Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

5 év után jogerősen elítélték a beosztottját zaklató tyukodi polgármestert

Ez a cikk több mint 1 éves.

A Nyíregyházi Törvényszék szeméremsértés és testi sértés miatt jogerősen bűnösnek mondta ki Czibere Józsefet, Tyukod polgármesterét, és helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét, amely 300 ezer forintnyi pénzbüntetésre illetve a bűnügyi költségek megfizetésére kötelezte Cziberét.

A bíró a szóbeli indoklásban leszögezte: ennél súlyosabb büntetést adott volna, de nem teheti, mert az eljáró ügyész nem fellebbezett az elsőfokú végzés ellen.

„Pár nap híján 5 év telt el a megaláztatásom és a másodfokú bíróság ítélete között. Szerdán végre jogerősen is kimondták, hogy Czibere József polgármester minden vádpontban bűnös ”– nyilatkozta a naphire.hu-nak Németh-Kiss Pálma az ítélet után.

Ahogyan arról korábban a Mérce is beszámolt, Cziberét 2017 nyarán jelentette fel anyakönyvezető munkatársa, Németh-Kiss Pálma. Állítása szerint a polgármester abban az évben májusban bement a nő irodájába, beszorította a sarokba, majd fogdosni kezdte. Németh-Kiss feljelentéséből kiderült: nem ez volt az első eset, hogy Czibere őt, vagy a hivatalban dolgozó női munkatársakat zaklatta. Az ügy ezután a Mátészalkai Rendőrkapitányság Csengeri Rendőrségéhez került, amely 8 hónapon keresztül végzett nyomozást az ügyben, míg 2018 februárjában meg nem szüntette azt, mondván, a bűncselekmény elkövetése nem bizonyítható. Az ügyet annak ellenére zárták le, hogy tanú, orvosi látlelet és további áldozatok vallomásai is alátámasztották a nő által elmondottakat. A rendőrség többek közt azzal kérdőjelezte meg a többi áldozat szavahihetőségét, hogy az esetek után nem tettek feljelentést.

Németh-Kiss Pálma végül sikerrel járt, a Mátészalkai Járási Ügyészség utasította a rendőrséget a nyomozás folytatására, az ügy pedig átkerült a Fehérgyarmati Rendőrkapitányságra. Ezután a Mátészalkai Járásbíróság 2021 novemberében 4 év huzavona után bűnössé nyilvánította Cziberét testi sértés és szeméremsértés vétségében. Az ítélet értelmében a polgármesternek 300 ezer forint pénzbüntetést, és bűnügyi költségeket kell fizetnie, ám az összeget tíz hónapon keresztül törlesztheti. A mai nappal ez az ítélet emelkedett jogerőre a Nyíregyházi Törvényszék döntése által.

„A bíró teljesen fel volt háborodva a korábban hozott, jelképesnek tűnő 300 ezer forintos büntetésen, de az ügyész miatt nem tehetett semmit. Ennek ellenére bízom benne, hogy a példám minden nő számára tanulságul szolgál, és ezentúl egyikük sem fogja eltűrni a szexuális zaklatást. Hogy ki mernek majd állni a nyilvánosság elé. Mert a végén az igazság győz ”

– nyilatkozott az anyakönyvvezető. Ügyvédje,  Helmeczy László hozzátette, a polgármester nem ússza meg ennyivel, polgári perben bocsánatkérést és milliós sérelmi díj megfizetését kérik majd tőle a személyiségi jogok megsértésére alapozva.

Ha támogatásra van szüksége, mert Önt vagy ismerősét bántalmazás vagy szexuális erőszak érte, itt talál részletes információkat.

A NANE Egyesület segélyvonala bántalmazott és szexuális erőszakot átélt nőknek: 06 80 505 101 (hétfő, kedd, csütörtök, péntek 18-22; szerda 10-12 óráig; ingyenesen hívható mobilról is).

Az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálat (OKIT) telefonszáma: 06 80 20 55 20 (ingyenesen hívható napi 24 órában, abban az esetben hívja, ha menekülnie kell otthonról vagy krízisszállást keres.)

A PATENT Egyesület jogsegély-szolgálata: 06 80 80 80 81 (szerdánként 16-18 óráig és csütörtökönként 10-12 óráig, e-mailen: [email protected])

A biztonságos internethasználatról itt olvashat bővebben.

Gyermekkori abúzus áldozatai a fenti segélyvonalakon túl a Muszáj Munkacsoport oldalán tájékozódhatnak.