Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Újabb nőgyilkosság történt, ezúttal Zircen

Ez a cikk több mint 1 éves.

Április 16-án holtan találtak egy 43 éves nőt Zircen, egy családi ház udvarán. Az emberölés elkövetésével egy férfit gyanúsítanak, akit a rendőrség a helyszínen előállított. A nyomozás még folyamatban van. A legfrissebb információk szerint az elkövető a nő férje lehetett.

Ebben a hónapban a Mérce már beszámolt egy hasonló esetről. Április 3-án Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) közleményt adott ki egy Zuglóban történt nőgyilkosságról, amelynek során egy férfi meggyilkolta élettársát a nő kisfia jelenlétében. A nőhöz a nyolcéves kisfiú hívott mentőket, akik már nem tudtak segíteni az áldozaton. A gyilkossággal gyanúsított férfit egy moziban fogták el a rendőrök.

És még korábban számtalan hasonló esetről beszámoltunk, hogy ezzel is felhívjuk a figyelmet a nők elleni erőszak rendszerszintű problémájára. A Mérce  A nők és gyermekek elleni erőszak áldozatai című társoldalán éves bontásban is összegyűjti a a zircihez hasonló bűncselekményeket, hogy érzékeltesse: a nők elleni erőszak nem „magánügy” és nem szerelmi dráma, hanem általános probléma.

Ennek a társadalmi problémának a kezelésére társadalmi megoldásra lenne szükség. Egy ilyen megoldás lehetne a nők elleni erőszak áldozatainak megvédésére hivatott Isztambuli Egyezmény ratifikálása.

Az Isztambuli Egyezmény egy nők elleni erőszak ellen fellépő nemzetközi egyezmény, amely a közintézmények megreformálásával és új jogi formákkal lépne fel a családon belüli erőszak és a kapcsolati erőszak áldozataiért. Bár a kormány aláírta az egyezményt, tavaly tavasszal leszavazta annak ratifikálását, mondván, az egyezmény a menekült (!) nők jogait is védi, és mert tartalmazza a kormány által elítélendőnek tartott „társadalmi nem” kifejezést. A „társadalmi nem” kifejezés azonban épp azért találó, mert szemlélteti, hogy a bántalmazó férfiak nem biológiai, hanem társadalmi okokból fordulnak nőtársaik ellen.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerőseit bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 70 220 2505 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.