Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az amerikai Westinghouse szállítaná Paksra a nukleáris fűtőanyagot az orosz Roszatom helyett

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Európai Bizottság szerdán mutatta be azt a tervét, amellyel felszámolnák az Európai Unió orosz energiafüggőségét 2027 végéig. Ennek a tervnek részeként a Bizottság „technikai támogatást” biztosítana azoknak a tagállamoknak, amelyek az orosztól eltérő forrásból szereznék be a fűtőanyagot.

A Financial Times információi szerint az amerikai Westinghouse cég már fel is ajánlotta az érintett országoknak, hogy a Roszatom helyett tőlük vásároljanak fűtőanyagot.

Jelenleg öt olyan uniós tagállam van, amelyek orosz tervezésű atomreaktoraik működtetéséhez orosz tervezésű fűtőanyagra szorulnak. Ilyen ország Csehország, Szlovákia, Bulgária, Finnország és Magyarország.

Az orosz fűtőanyagok beszállítását még nem sújtja szankció, azonban a fűtőanyagot szállító orosz repülőgépek ki vannak tiltva az Unió légteréből és az ukrajnai háború miatt a vasúti szállítás is ellehetetlenült. Ennek ellenére április elején leszállt Magyarországra egy orosz repülőgép, ami orosz fűtőanyagokat szállított. A Financial Times cikke arra utal, hogy Szlovákia is elraktározott a Magyarországra érkező fűtőanyagból.

Az érintett tagállamokban kétfajta atomreaktor van, a régebbi típusú VVER440 és az újabb és hatékonyabb VVER1000. A VVER1000 típusú atomreaktorhoz a Westinghouse már most is biztosít fűtőanyagot Ukrajnában, és erre törekszik Csehországban és Bulgáriában is. A finnországi VVER440-es atomreaktorhoz 2008-ig biztosított fűtőanyagot az amerikai cég és 2023-tól kezdve beszállítója lenne minden ilyen EU-ban található atomerőműnek. Az EU tisztviselői is legalább 2024-tól várják a teljes átállást.

A tagállamok különbözőképpen viszonyulnak a kérdéshez. Míg Németország és Lengyelország teljes embargó alá vonnák az orosz nukleáris fűtőanyagot, Magyarország általában véve semmilyen energiaszankciót nem támogat Oroszországgal szemben.

Mindazonáltal a paksi atomerőmű szóvivője úgy fogalmazott a Financial Times-nak, hogy Pakson törekszenek a fűtőanyag-források „diverzifikálására”.

Bulgáriának ugyan két és fél évre elegendő fűtőanyaga van még, megerősítette, hogy tárgyalást folytat a Westinghouse-szal az amerikai fűtőanyagra való váltásról. Szlovákia is két éves tartalékkal rendelkezik, de csak akkor ígéri meg az átállást, ha valós alternatívát látnak.

Finnország figyelmeztetett, hogy az amerikai fűtőanyag drágább lehet az orosznál, és mivel a Roszatom felelős az atomhulladék tárolásáért, erről is külön meg kell majd állapodni a Westinghouse-szal. A Loviisa városában található finn atomerőmű működtetőcége, a Fortum 2027 és 2030-as lejáratú üzemanyag-szerződést kötött a Roszatommal.

Az új kormány megalakulása előtt Lázár János beruházásért felelős miniszter kivívta, hogy Szijjártó Péter külügyminiszterhez kerüljön a Paks II-es beruházás ügye. A beruházás valóban nagy külpolitikai téttel bír.

Címlapkép: MVM Paksi Atomerőmű Zrt. / Facebook