Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem lesz népszavazás Gárdonyban, tovább folytatódik a Velencei-tó beépítése

Ez a cikk több mint 1 éves.

Csütörtökön egy Facebook-posztban jelentette be Eötvös Pál független gárdonyi önkormányzati képviselő, hogy nem sikerült összegyűjteni a Velencei-tó partvonalát védő népszavazáshoz szükséges aláírásokat.

Az aláírásgyűjtés még 2020-ban vette kezdetét, a rendelkezésre álló 30 napból tízen már túl voltak az aláírásgyűjtők, amikor a koronavírus okozta vészhelyzet miatt félbe kellett szakítani a gyűjtést. A vészhelyzet lefújása után pedig nem sikerült összegyűjteni a szükséges szignókat a népszavazás kiírásához a maradék 20 napban.

A népszavazásban hat kérdés szerepelt volna, mindegyik a tópart védelmével, beépítésével és a település infrastruktúrájával kapcsolatban:

  1. Egyetért-e Ön azzal, hogy 2021. január 1-ét követően Gárdony város közigazgatási területén 2000 m2-nél nagyobb területű ingatlanra lehessen társasházat építeni?
  2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Velencei-tó partján Gárdony város közigazgatási területén található strandokon a beépíthetőség a 2020. szeptember 10. napján hatályos Helyi Építési Szabályzat szerint változatlan maradjon?
  3. Egyetért-e Ön azzal, hogy Gárdony város közigazgatási területén a 2020. szeptember 10. napján hatályos Helyi Építési Szabályzat által nem beépítésre szánt területek közül a „Zöldterület” megnevezésű földrészletek besorolása változatlan maradjon?
  4. Egyetért-e Ön azzal, hogy Gárdony város közigazgatási területén a Velencei-tó partfal melletti 100 méteres szélességű parti sávra vonatkozó 2020.09.10-én hatályos (3/2009. (I.28.) sz. Rendelete) helyi építési szabályok (HÉSZ) változatlanok maradjanak?
  5. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Velencei-tó partján Gárdony város közigazgatási területén található strandokon a parttól számított 30 méteres védelmi sáv változatlan maradjon?
  6. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Velencei-tó partján Gárdony város közigazgatási területén található strandokon az építési magasság 2020. szeptember 10. napján hatályos Helyi Építési Szabályzat szerint változatlan maradjon?

Eötvös Pál független gárdonyi önkormányzati képviselő lapunknak elmondta, hogy a szavazás kiírásához szükséges aláírások felét sem sikerült összegyűjteniük, két másik képviselőtársával, Sipos Balázzsal, Bálint Zoltánnal és a közel 30 önkéntesükkel.

Viszont azt is elmondta, hogy a covid előtt még hosszú sorokban álltak az emberek a standjaik előtt, azonban a másfél éves várakozás mellett más tényezők is hozzájárultak ahhoz, hogy megbukjon a gyűjtés.

„Mind a hárman ellenzéki képviselők vagyunk, akik kezdeményeztük ezt a népszavazást, és az emberek összekötötték ezt az egészet az ellenzékkel, annak ellenére, hogy megpróbáltuk minél inkább távolabbra vinni ezt a népszavazást a pártpolitika síkjától”

– tette hozzá.

A hosszú várakozás, a húsvét, az ellenzék csúfos kudarca a választásokon, a kormány megerősödött hatalma és a népszavazás az ellenzékkel való összekötése mind hozzájárultak a képviselő szerint a gyűjtés sikertelenségéhez.

„A második körben mérhetetlen passzivitással találtuk szembe magunkat”

Az, hogy ilyen kevés aláírást tudtak csak összegyűjteni viszont nem jelenti azt, hogy a gárdonyi lakosok ne értenének egyet a népszavazás hat pontjával, sőt a kopogtatások során a legtöbben egy véleményen voltak az aláírásgyűjtőkkel.

A partvonal beépítése mellett nagy probléma Gárdony városában a túlnépesedés. Egyre többen költöznek a városba, és egyre többen veszik igénybe a kisváros közszolgáltatásait, legyen szó orvosi rendelőkről, óvodákról vagy iskolákról, amik már nem tudják kiszolgálni az egyre növekvő népesség igényeit.

Ezt a túlnépesedést volt hivatott orvosolni a népszavazás 1. pontja, hogy határt szabjon a nagyléptékű társasház-építési hullámnak a településen.

Mégsem írták alá a kezdeményezést, Eötvös szerint a retorziótól tartva, amit Facebook-posztjában is megemlített.

„Sokan voltak, akik azt mondták, hogy egyetértenek velünk, támogatnak minket, de egyszerűen nem mernek aláírni azért, mert félnek a retorziótól. Attól, hogy valaki, valakik, valamilyen módon bosszút fognak állni rajtuk azért, mert az ellenzéki képviselők kezdeményezését támogatták. Egyszerűen féltek az emberek leírni a nevüket, mert attól tartottak, hogy utoléri őket a bosszú.”

Eötvös szerint elkerülhetetlen, hogy egy akkora városban a lakosok vagy rokonaik nagy része ne dolgozna valamilyen közszolgálati vagy önkormányzati munkahelyen, és ezért egyszerűen nem mernek szembemenni a település vezetőségével.

Azt is megtudtuk, hogy a héten már kezdetét vette több tóparti ingatlan és terület értékesítése is, mint például az agárdi Napsugár strand egy 2000 négyzetméteres ingatlana.

Igaz Gárdonyban kudarcot vallott az aláírásgyűjtés, Tatán viszont sikerrel jártak az Öreg-tó partját védő aktivisták. Másfél év után kiírásra fog kerülni a három kérdésből álló helyi népszavazás, ami egy új luxusszálloda megépülését szeretné megakadályozni.

Címlapkép: Az egyik HÉSZ-módosítás által érintett agárdi (Gárdony) Napsugár Strand. Fotó: Mérce