Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Túl kevés a rendőr, idén szinte lehetetlen kiadni a kormány által beígért pótszabadságokat

Ez a cikk több mint 2 éves.

Több rendőr szolgálati panasszal él, sőt ha szükséges, a bíróságig is elmegy, mert  nem kapja meg a kormány által júniusban ígért 10 napos pótszabadságát a járvány elleni védekezésben való részvételéért, holott úgy gondolja, járna neki – tudta meg az ATV Híradó.

Arról – Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint – a felettesek döntöttek, hogy ki az, aki részt vett a járvány elleni védekezésben. „Nem volt meghatározott korlátja vagy keretszáma ennek. Tehát aki részt vett bármilyen formában, az kaphatott szabadságot” – mondta Gulyás, hozzátéve: az ORFK belső eljárásrendjétől függ, hogy ezt egy-egy szervnél ki és hogyan döntötte el.

A Magyar Hang az Országos Rendőr-főkapitányságtól úgy tudja, hogy a rendőrök kevesebb, mint a fele (23561 fő) kapja meg a 10 nap pótszabadságot. Az ATV-nek  nyilatkozó szakszervezeti vezetők szerint azok, akik nem kaptak plusz szabadságot, pofonként és a munkájuk elismeretlenségeként élik meg a helyzetet, a feszültséget pedig tovább növeli az állományon belül, hogy nincs elég rendvédelmi dolgozó, így aki a felettesei szerint jogosult is plusz szabadságra, az sem biztos, hogy ki tudja venni.

Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára szerint a létszámhiány miatt a rendes szabadságokat is nagyon nehéz kiadni, a pótszabadságokat pedig szinte lehetetlen, hogy még ebben az évben megkapják a jogosultak.

A jogszabály szerint a pótszabadságokat jövő év végéig kell kiadni, de könnyen lehet, hogy ezt sokan már nem várják meg: egy belügyisek körében végzett felmérés szerint ugyanis a jelenlegi állomány 70 százaléka fontolgatja, hogy elhagyja a pályát. Őket feltehetően az sem tartaná vissza, ha az ígért szabadságot pénzre lehetne váltani. Powell Pál, a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldalának vezetője szerint „nagyon sokan azt mondják, hogy inkább pihenni szeretnének, mint túlmunkát végezni, és ezért plusz pénzt kapni a leterheltség meg a fáradtság miatt.”

A rendőrségnél egyébként nem ez az első, az állományt érintő egyenlőtlenség: mint arról nemrég beszámoltunk a Mércén, a kormány előrehozta fegyveres szolgálatot teljesítő rendvédelmi dolgozók jutalmát, amelyet eredetileg csak a választások után, 2023-ban osztottak volna ki. Az úgynevezett „fegyverpénz” azonban szintén nem járna mindenkinek: míg a hivatásos állomány egy összegben jutna jelentős fizetéskiegészítéshez, a rendvédelmi alkalmazottak és munkavállalók kimaradnának ebből a körből, ami a Független Rendőr Szakszervezet szerint különösen igazságtalan.

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi