Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Addig nem lesz pozitív változás a szülészetben, amíg a nőket be nem engedik a döntéshozásba

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Másállapotot a Szülészetben! mozgalom május 8-án vasárnap ismét megmozdulást szervezett a budapesti Kossuth térre, hogy felhívja a figyelmet a szülészeti ellátás hiányosságaira, a fájdalmas anyai tapasztalatokra és a régóta fennálló problémák káros következményeire. Az esemény az aktivisták követelései alapján a 3T nevet viselte, ugyanis amíg nincs az ellátásban tisztelet, támogatás és tudományos bizonyíték, addig nincsenek biztonságban a magyar nők, kisbabák és családok.

A budapesti megmozdulás szimbóluma a Kossuth térre kiteregetett szennyes és az egyre növekvő hang volt, utalva ezzel arra, hogy nem a nők szégyene a szülészeti ellátásban megélt bántalmazás, ártalom és rossz gyakorlat, hanem azé, aki megteszi és/vagy jóváhagyja. Az aktivisták különböző performanszokkal és egy, a Kossuth térre kiállított ruhaszárítóval is készültek, melyekre követeléseiket „teregették ki”.

Az eseményen számos aktivista is felszólalt, akik saját tapasztalataikról és a rendszerszintű problémákról számoltak be.  Elsőként Pleván Tímea, az Ablak a világra szülészeti adatbázis megálmodója szólalt fel. A projekt célja, hogy egy kérdőív segítségével gyűjtse össze az anyák szüléssel kapcsolatos tapasztalatait, melyet már több mint 12 ezren töltöttek ki. Az adatbázis alapján kétségbeejtő statisztikákra delük fény a magyar szülészeti ellátásban. Pleván elmondta,a szülés alatti gátmetszések aránya 65%, 12%-uknak pedig lábbal kikötözve kellett szülniük.

Magyarországon a WHO ajánlásánál jóval magasabb, 40% fölötti a császármetszéssel szülők aránya is. Az Ablak a világra utolsó kérdésében arra volt kíváncsi a szülő nőktől, hogy szívesen hoznának-e még egy gyermeket a világra, ha kizárólag az ellátás tapasztalatai alapján kellene dönteniük. Ez alapján

a hüvelyi úton szült anyák 57%-a válaszolta azt, hogy mindenképp újra végigcsinálná, a császármetszéssel szültek csupán 43%-a.

Az eseményen arra is felhívták a figyelmet, hogy a családbarát kormány a nyugdíj előtt álló vagy már nyugdíjba vonuló szakembereket küldi el szülészeti továbbképzésekre, amivel már nem növelik tényleges mértékben az ellátás minőségét. A szervezők felhívták a figyelmet az esemény legfontosabb követelésére is, azaz az érintettek bevonására.

,,Addig nem lesz pozitív változás a szülészetben amíg a nőket, és a társszakmákat be nem engedik a döntéshozásba.”

A tavalyi évhez hasonlóan, a szervezők vasárnap is megkérték az anyákat, hogy meséljék el saját tapasztalataikat a magyar szülészeti ellátással kapcsolatban.

Az eseményt a Mérce élőben közvetítette.


A Másállapotot csoport tavaly november végén is tüntetett, a megmozduláson ezrek vettek részt. Akkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a magyarországi szülészeti ellátórendszer jelenlegi formájában elavult gyakorlatokra épít, nem biztonságos, és nem szolgálja sem a családok, sem a benne dolgozók érdekeit. Az eseményről a Mérce is beszámolt, illetve riportot szenteltünk a nők megrázó történeteinek. Az akkori kiállásuk nem maradt teljes visszhang nélkül.

Szentkirályi Alexandra a Másállapotot csoport demonstrációjának délutánján élő adásban jelentkezett be, melyben arról biztosította a tüntetés résztvevőit, hogy  a kormány számára is fontos a szülészeti ellátás színvonalának javítása, illetve hallják a hangját azoknak, akik ma is kiállnak emellett a fontos ügy mellett. Ám az akkor megfogalmazott követelésükre, hogy az új családbarát szülészeti szakmai irányelv érvényesüléséről szóló vitába az érintettek is vonják be, azóta sem kaptak választ.