Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A pedagógusok elutasítják Semjén Zsolt vádját, szerintük a politikus nincs képben az eseményekkel

Ez a cikk több mint 1 éves.

Pedagógus-szakszervezetek is reagáltak Semjén Zsolt keddi sajtótájékoztatóján tett kijelentéseire. A politikus jogosnak tartja a tanárok követeléseit, ám az önálló oktatásügyi minisztérium felállítása a miniszterelnök bölcsességén, és „a nagy világkihívásokon” nem pedig a szakszervezetek tetszésén múlik. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a kormány már most el van késve az oktatás megmentésével.

Semjén az ATV kérdésére miszerint jogosnak tartja-e a pedagógusok kérését a „jelentős béremelésre” és a munkaterheik csökkentésére elmondta,„jogos szempontjai vannak a tanároknak, én ezzel jelentős részben egyet is értek. A kormány ígéretet tett, hogy keressünk megoldást arra, hogy tudjunk kötni egy komoly megállapodást”. A PDSZ közleményében megjegyzi, nem a miniszterelnök-helyettes az egyedüli kormánypárti politikus, aki az utóbbi időben úgy nyilatkozott, hogy a szakszervezetek által meghirdetett sztrájkkövetelések jogosak. Gulyás Gergely miniszter, Kövér László házelnök, de maga Orbán Viktor is hasonló értelmű nyilatkozatokat tett az elmúlt időszakban.

„Készek vagyunk arra, hogy ebben komoly előrelépés legyen az ország teherbíró képességének a realitásainak a figyelembevételével” – tette hozzá a politikus.

Semjén Zsolt ugyanakkor azt is hozzátette, néhány héttel a választások előtt aligha reális, egy bérmegállapodás a kormány és a pedagógusok között. A politikus szerint ez  mutatja a politikai beállítottságát és komolyan vehetőségét a szakszervezeteknek. A PDSZ úgy véli, a miniszterelnök-helyettes nincs képben az események kronológiájával, ugyanis a szakszervezetek egyáltalán nem a választások előtt néhány héttel kezdték szervezni a sztrájkot. A kormánnyal kezdeményezett egyeztetések már 2020 márciusában elkezdődtek, akkor jelentette be a két szakszervezet a közös sztrájkbizottságot. A jelenlegi követelésekről pedig a PDSZ és a PSZ 2021 ősze óta tárgyal  folyamatosan a kormánnyal. A szakszervezet tehát visszautasítja a politikus vádját.

A PDSZ álláspontja, hogy a megállapodásokat már jóval ezelőtt meg kellett volna kötnie a kormánynak annak érdekében, hogy például most ne kelljen önkormányzatoknak óvodai csoportokat összevonni a pedagógushiány miatt. A kormány már most el van késve az oktatás megmentésével: azonnal tenni kell valamit!”

-olvasható a közleményben.

A miniszterelnök-helyettes reagált a PDSZ azon nyílt levelére is, amelyben független oktatási minisztériumot követelnek a miniszterelnöktől. Semjén szerint  a kormány felállítása nem a szakszervezetek igénye szerint történik, hanem a „miniszterelnök úr kellő bölcsességgel állítja össze a kormányának a szerkezetét.” A pedagógusok szerint azonban a miniszternek, a minisztériumnak és a kormánynak  a közigények szerint kell eljárnia – nem valamilyen más esztétika, érdek mentén. Számukra nem világos, miért gondolja Semjén Zsolt, hogy a szakszervezetek nem a közigényeket közvetítik, mikor azt hiányolják, hogy az oktatás nem kapott eddig külön képviseletet a kormányban.

Semjén Zsolt azzal zárta a kérdésekre adott válaszait, hogy készek a tárgyalásokra a szakszervezetekkel, a pedagógusok a szempontjai pedig legitim szempontok. A PDSZ üdvözli a tárgyalási hajlandóságot. Közleményükben leszögezték,  a sztrájkbizottság első dolga az lesz az új kormány megalakulása után, hogy tárgyalást kezdeményezzen. A sztrájkbizottság várja a kormányzat Semjén Zsolt által is meglebegtetett érdemi, valós és megnyugtató ajánlatát.”

 

Címlapkép: MTI/Vajda János