Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Büntetőbehívókkal oszlatott az ukrán rendőrség Kijevben

Ez a cikk több mint 1 éves.

A mariupoli Azovsztal acélművek területén, ahol a várost védő ukrán katonák, köztük tengerészgyalogosok, külföldi harcosok és a szélsőjobboldali Azov zászlóalj tagjai, valamint több száz civil barikádozta el magát április közepén egyre elkeseredettebb harcok zajlanak. Oroszország már a harcok elején ultimátumot adott a gyárterületen tartózkodóknak, hogy amennyiben leteszik a fegyvert, szabadon elvonulhatnak – ezt azonban nem fogadták el.

Pénteken Kijevben több tucat nő, elsősorban a gyár területén harcoló férfiak feleségei, és az őket támogató férfiak tartottak demonstrációt, hogy az ukrán hadsereg azonnal kezdjen tárgyalásokat, és menekítse ki a gyár területén rekedteket.

A tüntetést, ami az ukrán háborús törvények alapján illegálisnak minősült, mivel nem kaptak engedélyt a szervezők a megtartására, az ukrán rendőrség alakulatai feloszlatták.

A Függetlenség téren tartott demonstráción mintegy ötvenen vettek részt. A kijevi rendőrség szóvivője szerint senkit sem tartóztattak le a résztvevők közül, ugyanakkor

a rendőrökkel együtt felvonuló katonai megbízottak több jelen lévő férfinak katonai behívókat osztottak ki.

„Letartóztatásokra nem került sor. A rendezvényen rendőrök voltak jelen, akik elmagyarázták, hogy a statárium ideje alatt nem engedélyezettek a tömegrendezvények, és az emberek maguktól szétszéledtek. A rendezvényen katonai komisszárok is jelen voltak, akiknek jogukban állt ellenőrizni az emberek iratait. A 30-as éveikben járó férfiak közül néhányat a sorozási irodákba vittek további vizsgálatokra”

– közölte Julija Girdvilisz.

A brit Guardian által megszólaltatott egyik szervező szerint, aki maga múlt héten vesztette el férjét a mariupoli harcokban, az embereknek „joguk van ahhoz, hogy tájékoztassák őket”. A nő azt is elmondta, hogy a rendőrök felszólították a résztvevőket, hogy ne mutassanak fel olyan táblákat a fotósoknak, amelyek Mariupolra utalnak:

„A lányok megkérdezték a rendőröket, hogy lefényképezhetnek-e minket, mire ők azt mondták: ‘Igen, csak vigyék el a „mentsük meg Mariupolt” plakátjaikat’. Szerintünk ez nem helyes, mert csak azt szeretnénk, ha a hatóságok valamelyik képviselője kijönne és magyarázatot adna nekünk. Mi történik itt? Csak tudassák velünk, hogy nem feledkeztek meg a katonáinkról, hogy tesznek valamit”

Az ENSZ és a Vöröskereszt közölte, hogy az elmúlt héten két művelet során eddig közel 500 civilnek segítettek elmenekülni a déli kikötővárosban található acélművek területéről.


Ukrajna hatóságaitól nem idegen a katonai behívók büntető-fegyelmező jellegű osztogatása: mint arról novemberi cikkünkben is írtunk, a korábban három hónapig föld alatt sztrájkoló krivij rih-i acélgyári munkások ellen is előszeretettel alkalmazták ezt az eszközt, hogy letörjék a munkabeszüntetésüket (sikertelenül).

(The Guardian; Mérce)
(Kiemelt képünk illusztráció)