Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A tűzoltók 90%-a másodállást vállal a szakszervezet szerint, hogy megéljen

Ez a cikk több mint 2 éves.

A tűzoltók 90 százaléka biztosan dolgozik másodállásban is, a kialakult helyzetet egy két végén égetett gyertyához hasonlítja Salamon László, a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke. A tűzoltó hivatás ugyanis rendkívül nagy fizikai-pszichikai megterheléssel jár, amit nagyon fontos lenne megfelelően kipihenni.

Az ATV-nek nyilatkozó szakszervezeti elnök szerint a nagy számban vállalt másodállások oka részben az, hogy a tűzoltók nagy része szakmával, végzettséggel rendelkezik, így a 24 órás szolgálat után következő, elméletileg pihenésre szánt 48 órában másik munkahelyükön sok esetben fizikai munkát végeznek.

De nyomósabb ok az alacsony fizetés: egy kezdő tűzoltó bére 160-180 ezer forint között mozog, az pedig további probléma, hogy a túlórákat úgynevezett távolléti díjjal fizetik ki, amiben nincs semmilyen pótlék, csak az alapbér.

A tűzoltók bruttó túlórabére 800 forint óránként, ami megalázóan alacsony, hiszen még a diákok is megkeresnek óránként 1000-1200 forintot. Salamon szerint vagy az illetményalapot, vagy a távolléti díjat kellene megemelni (esetleg duplázni), hogy megoldódjon a méltatlanul alulfizetett, életmentő munkát végző tűzoltók helyzete.

A szakszervezeti vezető szerint bár a felsővezetés részéről nemrég az hangzott el, hogy a jelenlegi létszám elegendő, szerinte vannak létszámproblémák is: szinte minden megyében vezénylések vannak, így megesik, hogy akár 80 kilométert is kell utazni, hogy dolgozzanak. Salamon úgy véli, ez a módszer csak ideig-óráig tudja orvosolni a problémát.

A szakszervezeti vezető által felvetett problémák nem újkeletűek: két évvel ezelőtt ebben a cikkünkben számoltunk be hosszan többek közt a tűzoltókat érintő bér- és létszámproblémákról, a korkedvezményes nyugdíj eltörléséről és a Katasztrófavédelem hatalomátvételét illető feszültségekről. Arról, hogy mennyire vette komolyan a kormány akkor a szakszervezetek vészjelzését, mindent elmond, hogy a felsorolt problémák nem vesztették aktualitásukat.

Címlapkép: MTI/Vajda János