Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Aleksandar Vučić elnökként folytatja, a pártja szövetségesre szorul

Ez a cikk több mint 2 éves.

Szerbiában április 3-án egyszerre elnökválasztást, parlamenti választást és részleges helyhatósági választásokat tartottak. Mivel tegnap a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) nem közölt adatokat, Aleksandar Vučić, a Szerb Haladó Párt (SNS) elnöke – aki 2012 óta hol államfőként, hol miniszterelnökként irányítja az országot – maga tette ezt meg.

A szerbiai elnök szerint már az első fordulóban megnyerte a választást, hozzávetőlegesen a voksot 60 százalékát szerezte meg, így újabb öt évig maradhat köztársasági elnök. Második helyen az Egyesült Szerbiai Ellenzék köztársasági elnökjelöltje, Zdravko Ponoš végzett 17 százalékkal.

Aleksandar Vučić még tegnap este elmondta, hogy „nincs abban semmi különös, hogy a Köztársasági Választási Bizottság a szavazás estéjén nem közöl adatokat”. Az 1999-ben, a miloševići rendszerben még tájékoztatási miniszterként dolgozó Vučić meg is feddte a bizottságot. Kijelentette: „Az, hogy az urak a választási bizottságban nem akarnak dolgozni este tizenegy órakor vagy éjfélkor… – mi akarunk”.

Parlamenti választás

A ma reggelre feleszmélt választási bizottság adatai szerint a szavazatok közel 90 százalékos feldolgozottságánál az Aleksandar Vučić – Együtt mindent elérhetünk lista kapta a legtöbb szavazatot. A választók csaknem 44 százaléka szavazott a koalícióra, amelynek legfőbb ereje a mintegy 700 ezer tagot számláló, kiforrott ideológiát nélkülöző Szerb Haladó Párt.

Második helyen a Marinika Tepić – Együtt Szerbia Győzelméért áll 13 százalékkal. Őket követi az Ivica Dačić – Szerbia Kormányfője lista 11,57 százalékkal. A Vajdasági Magyar Szövetségre (VMSZ) a polgárok 1,8 százaléka voksolt.

A CeSID és az IPSOS adatai alapján 12 párt juthat be a parlamentbe, közöttük 5 kisebbségi is. A győztes listának 120 vagy 121, a Marinika Tepić vezette koalíciónak 37, a VMSZ-nek pedig 6 képviselője lesz a parlamentben.

Mivel abszolút többséget nem szerzett a Haladó Párt, minden bizonnyal koalíciós kormány fog alakulni. Vučić arról beszélt, hogy több mint elegendő mandátumhoz jutottak ahhoz, hogy a VMSZ-szel kormányt alakítsanak. Ám a Haladók számíthatnak régi bizalmasukra, például az Ivica Dačić vezette Szerbiai Szocialista Pártra is.

Pásztor István, a VMSZ elnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján azt mondta, a politikai mező szinte semmiben nem hasonlít majd a korábbihoz, minden megváltozik a parlamentben.

Még bizonytalan, ki győzött Belgrádban

Egyes szerbiai városokban és községben önkormányzati választásokat is tartottak.

Belgrádban a CeSID és az IPSOS becslései szerint a legtöbb szavazatot, közel 39 százalékot az Aleksandar Vučić – Együtt mindent elérhetünk lista szerezte, melynek polgármesterjelöltje Aleksandar Šapić egykori vízilabdázó. A Vladeta Janković vezette Együtt Belgrád Győzelméért lista 20,5, a Moramo listája pedig 10,5 százalékot kapott.

Emlékeztető

Szerbiában aligha mondható, hogy tisztességesek voltak a választások: évek óta Vučić propagandagépezete ellenőrzi a média nagy részét, az SNS pedig egy évtizede minden állami erőforrással visszaél – a pénzügyektől kezdve a rendőrségen, az igazságszolgáltatáson át a titkosszolgálatokig.

Vučić a sajtó által közölt tegnapi szabálytalanságokra reagálva azt mondta, „nincs abban semmi törvényellenes, hogy az emberek listákkal járják a szavazópolgárokat és emlékeztetik őket, hogy menjenek szavazni”.

(Danas.rs, Vreme, RIK, CETA, Taz, Blic, RTV, RTS, SZMSZ)
Címlapkép: MTI/Koszticsák Szilárd