Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Megvonták a bizalmat Pakisztán miniszterelnökétől

Ez a cikk több mint 2 éves.

Imran Hán Pakisztán – most már – korábbi, világhírű krikettjátékosból lett miniszterelnöke elvesztette a bizalmatlansági szavazást, írja a New York Times.

A bizalmatlansági szavazást megelőzően a miniszterelnök és a katonaság viszonya erősen megromlott az atombombákkal is rendelkező országban.

Hán 174 szavazattal veszített, ami kettővel több, mint ami az egyszerű többséghez szükséges ilyen esetben a pakisztáni törvények szerint. A bizalmatlansági szavazást megelőzően az ország súlyos inflációtól szenvedett – ami bizonyára most sem fog változni – és eleve feszültségekkel terhelt volt a kormány és a katonaság viszonya.

Szombaton tüntetések is voltak Iszlámábádban, az ország fővárosában, Hán támogatói és ellenzői egyaránt az utcákra vonultak. A bukott miniszterelnök vasárnapra ugyancsak az utcára hívta híveit, parlamenti támogatói pedig már az éjszaka tartott bizalmatlansági szavazás előtt kivonultak a parlamentből.

Hán rendszeresen arra hivatkozik, hogy egy Amerikai Egyesült Államok által szőtt összeesküvés vezetett a megbuktatásához.

A miniszterelnök erősen kritikus hangot ütött meg az Egyesült Államokkal szemben. Pénteki tévébeszédében felhívta a figyelmet arra, hogy véleménye szerint amennyiben a nép nem áll ki az ország függetlenségéért, továbbra is alávetett helyzetben marad. Ezzel bizonyára a saját maga melletti kiállásra biztatta támogatóit.

A miniszterelnök annak idején többek között a korrupció elleni harc, valamint egy „iszlám jóléti állam” ígéretével került hatalomra a világ második legnagyobb muszlim népességével rendelkező államban. A jóléti állam létrehozásában azonban hátráltatta a költségvetési hiány és az elmúlt három évben a két számjegyű infláció sem tette népszerűbbé. Hovatovább megosztotta a társadalmat az egyre inkább Kína és Oroszország felé közeledő külpolitikája.

De a New York Times szerint bukásában a legfontosabb tényező a hadsereggel való nézeteltérése volt.

Emiatt kezdeményezett az ellenzék bizalmatlansági szavazást, amit Hán a parlament feloszlatásával próbált megakadályozni, amiről viszont az alkotmánybíróság kimondta, hogy alkotmányellenes, így meg kell tartani a szavazást.

Hán helyére valószínűleg Sehbaz Sarif ellenzéki vezetőt, egy befolyásos pakisztáni politikusdinasztia tagját fogják választani, hogy ügyvivő miniszterelnökként szolgáljon. Az elmúlt 75 évben, vagyis alapítása óta Pakisztán egyetlen miniszterelnökének sem sikerült kitöltenie teljes ötéves ciklusát.

Mindez nem jelenti azt, hogy Hán kiszorulna a politikából. Támogatottsága továbbra is jelentős, és vélhetően ismét indulni fog a miniszterelnöki pozícióért a következő választásokon.