaptak a nyakukba, amelyet még Cser-Palkovics András kormánypárti polgármester szerint sem tud minden település kigazdálkodni majd.

Ahogyan arról vasárnap beszámoltunk, a kormány szombati ülésén úgy határozott: a rezsicsökkentési szabályokat úgy módosítják, hogy „villamosenergia és a földgáz egyetemes szolgáltatásra kizárólag a lakossági fogyasztó lesz jogosult”, tehát a vállalkozások és az önkormányzatok nem.

Az ATV Híradónak nyilatkozott Cser-Palkovis András, Székesfehérvár kormánypárti vezetője, aki az egyeztetéseket hiányolja, és nem hisz benne, hogy minden település ki tudja gazdálkodni a pluszkiadásokat. Cser-Palkovics András azzal számol, hogy a városnak évente 2-3 milliárdos többletköltséget jelent majd, ha kiesik a rezsivédelemből.

Cser-Palkovics András. MTI/Bodnár Boglárka

„El tudom fogadni, hogy rendkívüli helyzetben szükség van rendkívüli intézkedésekre, de fontos látni, hogy ez ugyanúgy érinti a magyar embereket és magyar családokat, hiszen nekik biztosítjuk ezeket a szolgáltatásokat, és fontos lenne, hogy a másik oldalon az állam lehetővé tegye számunkra, hogy a bevételeinkhez hozzájuthassunk. Innentől kezdve nincs lehetőség kkv-adó kedvezményre, mert abból lehet finanszírozni ezeket a kiadásokat. Fontos, hogy hozzányúlhassunk a díjainkhoz és a veszélyhelyzet etekintetben véget érjen és lehetőségünk legyen bevételi oldalon is valamit tenni” – fejtette ki a polgármester.

„A közvilágítás az nem a polgármesternek szól, meg nem űrlényeknek szól, hanem az adott településen élő embereknek, családoknak. Nyilván jól esett volna, ha vannak egyeztetések és például látjuk, hogy milyen számítás alapján mondta a miniszter úr azt, hogy ezt az önkormányzatok mindegyike ki tudja maga gazdálkodni. Én ebben kicsit borúlátóbb vagyok”

– mondta a városvezető.

Azért is tűnik kimondottan cinikus lépésnek a kormány részéről, mert azaz önkormányzatok alig egy hónapja kérték a kabinettől – Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnöke és elnöktársa, Karácsony Gergely sajtótájékozatót is tartottak a témában – , hogy a növekvő inflációhoz igazítva emeljék meg a 2022-es központi költségvetésben az önkormányzatok számára előirányzott normatív támogatásokat.

Gémesi György és Karácsony Gergely sajtótájékoztatója 2022. április 29-én. Fotó: MÖSZ Facebook

A Gödöllőt vezető Gémesi szerint a brutális energiaár-emelést a lakosság fogja  „elszenvedni” , megfizetni.

A polgármester hétfőn írt Facebook-bejegyzésében úgy fogalmaz: az önkormányzatok további szolgáltatáscsökkentéssel és más területekről való elvonással tudják majd kifizetni a számlát. Szerinte nincs ez másként a háztartásokban sem:

„Ha nő az élelmiszer ára – márpedig naponta emelkedik – akkor nem jut másra, mert enni kell Igaz, azzal is lehet spórolni, hogy nem veszik  meg a 2000 forintos epret vagy cseresznyét. És világítani, fűteni és önkormányzati közlekedést  is működtetni kell. Azzal lehet spórolni, ha nem kátyúzunk utakat és nem építünk, nem tartjuk karban azokat, nem kaszálunk annyi területet stb, innen lehet, kell elvenni. Ezek a tények. A baj , hogy a kormány minden tartalékot szétosztott a választások miatt és az osztogatásra hitelt is vett fel. Nincs tartalék , így most direkt vagy indirekt kell vissza venni a pénzt. Lehet ezt kommunikációval magyarázni, fogni másra de sajnos ez az igazság”

– értékelte a helyzetet Gémesi.

A bejelentésre reagált vasárnap Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere is. Meg kell védenünk Budapestet a rezsicsökkentés megszüntetésének hatásaitól! – címmel közzétett Facebook-bejegyzésében a városvezető arról írt, hogy a hétvégén bejelentett kormányzati intézkedéscsomag valójában brutális megszorítás.

(atv.hu, Mérce)