Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Elfogták és kommandósok kíséretében Kolozsvárra szállították Molnár Beáta feltételezett gyilkosát

Ez a cikk több mint 1 éves.

Nagyváradon fogta el a rendőrség Boné Ferencet, akit a szerdán holtan talált Molnár Beáta meggyilkolásával gyanúsítanak – írja a kronikaonline.ru portál, akinek a hírt a romániai rendőrség is megerősítette. A lap beszámolója szerint Boné gépkocsiját a bihari megyeszékhely Velence nevű városrészében – ahol lakást is bérelt – találták meg, ahonnan nem messze, a vasútállomás közelében, egy használaton kívüli vasúti kocsiban elfogták a férfit.

Bonét az éjszaka folyamán kommandósok kíséretében, bilincsben szállították Kolozsvárra, ahol a törvényszéki ügyészségen megkezdődött a kihallgatása.

Molnár Beátát szombaton látták utoljára élve, amikor a 43 éves barátjával, Bonéval kirándulni indultak az Erdélyi szigethegységbe, aznap még Havasrekettyén fotót is posztolt magáról. Innen azonban egyikük sem tért haza. Amint arról mi is beszámoltunk, miután a Sapientia Magyar Tudományegyetem doktorandusza szombat óta nem adott életjelet magáról, hozzátartozói a rendőrséghez fordultak. A hatóság kedden felhívást tett közzé a sajtóban, amelyet számos internetes platformon megosztottak.

A 30 éves nő holttestét végül szerdán találták meg a hatóságok, a Bihar megyei Nagybáród község területén. A gyilkossággal Boné Ferencet az egyetem oktatóját gyanúsítják, akivel Molnár közelebbi kapcsolatba került. A férfit egy két évvel ezelőtti, másik nővel szemben elkövetett bántalmazásáért felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek. Az akkori ügyet követően az egyetem Etikai Bizottsága eljárást indított Boné ellen, aki még annak lezárulta előtt beadta azonnali hatályú felmondását. (Cikkünk korábbi változatában az állt, hogy Bonét menesztették állásából, a tévedésért elnézést kérünk – a szerk.)

A volt oktatóról két éve jelentek meg a hírek, miszerint brutálisan megverte akkori barátnőjét az utcán. Boné akkor arra hivatkozott, hogy az általa alkalmazott erőszak egyszeri esemény volt, és nehéz élethelyzetének, a rá nehezedő pszichés nyomásnak a következtében vesztette el önuralmát.  Az Átlátszó Erdély ugyanakkor 2021-ben írt hosszabb cikket arról, hogy már a 2020-as bántalmazás sem az első olyan eset volt, hogy a férfi hozzá közel álló nőt bántalmazott: a lap akkor a két évvel ezelőtti nyári erőszak túlélőjének vallomásából, illetve az elkövető három korábbi barátnőjének a bírósági tárgyaláson írásos bizonyítékként bemutatott nyilatkozatából idézett. A cikk hangsúlyosan rámutatott Boné tetteinek az akkori bírósági tárgyaláson tapasztalt relativizálására.

A kolozsvári nő tragédiája is egy olyan eset, amely azok után történt meg, hogy a rendőrségnek korábban már tudomása volt a feltételezett elkövető korábbi bántalmazásos cselekdeteiről. Azért, hogy ne maradjon láthatatlan ez a rendszerszintű probléma, folyamatosan frissülő aloldalunkon dokumentáljuk a sajtóban nyilvánosságra kerülő, nők és gyermekek elleni erőszak halálos eseteit.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

(Transtelex, KrónikaOnline, Maszol)

Címlapkép: Wikimedia