Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghalt két fogoly, éhségsztrájkolni kezdtek egy politikai foglyokat is őrző török börtönben

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az északnyugat-törökországi Silivri börtön két lakója kezdett tíznapos éhségsztrájkba a fogvatartás körülményei miatt, miután múlt héten két társuk is meghalt büntetésük töltése közben.

A Silivri-ben raboskodók (akik között több prominens politikai elítélt is van) folyamatosan hírt adnak az őröktől hallott halálos fenyegetésekről, szóbeli zaklatásról, étel-megvonásról és a szabad levegőn töltött idő megvonásáról.

A törökországi jogvédő Emberi Jogi Egyesület (İnsan Hakları Derneği, İHD) április közepén jelentette be, hogy  elhunyt két elítélt a börtönben. Egyikőjüknél, a Ferhan Yılmaz-nál a Börtön- és Igazságügyi Minisztérium közlése szerint szívrohamot állapítottak meg a halál okaként, ám a Silivri Közkórházban róla készülhetett felvételeken jól látható bántalmazásnyomok vannak, vérfoltokkal, véraláfutásokkal és duzzanatokkal az arcán.


A jelentések szerint állítólag összesen 10 rabot kínoztak meg, illetve bántak velük embertelenül a börtönkomplexumban. Ezeket a rabokat – miután azok öngyilkosságot kíséreltek meg a kínzások miatt – átszállították különböző büntetés-végrehajtási intézményekbe a Mezopotamya Agency cikke szerint.

A rendkívül kemény és évek óta tartó politikai üldözés nyomán a politikai ellenzék azzal vádolja Recep Tayyip Erdoğan török elnököt, hogy politikai üldözés, és a tőle eltérő vélemények elfojtása céljából él vissza az ország szigorú terrorizmus-ellenes törvényeivel.

Ahogy azt Billay Gábor szerzőnk elemző cikkében is kifejtette, a 2016-ban, a sikertelen katonai puccs után bevezetett szükségállapotot – amely elsősorban azt jelentette, hogy Erdoğan a parlament beleegyezése nélkül hozhatott döntéseket – az államfő arra használta fel, hogy börtönbe zárhassa a HDP elnökségét.

Ekkor tartóztatták le, többek között, a párt akkori két társelnökét, Selahattin Demirtaşt és Figen Yüksekdağt is, terrorizmus vádjával. A két politikus azóta is börtönben van, a tárgyalásuk nem nagyon halad. Eddig csak két vádpontban hirdettek ítéletet Demirtaş ellen, a többit négy éve folyamatosan halasztják.

A 2019-es helyhatósági választásokon a HDP politikusai összesen hatvanöt településen nyertek, mára azonban már csak hat polgármesterük maradt. A többi helyen a kormány terrorizmus vádjával egyszerűen eltávolította a kurd politikusokat pozícióikból, helyükre pedig saját embereit ültette.

Címlapkép: Bloomberg, Twitter