Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Levélben fordultak a rendőrök Pintér Sándorhoz, a leszerelési tilalom után tömeges felmondás jöhet

Ez a cikk több mint 1 éves.

Levélben fordult a belügyminiszterhez a FÜggetlen Rendőrszakszervezet (FRSZ) – írja az Index. A lap megkeresésére a szakszervezet főtitkára, Pongó Géza elmondta, a tárcavezetőtől a munkakörülmények javítását és a létszámhiányból fakadó problémák megoldását kérték, úgy véli, hogy utóbbi a leszerelési tilalom véget értével minden eddiginél égetőbb kérdés.

Június elsejétől megszűnt ugyanis a járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzet alatti leszerelési tilalom, így mostmár szabadon otthagyhatják a rendőrök a szolgálatot. A szakszervezeti vezető szerint azok száma, akik az alacsony fizetések, a nem megfelelő munkakörülmények és a leszerelésekkel kialakuló munkaerőhiány miatt több ezren dönthetnek majd így.

„Sajnos joggal számíthatunk leszerelési hullámra, az elmúlt időszakban sok kolléga jelezte távozási szándékát. Azt, hogy ténylegesen hány rendőr fog a váltás mellett dönteni, néhány hét múlva fogjuk látni, természetesen abban bízunk, hogy minél többen a pályán maradnak”

– mondta el Pongó az Indexnek, hozzátéve, abban a rövid, 2-3 hónapos időszakban, amikor a járvány alatt volt lehetőség a leszerelésre, akkor 1300-1400-an hagyták ott a pályát, ami „egyáltalán nem jó jel”.  A főtitkár szerint idén fél év alatt, annyian szerelhetnek le mint máskor egy év alatt, a tilalom feloldása után 2000-2500 fő hagyhatja el a rendőrséget.

Az FRSZ főtitkára elmondta azt is, már felvették a kapcsolatot Pintér Sándor belügyminiszterrel:

„Kinevezéséhez gratuláltunk, és levélben jeleztük neki, hogy ahhoz, hogy a rendőrség jogszerűen és szakszerűen működjön, javítani kell a munkakörülményeken, ami a létszámhiányból fakadó problémákra is megoldást kínálna.”

A konkrétumok szintjén elmondta, komoly bérfejlesztésre lenne szükség, amit egy előmeneteli rendszerrel kellene kombinálni. Pongó Géza hozzátette, hogy emellett a lakhatás támogatása is fontos lenne, a budapesti rendőrök 70 százaléka ugyanis vidéki származású, és sokan egy életen át ingáznak, időszakosan járnak haza a családhoz, a fővárosban az extrém magas ingatlanárak miatt ugyanis nem tudnak gyökeret vetni.

Amint arról beszámoltunk, a munkaerőhiány már tavaly nyáron is komoly problémát jelentett a rendőrség körében, több rendőr szolgálati panasszal élt, mert nem kapta meg a kormány által júniusban ígért 10 napos pótszabadságát a járvány elleni védekezésben való részvételéért.

(via. frsz.hu)

Címlapkép: MTI Fotó: Ujvári Sándor