Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Az EU terve az orosz energia elhagyására a szegényeket is az út szélén hagyja

Az Európai Bizottság szerdán mutatta be az orosz energiaelhagyását célzó, márciusban megfogalmazott terv részletesebb vázlatát, aminek ki kellene jelölnie az utat, hogy hogyan szabadulhat meg az Európai Unió a háború miatt szankciókkal sújtott orosz energiától. Noha számos részletre még ez a verzió sem tér ki, az alapvető irányok jól látszanak belőle.

Környezetvédő szervezetek súlyos kritikákkal illették a REPowerEU projekt egyes részleteit, miután nem szolgálja megfelelő mértékben a fosszilis energiahordozók kiváltását, derül ki az Élelem és Víz Akció Európa (FWAE), valamint a Föld Barátai Európa (FOEE) közös közleményéből.

A terv, melynek célja elsősorban az orosz energiahordozóktól való függés csökkentése, de emellett a megújulók használatának ösztönzése is, jelen formájában hosszú időre bebetonozná a szennyező módon kitermelt fosszilis energiahordozók használatát az Unióban.

A tervek szerint ugyanis az orosz gázt – legalábbis részben – az Egyesült Államokból származó, hajókon szállított cseppfolyósított földgázzal váltanák ki. Miután 2021-ben 22 milliárd köbmétert importált ily módon az Unió, a tervek szerint ezt évi 50 milliárd köbméterrel növelnék a szervezetek közleménye szerint. Ezzel a jelenleg 150 milliárd köbméteres orosz gázimport harmadát váltanák ki.

Frida Kieninger, a FWAE uniós ügyekért felelős igazgatója szerdán elmondta, „a ma publikált, fosszilis gázzal kapcsolatos REPowerEU dokumentumok olyan stratégiát fednek fel, aminek egy részét mintha a fosszilis tüzelőanyag-ipar írta volna. Világraszóló hiba mindent bevetni a fosszilis tüzelőanyagok mellett az orosz gáz elhagyásáért. Az EU LNG-függésének növelése komolytalanná teszi a párizsi egyezményt és tovább tüzeli a klímakáoszt. Nemcsak új gázterminálok építését, de újabb, egymásra épülő destruktív projekteket is, mint fosszilis gázvezetékek, további fúrások, repesztések és export-infrastruktúra építését. Ez az előttünk álló klímavédelmi cselekvés sürgősségének teljes tagadása, ráadásul a szivárgásra hajlamos, összetett LNG ellátási láncok szöges ellentétben állnak az EU metánkibocsátás csökkentésére vonatkozó vállalásaival. Mindez kizárólag a szennyezők javát fogja szolgálni, nem a féktelenül növekvő energiaárakkal jelenleg is küzdő európaiakét.

Jelenleg a klímaigazságosság melletti teljes elköteleződésre, és a bizonyított, tiszta megoldásokra való gyors átállásra van szükségünk a teljes mértékben megújuló energiarendszer létrehozásához. A ma nyilvánosságra hozott REPowerEU tervek zöld megoldásokról szövegelnek, miközben a nagy pénzek a megszokott módon a mocskos fosszilis cégeknél fognak kikötni.”

A környezetvédő szervezetek arra is kitérnek, hogy a fracking, vagyis repesztéses eljárással kinyert földgáznak már a felszínre hozatala is kirívóan környezetszennyező, még a hagyományos kitermeléssel szemben is. Ez pedig azok érdekeit és környezetét is súlyosan sérti, akik a kitermelés régiójában élnek.

Ráadásul a tüzelőanyagot áthajózni az óceánon úgy, hogy közben végig kevesebb mint mínusz 160 Celsius fokra van hűtve, ami roppant energiaigényes és drága folyamat a vezetékes szállításhoz képest.

A Föld Barátai elemzése pontokba szedve elemezte a REPowerEU programot, kiemelve az egyes fejlesztések előremutató, illetve társadalmi és környezeti szempontból problematikus aspektusait.

Visszatérő kritika, hogy a javaslat nem veszi figyelembe elegendő súllyal a társadalmi egyenlőtlenségeket, és nem fordít elegendő energiát az energiaszegénységben élők megsegítésére, ezzel szemben az ipart és az üzletet preferálja, ami a szervezet szerint visszatérő probléma az Európai Bizottság gyakorlatában.

Úgyszintén súlyos problémának látják a fosszilis energiaipari projektek támogatásának folytatását, valamint az energiatakarékossági intézkedések elégtelenségét.

Ezzel szemben vannak pontjai a tervnek, melyet pozitívan értékel a környezetvédő szervezet: többek között az energiaközösségek támogatását, valamint hogy elkötelezett a megújuló és tiszta energiák felhasználásának és előállításának támogatása mellett.

Kieran Pradeep, a FOEE energiaszegénységgel foglalkozó kampányvezetője szerint

„a mai bejelentéseknek közük nincs a jövő télre akciótervre váró  energiaszegénységben élők millióinak mindennapi küzdelmeihez. Miközben a REPowerEU energiamegtakarítási terve az egyéni felelősséget hangsúlyozza, a valóságban számos európai már most beosztja energiafogyasztását. Bizonyított, hosszú távú megoldásaink vannak az energiaszegénységgel szembesülők számára a támogatott felújításoktól a megújulókig, de ebben a tervben semmi újdonság nincs arra vonatkozólag hogy hogyan férhetnének hozzá ezen támogatásokhoz azok, akiknek valóban szükségük van rájuk.”