Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Hiába büntette meg hatszor is a katasztrófavédelem a gödi Samsungot, az ügyészség szerint nem alakult ki közveszély

Ez a cikk több mint 2 éves.

Visszautasította a gödi civilek panaszát az ügyészség, miután a rendőrség nem volt hajlandó nyomozást elrendelni helyi Samsung-akkumulátorgyár körül dokumentált kihágások miatt – írta ki Facebook-oldalára a Göd-ÉRT civil egyesület.

Az Átlátszó februárban írta meg, hogy a Göd-ÉRT Egyesület januárban megszerezte a gödi Samsung-gyárban történt katasztrófavédelmi kihágások és az emiatt kiszabott igen csekély, összesen mindössze tizennégymillió forint összegű büntetések dokumentumait.

A Mércén ebben a cikkben foglalkoztunk katasztrófavédelem által kiszabott, nem túl erélyes büntetésekkel.

Ezek alapján a katasztrófavédelem hatszor büntette meg a gyárat az utóbbi években, mert hiányoztak vagy nem működtek a tűzjelző és tűzoltó berendezések azokban az üzemrészekben, ahol több száz tonna mérgező- vagy robbanóanyaggal dolgoztak, mérgező iszaptócsák álltak a szennyvízkezelőben, katasztrófavédelmi engedély nélkül tároltak veszélyes anyagokat, vagy engedély nélkül folyt a gyártás több üzemegységben.

A civil egyesület egy tagja a megszerzett dokumentumokra támaszkodva rendőrségi feljelentéseket tett közveszély-okozás és foglalkoztatás körében elkövetett veszélyeztetés miatt. A rendőrség februárban mindhárom feljelentést elutasította azzal, hogy nem történt bűncselekmény.

A Göd-ÉRT szerint a rendőrség elképesztő indoklásokat fűzött a feljelentések „visszapattintásához” például, hogy bár valóban engedély nélküli helyszíneken, szabálytalanul tárolt anyagok között folyt a munkavégzés, mivel senki nem sérült meg, így nem történt veszélyeztetés.

A civilek nem nyugodtak bele abban, hogy lerázza őket a hatóság, ezért panaszt tettek az ügyészségnél is, ahonnan április 1-jén elutasító választ kaptak: az ügyészség szerint a rendőrség mindenben helyesen járt el, nyomozás az ügyben továbbra sem indul, és újabb panaszra sincs lehetőség.

„Nem alapos”

A Göd-ÉRT eljuttatta szerkesztőségünkhöz a panaszt elutasító ügyészségi határozatot, amely az ügyészség a következőkre hivatkozik:

  • „A panasz nem alapos.”
  • „Jelen ügyben sem kialakult közveszélyről, sem a közveszélyhez vezető okfolyamat megindulásáról nem beszélhetünk, ebből adódóan pedig sem a közveszélyokozás bűntette, illetve annak kísérlete, sem a gondatlan közveszély okozásának vétsége nem merülhet fel.”
  • „A feljelentett cselekmények egyike sem bűncselekmény, azok törvényi tényállási elemei hiányoznak.”

Tuzsonnál már nem próbálkoznak többet a civilek

A panasz elutasításáról szóló Facebook-bejegyzésben a Göd-ÉRT arról is ír, hogy többször már nem fogják keresni a Samsung ügyében a térség (Pest 5. OEVK) április 3-án újraválasztott fideszes képviselőjét, Tuszon Bencét, aki szerintük két éven át elzárkózott minden megkeresésüktől, és szervezett fórumra sem ment el.

„Aki tudja, mit kellene tenni, keresse meg vele az újraválasztott képviselőt! Mi máshol próbálunk megoldást találni arra, hogy biztonságban élhessünk Gödön”
-teszik hozzá.
Kiemelt kép: GÖD-ÉRT, Facebook.