Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Biztosan nyerte az első fordulót a balos elnökjelölt Kolumbiában, de most jön a neheze

Ez a cikk több mint 1 éves.

Vasárnap tartották az elnökválasztás első fordulóját Kolumbiában, amelyet magabiztos többséggel (40,3%) nyert Gustavo Petro demokratikus szocialista jelölt, bár a szavazatok 50 százalékát nem sikerült bezsebelnie, így biztosan lesz második forduló is. Itt némi meglepetésre nem a második helyre esélyesebbnek tartott jobboldali-centrista Federico Gutiérrez lesz a kihívója, hanem a jobboldali Rodolfo Hernández (28,2%).


A választások körülményeit alakította, hogy a 2018-ban megválasztott előző kolumbiai elnök, Iván Duque hosszú évekig semmibe vette az ország polgárháborús helyzetén enyhíteni akaró kiegyezést a különböző gerillacsoportokkal, és ellehetetlenítette a békén dolgozó szervezeteket. Ám közel sem volt ilyen „határozott”, amikor az inflációs- és később a COVID-válsággal kellett szembenéznie. Válasza – régi politikai örökségéből fakadóan – gyakorlatilag mindenre az adóemelés és a fegyveres erőszak volt.

Mire elérkeztünk az tegnapi elnökválasztáshoz, Kolumbia választóinak háromnegyede utasította el a korábbi elnököt.

A kolumbiai választások elé szombaton írtunk gyorselemzést a Mércén, ebben többek között feltártuk, hogy „a hatalmát minden eszközzel védő történelmi jobboldal politikája miatt Kolumbia mára oda jutott, hogy a társadalom peremére szorított, az olajipari terjeszkedés miatt még saját földjeiken is folyamatos, népirtásnak kitett őslakos indián népcsoportok, főként a naszák és a sionák az eltűnés szélére sodródtak. A 48 milliós lakosságú országban átlagosan 16 óránként megölnek egy nőt, és a szexuális agressziót elszenvedők 86%-a kislány vagy kamaszkorú. A népet sújtó adók és az infláció már a pandémia előtti időszakban is az elviselhetetlenségig emelkedtek, kirobbantva ezzel a 2019-es tömegtüntetéseket, amelyekre a hatalomnak az erőszakon túl semmilyen politikai válasza nem volt. A tavaly tavasszal megemelni próbált személyi jövedelemadó miatt az országon soha nem látott hevességű tömegdemonstrációk söpörtek végig. A tüntetések során a karhatalom több alkalommal is éles lőszerrel a tömegbe lőtt. Egyes jogvédők szerint a lázadás megtorlása 75 életet követelt, 89 ember pedig eltűnt.”

A baloldali jelölt Petro-nak az első fordulós eredmények láttán még bőven nincs oka ünneplésre, hiszen az őt követő második (38,2%)és harmadik helyezett (23,9%) szavazótáborai politikailag jóval közelebb állnak egymáshoz, mint hozzá. A sokáig favorizált Gutiérrez már fel is kérte híveit, hogy a második fordulóban Hernándezt támogassák.

 

A második forduló alakulásához hozzájárulhat az is, hogy hány egyéb jelöltet támogató szavazó lesz hajlandó pusztán Petro ellen szavazni, illetve sikerült-e Hernáneznek eltávolítania magát kellőképpen a végtelenül népszerűtlen Ivan Duque politikájától. Ha nem, az Petro kezére játszhat a három hét múlva várható második körben.

(Kiemelt képünk illusztráció)
Címlapkép: Medios Libres Cali