Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három minisztériumot is a radikális baloldal fog vezetni az új szlovén kormányban

Ez a cikk több mint 1 éves.

Április 24-én Orbán Viktor első számú régiós szövetségese, a szlovéniai Janez Janša elvesztette a parlamenti választásokat. A választások előtt három hónappal alakult Szabadság Mozgalom és vezetője, Robert Golob a Szociáldemokrata Párttal és a radikális baloldali Baloldallal (Levica) alakíthat kormányt. A radikálisok három minisztériumot kapnak az új kormányban.

Két évnyi „orbáni politika” után Janez Janša pártja, a Szlovén Demokratikus Párt csupán 22,5 százalékot szerzett április 24-én a Szabadság Mozgalom 34,5 százalékos eredményével szemben. A Szabadság Mozgalom egy újonnan alakult párt, amelyet egy állami áramszolgáltatócég egy korábbi vezetője, Robert Golob alapított.

A Szabadság Mozgalom hangsúlyosan EU- és demokráciapárti kampánnyal nyerte meg az április választást. Marta Kos, korábban svájci nagykövet, a Szabadság Mozgalom alelnöke és Szlovénia új külügyminisztere azt ígérte a választóknak, hogy „soha többé nem fognak illiberális demokráciáról hallani, csak egyfajta demokrácia van és azt helyreállítjuk”. Korábban több Szabadság Mozgalomhoz hasonló „eurótechnokrata” formáció is váltotta Janez Janšat, de a „szlovéniai Orbán”-ként is számon tartott politikus előbb-utóbb mindig visszatért a hatalomba (erről részletesebben itt).

A Szabadság Mozgalom 34,5 százaléka azonban csak 41 parlamenti helyre elég és a szlovén parlamentben 46 képviselőre van szükség a parlamenti többséghez.

Ezért egy hónapos egyeztetés után koalícióra léptek a 6 százalékot elérő Szociáldemokrata Párttal és 4 százalékos parlamenti küszöböt épphogy meghaladó Baloldallal.

A Levica párttagságának is része volt a döntéshozatalban – a párt belső titkos szavazást rendelt el a koalícióra lépésről, és a párttagok 90 százaléka támogatta a szövetséget.

A koalíciós kormányban a Levica a Kulturális Minisztériumot, a Munkaügyi, Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztériumot, valamint a Szolidáris Jövő Minisztériumát fogja vezetni. Luka Mesec, a Levica parlamenti képviselője és koordinátora az új kormányban az utóbbi élén fog állni. Luka Mesec egy 2021-es interjúban így fogalmazott Orbán Viktor szövetségese, Janez Janša politikájáról:

„Janša intenzíven támadja a demokratikus intézményeket és a civil társadalmat, és tönkreteszi a közbeszédet. Annyi a hazugság és félretájékoztatás, hogy az emberek fele már nem tudja, kiben bízzon – és hogy bízzon-e bárkiben. Megölték az igazságot. Ilyen értelemben nagyon lehangoló a dolog.”

Janša miniszterelnöksége alatt többször is nyíltan kritizálta az ország közszolgálati médiáját, mert kormánykritikus személyeknek adott teret, sőt, 2020-ban felfüggesztette a szlovén nemzeti hírügynökség állami finanszírozását. Az „igazság megölésében” az Orbán-kormánynak is része volt Szlovéniában: egy 2018-as szlovén feltáró anyag szerint négy millió eurónyi pénzzel támogatták Janša propagandagépezetét Orbán „belső körei”.

Címlapkép: Levica / Facebook