Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Van olyan város, ahol 80 százalékkal növelheti az álláskeresők számát a Tungsram leépítése

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Tungsram által bejelentett leépítések radikálisan megnövelhetik a munkanélküliség mértékét azokon a településeken, ahol telephelye van a cégnek  – mutat rá a Népszava pénteki cikke.

A fényipari nagyvállalat szerdán jelentette be, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért 1600 dolgozóját elbocsátja több ütemben az év végéig. A létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti a cég mind az öt gyárában, azaz Budapesten, Hajdúböszörményben, Kisvárdán, Nagykanizsán és Zalaegerszegen is elbocsátásokra kerül sor az év második felében. Elsőként a kisvárdai és hajdúböszörményi gyárakban indul a leépítés. Az első ütemben érintett dolgozók elbocsátására 2 hónap múlva kerül sor.

Mint ismert, a Telex kérdésére Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnöke közölte , hogy a szakszervezet információi szerint a Tungsram 1600 fős leépítése Nagykanizsán 700 főt, Újpesten 400 főt, Kisvárdán 276 főt, Hajdúböszörményben 170 főt, Zalaegerszegen pedig 60 főt érint.

A Népszava most megnézte, hogy a Nemzeti Foglalkoztatási Szakszolgálat honlapján közölt, április 20-i, településsoros  munkanélküliségi adatok alapján a csoportos leépítések milyen mértékben növelik helyben az álláskeresők számát.

Eszerint Hajdúböszörményben a 4,42 százalékos hivatalos munkanélküliséget 0,8, Nagykanizsán a 4,44-est 2,4, Kisvárdán a 3,33-ast 2,6, Zalaegerszegen a 2,85-öst majdnem 0,1 százalékkal növelik majd az elbocsátások.

Vagyis az állástalanok száma Kisvárdán csaknem 80, Nagykanizsán 55, Hajdúböszörményben 18, Zalaegerszegen 5 százalékkal emelkedhet.

(Habár Budapest IV. kerületében jelenleg 1,73 százalékos az állástalanok aránya, ám ez esetben értelmetlen a fenti számítás, hiszen az ottani elbocsátás aligha csak újpesti, hanem más fővárosi, illetve agglomerációból érkező dolgozót is érinteni fog).

Az egyik leginkább érintett település, az ellenzéki testületi többséggel bíró Nagykanizsa fideszes polgármestre, Balogh László egy Facebook-oldalára kitett posztban arról ír, ne a városvezetésen kérje számon az ellenzék a leépítéseket:

„Mindamellett, hogy városvezetőként szívemen viselem Nagykanizsa és az itt élők sorsát, szeretném hangsúlyozni, hogy a baloldali politikai haszonszerzés által generált felelősségre vonás nem helytálló. Egy, a versenyszférában működő cégre nincs ráhatásunk, maximum annyi, hogy bizonyos ügyek mentén a lehetőségekhez mérten próbálunk segítséget nyújtani a cég vezetésének. Ennek kapcsán csatlakoztam jómagam is Cseresnyés Péter államtitkár úr komplex munkaerőpiaci programjához, melynek keretén belül szeretnénk segítséget nyújtani a felmondással érintett dolgozóknak”

– írja, hozzátéve, hogy szerinte a leépítéssel kapcsolatban „biztató perspektíva” a vagongyár által kínált 1300-1500 fő esetleges foglalkoztatása.

Az elbocsátások által arányaiban legkevésbé érintett Zalaegerszeg polgáremstere, Balaicz Zoltán azt írta közösségi oldalára:

„Fontosnak tartom, hogy a zalaegerszegi üzemben érintett dolgozók minél gyorsabban el tudjanak helyezkedni, hiszen ennek a 60 családnak a megélhetése fontos a közösségünk számára. Ezért a mai napon felvettem a kapcsolatot több zalaegerszegi, a létszámát szerencsére jelentősen bővíteni szándékozó vállalat vezetőjével és a Zala Megyei Kormányhivatal kormánymegbízottjával. Ennek alapján a megkeresett cégek a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályát is bevonva meg fogják keresni mind a 60 érintett dolgozót, konkrét állásajánlatot téve nekik.”

A vállalat menedzsmentje szerdán azt írta: szeretnének gondoskodni munkavállalóikról, ezért a helyi munkaügyi hivatalok bevonásával információs napokat tartanak a környékbeli munkalehetőségekről. Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón arról beszélt, hogy a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az elbocsátott dolgozók álláshoz jussanak, és hogy a gyárak „környékén” el tudnak majd ezek az emberek helyezkedni.

(Népszava, Telex, Mérce)

Címlapkép: MTI/Bruzák Noémi