Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Humanitárius folyosó nyílhat Mariupolból, Zelenszkij nyitott a húsvéti tűzszünetre – háborús összefoglaló

Ez a cikk több mint 2 éves.

Ez a Mérce április 20-i háborús összefoglalója. A korábbi összefoglalóink itt olvashatóak.

Donbasszban lassabb az orosz offenzíva a korábbi várakozásokhoz képest, Mariupol védői pedig úgy tűnik, az utolsó töltényig kitartanak. A városból ma elindult egy kisebb konvoj, Németország pedig meg nem nevezett fegyverekkel és szolgáltatásokkal támogatja Ukrajna védekezését.

Az Azovsztál acélművek védői nem tették le a fegyvert az orosz ultimátum lejártáig

Az Azovi-tenger partján, stratégiai fontosságú ponton elhelyezkedő Mariupolban az elmúlt napokban gyakorlatilag csak az Azovsztál acélművekből kialakított erőd védői állnak ellen a megszálló seregeknek. Amennyiben a várost sikerül elfoglalnia Oroszország hadseregének, úgy megnyílik a szárazföldi összeköttetés a Krím és az Oroszország által támogatott Luganszki és Donyecki Népköztársaságok között.

Noha a szinte porrá bombázott város jobbára már így is orosz kézen van, a máig harcoló ukrán alakulatok így is komoly fejfájást okozhatnak az oroszoknak, amíg nem sikerül megtörni az ellenállásukat.

Az orosz hadsereg reggel ultimátumot adott a gyár védőinek, miszerint délután kettőig letehetik a fegyvert és elvonulhatnak.

Ugyanígy tehettek volna a magukat az Azovsztálban meghúzó civilek, akik több százan is lehetnek. Az Oroszország által felajánlott lehetőséggel azonban senki sem élt, jogosan félnek ugyanis attól, hogy a civileket oroszok által ellenőrzött területekre „menekítik”, ahogy Ukrajna szerint már jó félmillió emberrel megtették az elmúlt hetekben.

 

Az üzem védői pedig a tengerészgyalogosok mellett jelentős számban külföldi harcosok, valamint a szélsőjobboldali Azov zászlóalj tagjai, akik nem számíthatnak sok jóra orosz hadifogság esetén. A tengerészgyalogosok vezetője szerint napjaik vagy óráik lehetnek már csak hátra.

 

Oroszország szerint eközben a donbasszi offenzíva keretében 1260 katonai célpontot támadnak rakétákkal és tüzérséggel, Ukrajna szerint pedig nagyjából válogatás nélkül lőnek mindent, ami a front feléjük eső oldalán van – beleértve a civil célpontokat is.

 

Az ukrán vezetés közlése szerint egyelőre ellent tudnak tartani az offenzívának, hosszabb távon azonban szükségük van a védekezéshez mindenféle nyugati nehézfegyverre. Csehország – miután korábban T-72-es tankokat küldött – felajánlotta, hogy segít megjavítani a megrongálódott ukrán páncélosokat, míg Németország nem részletezett hadianyagot biztosít Ukrajna számára. Az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok úgyszintén nehézfegyverzet szállítását ígérte.

Charles Michel Kijevbe látogatott

Az Európai Bizottság elnöke meglátogatta Volodimir Zelenszkij ukrán elnököt Kijevben.

 

Michel meglátogatta Borogyankát és Bucsát, ahol az orosz hadsereg kivonulása után a világ először szembesült a megszállók által elkövetett, civil lakosság elleni kegyetlenkedések nyomaival. Mint mondta, az ott elkövetett háborús bűnök felelőseit meg kell büntetni. A Zelenszkijjel közösen tartott sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy Putyin célja nem csupán Ukrajna szuverenitásának megszüntetése, de az Európai Unió megosztása is.

Szólt Ukrajna újjáépítéséről is, amiben az EU komoly szerepet fog vállalni a tervek szerint, valamint szó esett az ország uniós csatlakozásáról is, aminek a hivatalos procedúrája már meg is kezdődött a csatlakozási kérelem leadásával. Hangsúlyozta, hogy az Európai Unió és tagállamai fegyvereket is szállítanak a védekezéshez, ami az első alkalom az államszövetség történetében.

 

Krausz Tamás a Mércének arról beszélt, hogy Oroszország döntése akarata ellenére is az USA Európa fölötti uralmának megerősítését idézheti elő. A történész szerint a baloldalnak elsősorban azonnali béketárgyalásokat kell követelnie.

Oroszországban eközben valószínűleg egyre többen aggódnak a hatalmasságok körében Putyin háborúja miatt, legalábbis a Bloomberg információi szerint, amit e tekintetben érdemes fenntartásokkal kezelni. Mindazonáltal az oroszországi elit név nélkül elégedetlenkedő tagjai szerint az sem kizárt, hogy Putyin egy ponton nukleáris fegyvereket vessen be – amit egyébként a Kreml mindeddig kategorikusan tagadott, és valóban nem látszik jele hogy bárki meg szándékozna nyomni a piros gombot.

Persze a fogait villogtatja Oroszország, ma például a Szarmat interkontinentális ballisztikus rakéta tesztjével, ami összehasonlíthatatlanul hatékonyabb mint bármely más rakéta (az oroszok szerint).

 

A Greenpeace felmérése szerint a magyarok nincsenek oda az orosz gázért

„A magyarok több mint háromnegyede úgy véli, hogy itthon kellene megtermelnünk az energiaszükségletünket, és nem szabadna más országoktól, főként az orosz gáztól függenünk – ez derül ki abból a friss közvéleménykutatásból, amelyet a Greenpeace megbízásából készített a Policy Solutions elemző intézet és a ZRI Závech Research március utolsó hetében. A Greenpeace ezért azt várja a kormánytól, hogy haladéktalanul csökkentse az ország orosz, és általában vett fosszilisenergia-függőségét, indítson energiahatékonysági és -takarékossági programokat, és pörgesse fel megújuló technológiák, közöttük a szélenergia terjedését”

– írja közleményében a környezetvédő szervezet. A lakossági felmérés szerint a megkérdezettek energiafüggetlenséget szeretne, valamint a megújulók kiterjedtebb használatát. Ez egyébként a kormány tervei között is szerepel, kombinálva az atomenergiával – aminek fejlesztését immár szinte biztosan nem a Roszatom fogja véghezvinni Magyarországon.

A kormány álláspontja szerint egyébként Magyarország energiaellátásához egyelőre mindenképp szükség van az Oroszországból érkező energiahordozókra, és abban szakértők is egyetértenek hogy az EU keleti felének orosz nyersanyagokra épülő energiaellátását évekbe telhet kiváltani a technológiai és infrastrukturális függés miatt.

Felélénkülhetnek a humanitárius folyosók, több mint ötmillióan hagyták el Ukrajnát

Mariupolból szerdán civileket szállító buszok indulhattak el ukrán ellenőrzés alatt álló településekre, és a várakozások szerint csütörtökön 6000 embert menekíthetnek majd ki humanitárius folyosókon, bár az ukrán vezetés attól tart, hogy Oroszország szabotálni fogja az akciót. Jelenleg nagyjából még százezren lehetnek a városban, ahol már hetek óta bizonytalan az élelem- víz- és energiaellátás.

Zelenszkij elnök pedig arról beszélt, hogy orosz hadifoglyokat adnának át cserébe a mariupoli civilek és katonák evakuálásáért cserébe – nyitott továbbá a húsvéti tűzszünetre.

 

Az ortodox húsvét egy héttel későbbre esik, így most hétvégén hallgatnának el a fegyverek, amennyiben a Kreml is beleegyezik. Az Ukrajnából menekülők száma pedig immár átlépte az ötmilliót, míg a belső menekültek már hétmillió fölött lehet.

 

Hogyan lehet Magyarországról segíteni?

A magyarországi társadalom látható része mozdult meg a menekültek segítésére úgy a határ mellett mint más településeken és a fővárosban, példás szolidaritásról tanúbizonyságot téve, ami a kormány hosszú évek óta tartó menekültellenes kampánya után nem kis szó – igaz, ezúttal a kormány is a menekültek megsegítése mellett foglal állást.

Összefoglalónkban összeszedtünk néhány módot, ahogy a menekülteken segíteni lehet.

A legjobb, ha valamilyen szervezeten keresztül nyújtunk segítséget, legyen szó tárgyi vagy immateriális segítségről, például tolmácsolásról vagy szállásadásról. A szervezetek ugyanis fel tudják mérni, milyen erőforrásokra van szükségük, és mivel rendelkeznek.

Így érdemes nézni a következő felületeket:

  • Migration Aid – a Facebook oldalukon rendszeresen közzéteszik az aktuális helyzetjelentést, valamint hogy épp mire van szükségük. Oldalukon megtalálható a telefonszámuk is.
  • A közösen segítő Budapest Bike Maffia és Age of Hope Alapítvány szintén folyamatosan közzéteszi, mire van szükség.
  • A települési önkormányzatok online felületei, Facebook-oldalai – a határmenti települések, mint például Záhony vagy Fényeslitke, közzéteszik felhívásaikat, hogy mire van szükségük a menekülők ellátásához. Ugyanígy országszerte számos önkormányzat írja ki, hogy milyen segítségre van szükségük akár helyben berendezett humanitárius központjaikhoz, akár hogy a határra küldjék.
  • Egyházi szervezetek – többek között a Mazsihisz, az EMIH, a Magyar Református Szeretetszolgálat és a Máltai Szeretetszolgálat is részt vesz a menekülők segítésében, velük is felveheti a kapcsolatot, aki segítséget ajánlana.
  • Ezen az oldalon magyarul, ukránul és angolul találhatnak hasznos információkat a menekülők.

Összegyűjtöttünk egy listát a helyben dolgozó, segítségért folyamodó ukrajnai szervezetekről is:

  • Commons | Cпільне társadalomkritikai lap Ukrajnában, munkatársai közé tartozik a beszélgetésen felszólaló Denisz Pilas, és a Mércén korábban fordításban közölt Tarasz Bilousz is.
  • A Longo Maȉ kooperatíva a luganszki régióban, Vrubivkán segít gyerekek biztonságba helyezésében, ukrán hrivnyában erre a számlaszámra: 4441114451067639 (Кошан Bіачецлав Антонійоіч Монованк), euróban pedig a következő számlára lehet utalni. UA 2032200100000262063011162 (számlaszám: 26206306311162, Koshan Viacheslav, 90440, Ukrajna, Zakarpatska régió, Khustskyi körzet).
  • Az Operation Solidarity egy kölcsönös segítségnyújtáson alapuló szervezet, amelyet az ukrajnai háborús helyzet elől menekülők és a helyi mozgalmakban továbbra is résztvevők segítésére hoztak létre anarchista kollektívák.
  • Ukraine Solidarity Campaign az ukrajnai szocialisták és szakszervezeti tagok számára szolgáltat információkat és támogatást. Az angliai székhelyű szervezet több ukrajnai mozgalommal áll kapcsolatban (a csoportok listája elérhető weboldalukon).
  • BEARR Trust kelet-európai és közép-ázsiai civil szervezeteket segítő alapítvány. Külön gyűjtést indítottak ukrajnai szervezetek segítésére, amelynek bevételeit azon civil szervezeteknek utalják, amelyekkel korábban közösen dolgoztak projekteken.
  • Fight For Right ukrajnai civil szervezet az országban maradni kényszerülő fogyatékossággal élőknek nyújt segítséget. A civil szervezet telefonos és helyszíni segítségnyújtással is foglalkozik.