Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három rövid szóval válaszolt a Budapest Pride a Mi Hazánk térfoglalására

Ez a cikk 2 éves.

„Három rövid szó: megtartjuk a felvonulást!” – írja a Facebook-oldalán a Budapest Pride, reagálva a tegnap megjelent hírre, miszerint a Mi Hazánk szélsőjobboldali párt lefoglalta a felvonulás hagyományos, Andrássy úti útvonalát az esemény tervezett időpontjára. A demonstráció szervezői posztjukban azt ígérik, az idei felvonulás minden eddiginél nagyobb lesz, nem gáncsolhatják el, félemlíthetik meg őket a gyülekezési joggal visszaélők.

A Magyar Hang számolt be róla tegnap, hogy a Mi Hazánk alelnöke, Novák Előd bejelentette, idén is sikerült lefoglalniuk a Budapest Pride előtt a korábban rendszeresen használt helyszínt, az Andrássy utat, vagyis ott biztosan nem lehet majd megtartani a rendezvényt. A felvonulás szervezői már korábban bejelentették, hogy idén július 23-án tartják meg az idei Pride-ot, a helyszín lefoglalására, a gyülekezési törvény szerint szombaton 0 órától volt lehetőség.

Azonban nem ők, hanem a Mi Hazánk volt az első, akik így „megszerezték” arra a napra az Andrássy utat, de számos más szimbolikus közterületet is a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom, az Alfa Szövetség és más – ahogyan Novák Előd fogalmazott – „normalitáspártiak” összehangolt akciójaként. Novák hozzátette azt is, a felvonulás szervezői hálát adhatnak a Fidesz kétharmados győzelméért, mert így a felvonulásukat hatóságilag nem tiltják be.

Erre reagálva a Budapest Pride a Facebook-oldalán tett közzé egy posztot, amiben arról írnak, a felvonulást megtartják.

Úgy fogalmaznak, az idei esemény nagyobb lesz, mint az előző volt, több programmal jelentkeznek, mint eddig bármikor.

„Hangosabbak leszünk, erősebbek, a Karmelitából, a Holdról, és még a Szíriuszról is látszani fogunk.”

-írja a Pride, hozzátéve, az LMBTQ mozgalom nem utcákról szól, hanem emberekről, akik szabadon és boldogan akarnak élni itt Magyarországon. „A szeretetnek nem csak egy útja van!” Novák Elődékre utalva kifejtik, bizonyos személyek, szélsőjobboldali csoportosulások a gyülekezési joggal visszaélve évek óta kísérleteznek azzal, hogy keresztbe tegyenek az LMBTQ jogok érvényesülésének.

„Egyes városrészeket fetisizálva büszkélkednek azzal, hogy megvédtek valamit, kiszorították onnan a tüntetésünket. Ahogy a legtöbb tevékenységük, ez is egy illúzió üldözése. Még magukat is becsapják a hamis eredményekkel, kényszerképzetekkel: hasonlatos ez a víz gereblyézéséhez.”

A Mi Hazánk tavaly is hasonlóan próbálta meg ellehetetleníteni a szexuális kisebbségek jogaiért demonstráló felvonulást, ami tavaly a kormány folyamatos LMBTQ emberek elleni lépéseiről, a melegellenesé tett pedofil-törvényről és a kormányközeli média támadásairól szólt. A tavalyi Pride végül az Astoriáról vonult a Tabánba, az eseményről szóló közvetítésünk itt visszaolvasható.

A Budapest Pride Felvonulás a szervezők szerint, nem egy sugárútról szól, nem hamis idolokról és fals romantikáról, hanem az emberekről, a jogainkról, a jövőnkről, a kiállásról, a láthatóságról és az összefogásról. A Pride szerint ez pedig nem egy fizikailag körülhatárolható térben létezik, „hanem a szívünkben, a torkunkban és a tetteinkben”.

„Ezzel szemben áll a kicsinyesség, az üresség és a gyűlölet, ami a véleményünk kifejtése és a tüntetésünk elhallgattatásával próbálkozik, a szólásszabadság és a gyülekezési jog megcsúfolásával és kitekerésével. Mindhiába”

írják. Megjegyzik azt is, a programjaik megszervezéséhez szükséges koordinációval és munkával összehasonlítva ez a bosszúságnak is alig nevezhető kétségbeesett, figyelemfelkeltésre irányuló próbálkozás elenyészik,

„mint a maréknyi fekete ruhás ellentüntető a 35.000 fős tömegben”.

„Ha a homofób társulatok is szeretnék megmutatni az évek alatt összegyűjtött szivárvány zászlóikat a felvonulásuk keretében az Andrássy úton, tegyék bátran, cserébe annyit kérünk, árulják el, és ebből más tüntetésszervező is tanulhat, miként kell úgy bejelentéseket tenni, ahogy csak Novák Előd tud!”

A Budapest Pride teljes posztja:

 

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán