Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem nyomoznak tovább a zaklatással vádolt tyukodi polgármester ügyében

Ez a cikk több mint 6 éves.

A rendőrség megszüntette a zaklatással vádolt tyukodi polgármester elleni nyomozást arra hivatkozva, hogy a rendőrörs parancsnoka szerint nem lehetett a vádat kétséget kizáróan bizonyítani – írja a 24.hu.

Czibere József polgármestert tavaly októberben jelentette fel Németh-Kiss Pálma köztisztviselő zaklatásért, aki azt állította, hogy 2017 májusában a polgármester bement az irodájába, ahol fogdosni és simogatni kezdte a nőt, aki ennek ellenállt. Ennek következtében megsérült a karja, a sérülésről orvosi látlelet is készült. Nyolc hónap után szüntették meg a nyomozást a polgármester ellen, akinek a feljelentés után felfüggesztették a Fidesz-tagságát.

Németh mellett többen is tanúskodtak, ebből is látszik, az eset nem egyedi, Czibere többekkel szemben is így viselkedett az önkormányzati hivatalban. A rendőrség a többi tanúval szemben azt rótta fel, hogy miért nem jelentették fel korábban a polgármestert, ha egyszer velük is megtörtént ugyanez.

Ez, ha valóban így járt el a rendőrség, színtiszta áldozathibáztatás, és az ügyben jelentkező hatalmi erőviszonyok totális figyelmen kívül hagyása.

Németh-Kiss Pálma elmondása szerint Czibere azzal is fenyegette, hogy tőle függ saját és lánya munkahelye. A feljelentés óta Németh lánya el is veszítette óvodai állását, nem hosszabbították meg a szerződését. Minden bizonnyal Czibere többi áldozata is féltette saját megélhetését, ez a tanúvallomásokból is kiderül. A rendőrségnek nem ez a véleménye: szerintük „nem lehet kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a tanúk közül bárki azért tűrte volna a polgármester magatartását, mert a munkahelyük elvesztésével fenyegette őket.”

Németh-Kiss Pálma és ügyvédje panasszal élt a nyomozás megszüntetése ellen, szerintük a tanúvallomások alapján a bűnösséget meg lehetne állapítani, ráadásul több formai hiba is szerepel a nyomozást megszüntető határozatban. Például azt írják, a nyomozás ismeretlen tettes ellen indult, pedig Czibere József név szerint szerepelt a feljelentésben. A bűncselekmény időpontját is tévesen rögzítették a határozatban, valamint azt állítja a szöveg, hogy Németh-Kiss Pálma ellentmondásba keveredett vallomásaiban, de ezt az állítást semmivel sem támasztja alá.

Németh-Kiss Pálma panaszában azt is elmondja, hogy

egy meghatározó fideszes politikus már az eljárás kezdetén megmondta neki, hogy teljesen mindegy mit csinál, Czibere ellen úgyis meg lesz szüntetve a nyomozás.

Tehát több tanú egybehangzó és következetes vallomása után a rendőrség megszüntette egy fideszes politikus ellen a nyomozást, mivel szerintük a polgármester bűnössége nem volt kétséget kizáróan bizonyítható. A tyukodi eset újabb sajnálatos példája annak, hogy a nők elleni erőszakot Magyarországon a hatóságok csak bizonyos esetekben veszik komolyan – és akkor semmiképpen sem, ha valaki olyan az elkövető, aki a regnáló hatalomhoz közel áll.

(via 24.hu)