Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Visszamenőleges bérkiegészítést követel a menekült gyerekeket oktató pedagógusoknak a szakszervezet

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) még márciusban jelentette be, hogy közel 600 olyan iskolát fognak támogatni tanulónként havonta 130.000 forinttal, melyekben délutáni magyar nyelvi felzárkóztató képzést tartanak az Ukrajnából menekült diákoknak. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerint ez a juttatás és támogatás azokat a pedagógusokat is megilleti, akik nem csak délutáni órákban foglalkoznak és oktatnak menekült gyermekeket.

A PSZ azt követeli az új kormánytól, hogy azoknak az óvodapedagógusoknak, pedagógusoknak és oktatóknak is állapítsanak meg pótlékot, akik a délelőtti órákon, integráltan – magyar diákokkal együtt – oktatják az ukrajnai menekült gyerekeket. A kezdeményezés szerint ennek a pótléknak az összege legyen azonos a nehéz körülmények között végzett munkáért járó pótlékkal, ami az adott kormányrendelet szerint a pedagógus bérének minimum 10, maximum 30 százaléka lehet.

A szakszervezet azt is követeli, hogy ezt a juttatást az érintett pedagógusok visszamenőlegesen, a befogadás pillanatától az orosz-ukrán háború lezárásáig kapják majd meg, a fenntartótól függetlenül, tehát mind az állami, mind az egyházi intézményekben.

Totyik Tamás a PSZ alelnöke a szakszervezet ezen követeléseit egy varsói konferencián már prezentálta, amit az eseményen a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) és az Európai Bizottság képviselői is szorgalmaztak.

A pedagógusok elvárják, hogy a felálló kormány első feladatai között teremtse meg a támogatáshoz szükséges jogi hátteret és a pénzügyi fedezetet.