Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszautasítás után megölte kolléganőjét egy sápi férfi

Ez a cikk több mint 1 éves.

Május 22-én hat óra tíz perckor érkezett a rendőrséghez egy bejelentés, miszerint egy veszprémi cég öltözőjében több késszúrással megsebesítettek egy nőt.

A rendőrség közleménye szerint

A helyszínre érkező mentők a sérült 45 éves asszony életét már nem tudták megmenteni. A bűncselekmény elkövetésével gyanúsítható 25 éves férfit a munkahelyétől nem messze, egy helyi buszmegállóban elfogták a rendőrök, majd a rendőrségre előállították. A nyomozók a sápi lakost gyanúsítottként kihallgatták, majd őrizetbe vették.

A mentők szóvivője az RTL Klubnak azt nyilatkozta, hogy kiérkezéskor a középkorú nőt szúrt hasi sérülésekkel találták meg, légzése, keringése már nem volt, így nem sikerült újraéleszteniük.

A gyár egyik dolgozója szerint a támadás oka az lehetett, hogy az áldozat visszautasította támadója udvarlását. A 25 éves támadó korábban már más kolléganőjéhez is próbált hasonlóan közeledni, de feléjük nem mutatott agressziót. Mindezek mellett kollégái problémás alaknak tartották.

Az elfogott férfi ellen emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folyik büntetőeljárás a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságon.

Számos nőjogi szervezet szerint a nők elleni erőszak megelőzésének része, hogy a kormány és a többségi társadalom elismerje:

az erőszak gyökere a nők és a férfiak nemi alapon, de társadalmilag meghatározott, alá-fölé rendelt hatalmi pozícióiban rejlik.

Ezért a nemek közötti hatalmi viszonyok kiegyenlítése szükséges a nők elleni erőszak felszámolásához. Emellett az intézkedéseknek a megelőzésre is ki kellene terjedniük, ezért a családon belüli és párkapcsolati erőszak visszaszorításához szemléletformálásra is szükség lenne.

A Mérce a nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak szentelt aloldalán 2022-ben eddig két másik esetet dokumentáltunk, mindkét esetben családon belüli erőszak halálos áldozatait.

Ma Magyarországon rendszeresen gyilkolnak meg nőket és gyermekeket családtagjaik, közeli hozzátartozóik. A közkeletű adat szerint hetente egy nő életét követeli a családon belüli erőszak, ami évente nagyjából 50 áldozatot jelent, pontos adatokat azonban egyik hivatalos szerv sem ad közre nyilvánosan.