Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Orbán Viktor: Sűrűsödnek a felhők az égbolton

Ez a cikk több mint 2 éves.

Utolsó interjúját adta a választások előtt a Kossuth rádiónak Orbán Viktor. A szokásos alákérdezések most még az átlagosnál is jobban tükrözték a kormányzati kommunikációt. Először a műsorvezető arról kérdezte a miniszterelnököt, hogy miért lehet az, hogy Zelenszkij ukrán elnök az Európai parlament után a dán parlamentben is Magyarországhoz intézett üzenetet.

„Megértéssel kell fogadnunk az ukrán elnök szavait, hiszen bajban van a hazája. Mivel Oroszország sokkal jelentőseb katonai erőt képvisel, mint Ukrajna, így az elnök abban bízhat, hogy úgy tud kikerülni ebből a szorult helyzetből, ha másokat is belevon a háborúba.”

– mondta el Orbán Viktor, aki szerint ezt megértéssel kell kezelni. Nekik nem az ukrán elnökkel, hanem a magyar baloldallal van vitájuk, akik „szót akarnak fogadni” az ukrán elnöknek. Elmondta a beszélgetés előtt és után is hallható, Orbán Viktor beszédből álló társdalami célú hirdetésben is elhangzó „Ez nem a mi háborúnk, itt mi semmit sem nyerhetünk, de mindent elveszíthetünk”.

Nem csak Magyarország, hanem „nagyfiúk” is vannak, akiknek úgy alakult a történelme, hogy nem rendelkeznek olyan kapacitásokkal, amelyek lehetővé tennék, hogy ne Oroszországból hozzanak gázt. Így vannak a németek, a bolgárok és a szerbek is. Úgy alakult a történelem, hogy mi is elvesztettük a tengereinket, ezért csövön jön a gáz. Ha Oroszországból nem jön energiaforrás, akkor nincs energia Magyarországon.

„Belénk könnyebb belénk kötni, mint a németekbe.”

Az osztrákokkal hárman ki is álltak az EU-s csúcson, hogy nem lehet energiát érintő szankciókat bevezetni. Magyarország a saját álláspontja mellett ki fog állni.

A miniszterelnök szerint a baloldal „már megkötötte a saját megállapodását a háttérben”.

Rávezető kérdésre elmondta, már nem nagyon érti és nem is foglalkozik vele, hogy „ a baloldal miniszterelnök-jelöltje miért mond egymásnak ellentmondó mondatokat”.

Orbán Viktor szerint egy jelentős és mély európai gazdasági válság előtt állunk. A baj gyökerei mélyebbre nyúlnak, mint az orosz-ukrán háború, van egy jelentős versenyképességi problémája az EU-nak. Ráadásul egy technológiai átállással próbálkozik Európa, a háborútól függetlenül is ki akarta kapcsolni a fosszilis energiahordozókat.

Orbán szerint ezt úgy akarja megoldani, hogy emeli az árakat. Az árak nem magiuktól emelkednek, hanem ez „egy brüsszeli bürokraták által meghozott döntés”.

Ehhez jött a háború, amire az EU szankciókkal válaszolt, amelyeket Magyarország elfogadott, ami még meglökte az energia árát – ez el fog vezetni a közeljövőben egy gazdasági válsághoz. A követekező kormánynak tompítania kell a gazdasági válság hatásait Magyarországra.

„Ráadásul itt vagyunk a mezőgazdasági munkák közepén, és a két legnagyobb gabonatermelő ország, Ukrajna és Oroszország kiesik, abból élelmiszerválság lesz.”

Szóval sűrűsödnek a felhők az égbolton.

Van egy vita arról, hogy hogyan kell a válságokat kezelni. A baloldal megszorításokkal kezeli, ami egy jól kimunkált módszer. A nemzeti oldal adócsökkentéssel kedvezményekkel kezeli a válságot – mondta el a miniszterelnök.

Arról, hogy milyen anyagi mozgástere van a kormánynak, Orbán elmondta, nem az Unióban bízik, hanem saját magunkban. „Akkor van pénz ha, dolgozunk. Az elmúlt időszakba 1 millió munkahelyet hoztunk létre, több munkahely van mint amennyi ember dolgozni tud. Ha eljön a nehéz európai helyzet akkor majd ebből tudjuk kezelni.”

Orbán arról, hogy a családokért még mit tud tenni a kormány, elmondta, most védekeznünk kell, ki kell védeni a háború következményeit, és a brüsszeli energiaár-emeléseket. „Jó családtámogatási rendszert hoztunk létre, de még van, ahol be kell foltozni.”

Azzal kapcsolatban, hogy több civil szervezet is érvénytelen szavazásra buzdít a homofób népszavazás kapcsán, Orbán elmondta, a népszavazás háttérbe szorult, ami érthető, mert a béke lett a választás fő témája. Másodlagossá vált az a kérdés is, hogy visszatérjen-e a Gyurcsány-korszak. 13 óránk lesz, hogy meghozzuk ezt a döntést, de a népszavazás önmagában is kiemelten fontos lenne.

„Nyugat-európában is úgy kezdődött, hogy legyintettek a gender kérdésre, és ott már a szülők nem irányítják a gyerekük életét, hogy a szexuális felvilágosításban mikor mit tegyenek elé.”

– mondta el Orbán, aki szerint Magyarország még nem sodródott bele ilyen helyzetbe,  még meg tudjuk védeni a gyerekeinket és a szülők jogát is.

Súlyos ügy, ilyen csalást még nem láttam – mondta arra a kérdésre, hogy mit gondol arról, hogy több százezer ember kapott sms-t az ellenzéktől. „Amikor emberek százezreinek szerzik meg az adatait, és úgy küldenek politkai tartalmakat, a beleegyezésük nélkül, az egy orbitális választási csalás”.

A műsorvezető arról a súlyos jogsértésről, amit a szemétdombon megtalált, félig elégetett levélszavazatok jelentenek, nem kérdezte meg a miniszterelnököt.

Orbán szerint az ellenzéki pártok olyan helyzetbe manőverezték magukat, amiben már csak kívülről remélhetnek segítséget. Teljesen életképtelen összefogást hoztak létre, ha nem nyernek, akkor nagyon érdekes kérdések lesznek.

Hogy egyeztethető össze ez azzal, hogy miközben egyfolytában arról beszélnek demokratikus jogok sérülnek amikor nem ők vannak hatalmon? — tette fel a keresztkérdést Nagy Katalin.

„Az ember magyarázatot keres arra, hogy ki a hibás. Nagyon kevés ember van aki azt tudja mondani, hogy én vagyok a hibás. Meg kell akadályoznunk hogy belesodródjunk ebbe a háborúba. Hiába mondja a baloldal, hogy ez a mi háborúnk, ez nem így van.”

Orbán szerint ennél nagyobb tétje 30 éve nem volt a választásoknak. „Most egy háborúba belesodródásról és a szankciók miatt kialakuló energiaválságról döntünk.”

Címlapkép: MTI