Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EU terve az orosz energia elhagyására a szegényeket is az út szélén hagyja

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Európai Bizottság szerdán mutatta be az orosz energiaelhagyását célzó, márciusban megfogalmazott terv részletesebb vázlatát, aminek ki kellene jelölnie az utat, hogy hogyan szabadulhat meg az Európai Unió a háború miatt szankciókkal sújtott orosz energiától. Noha számos részletre még ez a verzió sem tér ki, az alapvető irányok jól látszanak belőle.

Környezetvédő szervezetek súlyos kritikákkal illették a REPowerEU projekt egyes részleteit, miután nem szolgálja megfelelő mértékben a fosszilis energiahordozók kiváltását, derül ki az Élelem és Víz Akció Európa (FWAE), valamint a Föld Barátai Európa (FOEE) közös közleményéből.

A terv, melynek célja elsősorban az orosz energiahordozóktól való függés csökkentése, de emellett a megújulók használatának ösztönzése is, jelen formájában hosszú időre bebetonozná a szennyező módon kitermelt fosszilis energiahordozók használatát az Unióban.

A tervek szerint ugyanis az orosz gázt – legalábbis részben – az Egyesült Államokból származó, hajókon szállított cseppfolyósított földgázzal váltanák ki. Miután 2021-ben 22 milliárd köbmétert importált ily módon az Unió, a tervek szerint ezt évi 50 milliárd köbméterrel növelnék a szervezetek közleménye szerint. Ezzel a jelenleg 150 milliárd köbméteres orosz gázimport harmadát váltanák ki.

Frida Kieninger, a FWAE uniós ügyekért felelős igazgatója szerdán elmondta, „a ma publikált, fosszilis gázzal kapcsolatos REPowerEU dokumentumok olyan stratégiát fednek fel, aminek egy részét mintha a fosszilis tüzelőanyag-ipar írta volna. Világraszóló hiba mindent bevetni a fosszilis tüzelőanyagok mellett az orosz gáz elhagyásáért. Az EU LNG-függésének növelése komolytalanná teszi a párizsi egyezményt és tovább tüzeli a klímakáoszt. Nemcsak új gázterminálok építését, de újabb, egymásra épülő destruktív projekteket is, mint fosszilis gázvezetékek, további fúrások, repesztések és export-infrastruktúra építését. Ez az előttünk álló klímavédelmi cselekvés sürgősségének teljes tagadása, ráadásul a szivárgásra hajlamos, összetett LNG ellátási láncok szöges ellentétben állnak az EU metánkibocsátás csökkentésére vonatkozó vállalásaival. Mindez kizárólag a szennyezők javát fogja szolgálni, nem a féktelenül növekvő energiaárakkal jelenleg is küzdő európaiakét.

Jelenleg a klímaigazságosság melletti teljes elköteleződésre, és a bizonyított, tiszta megoldásokra való gyors átállásra van szükségünk a teljes mértékben megújuló energiarendszer létrehozásához. A ma nyilvánosságra hozott REPowerEU tervek zöld megoldásokról szövegelnek, miközben a nagy pénzek a megszokott módon a mocskos fosszilis cégeknél fognak kikötni.”

A környezetvédő szervezetek arra is kitérnek, hogy a fracking, vagyis repesztéses eljárással kinyert földgáznak már a felszínre hozatala is kirívóan környezetszennyező, még a hagyományos kitermeléssel szemben is. Ez pedig azok érdekeit és környezetét is súlyosan sérti, akik a kitermelés régiójában élnek.

Ráadásul a tüzelőanyagot áthajózni az óceánon úgy, hogy közben végig kevesebb mint mínusz 160 Celsius fokra van hűtve, ami roppant energiaigényes és drága folyamat a vezetékes szállításhoz képest.

A Föld Barátai elemzése pontokba szedve elemezte a REPowerEU programot, kiemelve az egyes fejlesztések előremutató, illetve társadalmi és környezeti szempontból problematikus aspektusait.

Visszatérő kritika, hogy a javaslat nem veszi figyelembe elegendő súllyal a társadalmi egyenlőtlenségeket, és nem fordít elegendő energiát az energiaszegénységben élők megsegítésére, ezzel szemben az ipart és az üzletet preferálja, ami a szervezet szerint visszatérő probléma az Európai Bizottság gyakorlatában.

Úgyszintén súlyos problémának látják a fosszilis energiaipari projektek támogatásának folytatását, valamint az energiatakarékossági intézkedések elégtelenségét.

Ezzel szemben vannak pontjai a tervnek, melyet pozitívan értékel a környezetvédő szervezet: többek között az energiaközösségek támogatását, valamint hogy elkötelezett a megújuló és tiszta energiák felhasználásának és előállításának támogatása mellett.

Kieran Pradeep, a FOEE energiaszegénységgel foglalkozó kampányvezetője szerint

„a mai bejelentéseknek közük nincs a jövő télre akciótervre váró  energiaszegénységben élők millióinak mindennapi küzdelmeihez. Miközben a REPowerEU energiamegtakarítási terve az egyéni felelősséget hangsúlyozza, a valóságban számos európai már most beosztja energiafogyasztását. Bizonyított, hosszú távú megoldásaink vannak az energiaszegénységgel szembesülők számára a támogatott felújításoktól a megújulókig, de ebben a tervben semmi újdonság nincs arra vonatkozólag hogy hogyan férhetnének hozzá ezen támogatásokhoz azok, akiknek valóban szükségük van rájuk.”