Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszamenőleges bérkiegészítést követel a menekült gyerekeket oktató pedagógusoknak a szakszervezet

Ez a cikk több mint 1 éves.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) még márciusban jelentette be, hogy közel 600 olyan iskolát fognak támogatni tanulónként havonta 130.000 forinttal, melyekben délutáni magyar nyelvi felzárkóztató képzést tartanak az Ukrajnából menekült diákoknak. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint ez a juttatás és támogatás azokat a pedagógusokat is megilleti, akik nem csak délutáni órákban foglalkoznak és oktatnak menekült gyermekeket.

A PSZ azt követeli az új kormánytól, hogy azoknak az óvodapedagógusoknak, pedagógusoknak és oktatóknak is állapítsanak meg pótlékot, akik a délelőtti órákon, integráltan – magyar diákokkal együtt – oktatják az ukrajnai menekült gyerekeket. A kezdeményezés szerint ennek a pótléknak az összege legyen azonos a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlékkal, ami az adott kormányrendelet szerint a pedagógus bérének minimum 10, maximum 30 százaléka lehet.

A szakszervezet azt is követeli, hogy ezt a juttatást az érintett pedagógusok visszamenőlegesen, a befogadás pillanatától az orosz-ukrán háború lezárásáig kapják majd meg, a fenntartótól függetlenül, tehát mind az állami, mind az egyházi intézményekben.

Totyik Tamás a PSZ alelnöke a szakszervezet ezen követeléseit egy varsói konferencián már prezentálta, amit az eseményen a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Bizottság képviselői is szorgalmaztak.

A pedagógusok elvárják, hogy a felálló kormány első feladatai között teremtse meg a támogatáshoz szükséges jogi hátteret és a pénzügyi fedezetet.