Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Egyelőre nem tudni, hogyan fognak álláshoz jutni a kirúgott tungsramosok

Ez a cikk több mint 1 éves.

Szerdán számoltunk be arról, hogy a Tungsram fényipari nagyvállalat az alkalmazottainak több mint felét, 1600 dolgozót fog elbocsátani. A kirúgott és kirúgásra váró dolgozók sorsa azonban még mindig lóg a levegőben.

A Telex.hu információi szerint a vállalat 5 telephelyéről fognak elbocsátani embereket, Nagykanizsán 700 főt, Újpesten 400 főt, Kisvárdán 276 főt, Hajdúböszörményben 170 főt, Zalaegerszegen pedig 60 főt.

Gulyás Gergely a mai kormányinfón jelentette be, hogy a kormány mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy az elbocsátott dolgozók álláshoz jussanak, és hogy a gyárak „környékén” el tudnak majd ezek az emberek helyezkedni.

Ennek érdekében a HIPA befektetési ügynökség is aktiválta magát:

„Ezúttal is azért dolgozunk, hogy az érintett munkavállalók mielőbb új munkahelyet találjanak, és a helyzetük megnyugtató módon rendeződjön”

– írja az MTI.

Közleményük szerint a HIPA-nak kialakult gyakorlata van a hasonló esetek kezelésében, korábban ilyen helyzetet „sikeresen kezelt például Ózdon, Komáromban illetve Nemesvámoson is”.

Azzal kapcsolatban, hogy valójában milyen helyzetben vannak az elbocsátott dolgozók megkerestük Sallai Gábort, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnökét.

Sallai elmondása szerint a HIPA még nem kereste meg a szakszervezetet, illetve nincsen tudomása arról, hogy az elbocsátottakkal felvették volna a kapcsolatot, viszont a szóban forgó települések polgármesterei már felajánlották segítségüket annak érdekében, hogy minél előbb munkához juthassanak a Tungsram volt alkalmazottai.

Déri Tibor Újpest momentumos polgármestere a mai képviselő-testületi ülésen terjesztette fel az újpesti Tungsram gyár esetét, ahonnan 400 embert fognak elbocsátani.

Facebook-posztjában arról beszél, hogy még azelőtt megoldást kell találni erre a krízisre, mielőtt az emberek az utcára kerülnének.

„Egyértelművé kell tenni: a dolgozóink sorsa nem polgármesteri, végképp nem pártpolitikai kérdés. Közösen kell kiállnunk, hogy megmutassuk, milyenek az újpestiek!”– írja Facebook-oldalán

Eközben a szakszervezet jelenleg is azt méri fel, hogy az érintett településeken miben tudnának az elbocsátottakon segíteni, például önéletrajzok írásában vagy magában az álláskeresésben.

„Véleményem szerint Nagykanizsa van a legrosszabb helyzetben, hiszen itt nagyon sok emberről beszélünk, talán annyi itt a pozitív a sok rossz mellett, hogy több ütemben tervezi a cég a leépítéseket, és nem egyik napról a másikra kerül ennyi ember az utcára”

– tette hozzá Sallai.

A Tungsram a kollektív szerződéseket egyoldalúan bontotta fel, azonban a károsultaknak nincsen lehetősége jogi úton megtámadni ezt a döntést a szerződések konstrukciója miatt.

„Nagyon sok jogásszal egyeztettünk, de jogszerű volt a szerződések felmondása. A kollektív szerződésekben volt egy olyan pont, ami ezt lehetővé tette, aminek korábban nem ez volt a célja. Ez a pont nem ebből a célból került a szerződésbe, csupán azért, hogy a munka törvénykönyvének változásait le tudjuk követni”.

A szakszervezet elnöke azt is elmondta, hogy egyelőre nem terveznek közös akciót vagy kiállást az elbocsátott munkásokkal a Tungsrammal szemben.

Az elbocsátott dolgozók helyzetéről, munkakeresési lehetőségeikről és a cég ebben vállalt szerepével kapcsolatban megkerestük a Tungsramot is, amint választ kapunk levelünkre, frissítjük cikkünket.

Frissítés, IV. 29.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a cég mily módon segíti az elbocsátott alkalmazottakat, milyen lesz leépítések ütemezése, valamint hogy milyen képzettséggel rendelkeznek az elbocsátott dolgozók.

A Tungsram elküldte nekünk korábbi közleményüket, melyből kiderül, hogy Jörg Bauer elnök-vezérigazgató szerint „Nagyon nehéz volt meghoznunk ezt a súlyos döntést. Felelős munkáltatóként, lehetőségeink szerint szeretnénk gondoskodni munkavállalóink sorsáról, ezért a helyi munkaügyi hivatal bevonásával információs napokat tartunk a környékbeli munkalehetőségekről, segítséget nyújtunk önéletrajz összeállításában, álláskeresésben, továbbá a helyi HR-eseink állásbörzéket is szerveznek”.

Emellett azt is megtudhattuk, hogy a cég „több ütemben” hajtja végre a leépítéseket az év során.

A dolgozók képzettségéről a cégvezetés nem tudott információt adni nekünk.

Címlapkép: MTI/Varga György