Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fél évvel korábban, június 15-től véget érhet az oltatlan állami és önkormányzati dolgozók fizetés nélküli szabadsága

Ez a cikk több mint 1 éves.

Egy 69 oldalas, kormány által jegyzett friss saláta-törvény tervezet szerint az eddig előírtnál korábban, június 15-től véget érhet az oltatlan állami és önkormányzati dolgozók fizetés nélküli szabadsága, ami egyúttal azt is jelentheti, hogy hamarabb visszatérhetnek munkahelyükre azok, akik nem tettek eleget a kormány által előírt oltási kötelezettségnek.

A kormány tavaly október 28-án írta elő egy rendeletben, hogy az állami köz-, és felsőoktatási intézményekben, a honvédelmi- és rendvédelmi dolgozóknál, az állami kulturális intézményekben és a közigazgatásban, szociális-, és gyermekvédelmi ágazatban dolgozók számára kötelező a koronavírus elleni oltás felvétele, ami alól csak a várandósok és azok mentesülhettek, akik igazolták, hogy az oltásnak egészségügyi kockázata lenne rájuk nézve. Amennyiben ezt nem tudták igazolni, az oltatlan dolgozókat a munkáltatójuk egy év fizetés nélküli szabadságra küldte, amit elbocsátás követhet.

Bár március 7-én az oktatásban dolgozók, a kulturális intézmények dolgozói és a közszolgák kötelezése megszűnt (így ők legkésőbb április elején újra munkába állhattak), a szociális intézményekben dolgozóknak, a fegyveres és rendvédelmi szervek dolgozóinak, valamint az egészségügyi és egészségügyben dolgozóknak továbbra is kötelező a védőoltás.

Míg utóbbiak esetében külön szabályozás érvényes (nekik tavaly szeptember 15-e volt az oltási határidő, az ellenállókat pedig azonnali hatállyal, végkielégítés nélkül rúgták ki), a szociális, illetve rendvédelmi területen dolgozó oltatlanok esetében június 15-től megszüntetheti a munkáltató a fizetés nélküli szabadságot.

Ezt csak lehetőségként kínálják fel, egy következő pontban ugyanis azt is leszögezik, hogy a munkáltató úgy is dönthet, hogy fenntartja a fizetés nélküli szabadságot egy évig – vagyis a szóban forgó két ágazat esetében december 15-ig. A kormány a veszélyhelyzet megszűnésével indokolja új törvénytervezet megalkotását.

Cikkünk korábbi változatában tévedésből azt állítottuk, hogy az oltatlan állami és önkormányzati dolgozók június 15-től elbocsáthatók lesznek. A tévedésért elnézést kérünk!

Címlapkép: MTI/Balázs Attila