Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Tarthatatlan a létszámhiány a tűzoltóknál

Ez a cikk több mint 1 éves.

„Mindenhova vonulni fognak a tűzoltók, de nem mindegy, hogy a gépjárművön hányan vannak, nem mindegy, mennyi idő alatt érnek oda, nem mindegy, hogy egy tüzet el lehet-e oltani, egy káresetet fel lehet-e számolni mondjuk 40-50 perc alatt, vagy eltart 3 óráig”

– érzékeltette a súlyos létszámhiánnyal küzdő Tűzoltóság problémáját az RTL Híradónak Salamon Lajos, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének elnöke.

Salamont azzal kapcsolatban kérdezték az RTL újságírói, hogy egy névtelenséget kérő forrásuk szerint a jelenlegi létszámhiány, és túlfeszített túlóráztatás miatt olyan eset is előfordul, hogy bizonyos eszközöket nem tudnak bevetni a tűzoltók.

Salamon a rendelkezésre álló adatok szerint arról is beszámolt, hogy nincs olyan kivonuló egysége a Tűzoltóságnak országszerte, amelyikben ne lenne 15-20 százalékos létszám-visszaesés az utóbbi időben.

Ahgyan arról a Mércén nyáron már beszámoltunk, a tűzoltók 90 százaléka biztosan dolgozik másodállásban is, így a kialakult helyzetet egy két végén égetett gyertyához hasonlította már akkor Salamon László. A tűzoltó hivatás ugyanis rendkívül nagy fizikai-pszichikai megterheléssel jár, amit nagyon fontos lenne megfelelően kipihenni.

Az akkor az ATV-nek nyilatkozó szakszervezeti elnök szerint a nagy számban vállalt másodállások oka részben az, hogy a tűzoltók nagy része szakmával, végzettséggel rendelkezik, így a 24 órás szolgálat után következő, elméletileg pihenésre szánt 48 órában másik munkahelyükön sok esetben fizikai munkát végeznek.

De nyomósabb ok az alacsony fizetés: egy kezdő tűzoltó bére 160-180 ezer forint között mozog, az pedig további probléma, hogy a túlórákat úgynevezett távolléti díjjal fizetik ki, amiben nincs semmilyen pótlék, csak az alapbér.

A tűzoltók bruttó túlórabére 800 forint óránként, ami megalázóan alacsony, hiszen még a diákok is megkeresnek óránként 1000-1200 forintot. Salamon szerint vagy az illetményalapot, vagy a távolléti díjat kellene megemelni (esetleg duplázni), hogy megoldódjon a méltatlanul alulfizetett, életmentő munkát végző tűzoltók helyzete.

(RTL Híradó)

 

Címlapkép: MTI/Mihádák Zoltán