Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Három évtizede nem látott mélységbe zuhanhat az orosz GDP

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az orosz számviteli kamara elnöke, Alekszej Kudrin keddi nyilatkozata szerint a szomszédja elleni támadó háborút folytató, s ezért nemzetközi szankciókkal sújtott, nyugati vállalatok által bojkottált Oroszország 1994 óta nem látott GDP-zuhanásnak néz elébe.

A vezető könyvvizsgáló az orosz Szövetségi Tanács előtt tartott beszédében arra mutatott rá, hogy az oroszországi bruttó hazai termék valószínűleg 8-10 százalékkal zuhan az idei évben, bár szerinte „ennél pesszimistább becslések is vannak”.

Eszerint még a kevésbé pesszimista becslés is meghaladja a 2009-es gazdasági világválság okozta visszaesést (7,8%). Az ország eddig csak kétszer látott két számjegyű GDP-zuhanást, egyszer a Szovjetunió szétesése után közvetlenül (1992; 14,6%), egyszer pedig nem sokkal később, 1994-ben (12,6%).

A Világbank számításai szerint idén 11,4 százalékkal fog zuhanni az orosz GDP, amely kétéves recessziót fog maga után vonni.

Ahogyan arról korábban már beszámoltunk, április első hetében az EU, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok  újabb szankciókat léptetett életbe Moszkvával szemben a bucsai tömegmészárlás napvilágra kerülése után. Az amerikaiak két további orosz bank, az Alfa és a Sberbank tevékenységét korlátozzák. Az amerikai állampolgároknak ezenfelül

tilos új befektetésekbe bocsátkozniuk Oroszországban, valamint tilos lesz egy sor orosz állami céggel kereskedniük.

Az újabb körös szankciók személyeket is céloznak, Vlagyimir Putyin lányai, Dimitrij Medvegyev korábbi elnök, Szergej Lavrov külügyminiszter lánya és felesége, valamint a miniszterelnök, Mihail Misusztin érintettek.

Az Egyesült Királyság az Egyesült Államokkal együttműködve, ugyanaznap hozott intézkedéseivel befagyasztotta a Sberbank és a Credit Bank of Moscow vagyonát, valamint szintén megtiltott minden új, Oroszországba irányuló befektetést, és kötelezettséget vállalt arra, hogy az év végéig megszünteti az orosz szén- és kőolajimportot, amelyet a lehető leghamarabb követni fog a gáz.

(The Moscow Times)