Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Ha az ellenzék a magánosítás felé hajlana, behúznám a féket”

Ez a cikk több mint 2 éves.

Budapest 6. számú választókerületében különösen szoros küzdelemre lehet majd számítani az országgyűlési választáson. Négy évvel ezelőtt Kocsis Máté, a Fidesz jelöltje magabiztosan nyerte a körzetet, ám a 2019-es önkormányzati választásokon már Józsefvárosban és Ferencvárosban is ellenzéki polgármester győzedelmeskedett Pikó András és Baranyi Krisztina személyében.

Idén Sára Botond indul a nagyobbik kormánypárt színeiben, valamint több kisebb párt jelöltje is megméretteti magát a kerületben, köztük Döme Zsuzsanna a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól és Dúró Dóra a Mi Hazánk jelöltjeként.

Ennek ellenére Jámbor András, az ellenzék közös képviselőjelöltje és a Mérce volt főszerkesztője biztos győzelmében,

bár azt is leszögezte, április harmadikán minden szavazat számítani fog.

Jámbor a Partizán ‘60 című műsorában egy órán keresztül beszélt a választókerület legsúlyosabb problémáiról, az azokra adható lehetséges baloldali megoldásokról, illetve saját és az ellenzéki összefogás esélyeit is latolgatta a közelgő választásokon.

Forrás: Youtube / Partizán

A műsor elején Gulyás Márton kiemelte, Józsefváros és Ferencváros választókerületében a nem kormánypárti jelöltek is komoly létszámban indulnak, ami nehézséget okozhat az összefogás politikusának. Jámbor azonban bizakodóan nyilatkozott a műsorvezetőnek. Elmondta, nem tart attól, hogy Döme Zsuzsanna szavazatokat vonna el tőle, hiszen még ő is arra buzdította a viccpárt szavazóit, hogy egyéniben a legesélyesebb kormányváltó jelöltre voksoljanak.

A választókerületben emellett magas a fluktuáció, a választópolgárok jönnek-mennek, Jámbor szerint azonban több ellenzéki költözik a kerületbe, és nagyrészt inkább kormánypárti szavazók hagyják el a környéket. A jelölt konkrét számokat is mondott a választásokkal kapcsolatban, számításaik alapján nagyjából 20 ezer szavazat szükséges a biztos győzelemhez, ami szerinte jelenleg nagyon is teljesíthető. Jámbor úgy gondolja, a budapesti kerületeket minden bizonnyal megnyeri az ellenzék, azonban a választás nem a fővárosban dől el, hanem a billegő körzetekben, ahol most Márki-Zay Péter kampányol.

Gulyás Márton az összefogáson belüli feszültségekre is rákérdezett, kiváltképpen arra, hogy a baloldali Szikra mozgalom által jelölt Jámbor András és a konzervatív jobboldali Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt között vannak-e a közös munkát érintő konfliktusok. Jámbor saját elmondása szerint nem tapasztalt ilyesmit, viszont hozzátette,

ő azért dolgozik, hogy a politika ismét arról szóljon, hogy különböző ideológiai elképzelésekkel rendelkező emberek meg tudják vitatni a közös problémákat és kérdéseket, ami a Fidesz érdekei szerint alakított NER-ben szerinte nem lehetséges.

A kampányban látványosak a hatalmas erőviszonybeli különbségek. A kormánypártok jelentős anyagi forrásokkal rendelkeznek, de még így is sokszor a plakátrongáláshoz és lejáratáshoz folyamodnak, mely alól Józsefváros és Ferencváros kerülete sem kivétel. Aktivistából azonban nincsen hiány, a Szikra tagjai mellett az ellenzéki pártok is segítenek kampányolni.

Jámbor – némi iróniával – azt is kiemelte, a baloldali mozgalom jelenleg az egyetlen politikai szervezet, amely még nem vesztett választást.

A 2019-es önkormányzati választások alkalmával Pikó András, Baranyi Krisztina és Karácsony Gergely győzelméhez is hozzájárultak, valamint az előválasztáson már saját jelöltjük, Jámbor András győzedelmeskedett Budapest 6. számú választókerületében. Ennek ellenére a politikus elmondta, nem várható, hogy a közeljövőben párttá alakulnak, ugyanis szerinte nincs szükség egy „tizenvalahányadik” ellenzéki csoportosulásra. Ugyanakkor a Szikra a továbbiakban is támogatni fogja a politikai és nem politikai szervezetek ügyét, amennyiben arra érdemesnek ítéli őket.

„Én true baloldali témákat viszek, Józsefváros és Ferencváros képviselőjelöltje nem is nagyon tudna nem true baloldali témákat vinni.”

Jámbor alapvetően három kiemelten fontos üggyel kíván foglalkozni a parlamentben, melyek habár alapvetően a kerület problémáira reflektálnak, országos szinten is tapasztalható jelenségek. Szorgalmazza a panel és a gangos házak energiatakarékos felújítását, mely a kormány hangzatos rezsicsökkenés propagandájával szemben célzottan segítene a valóban kevesebb, így fenntarthatóan olcsóbb gázfogyasztás elérésében.

Márki-Zay Péter és Jámbor András a Blaha Lujza téri aluljáróban népszerűsíti az aláírásgyűjtést 2022. január 14-én

Elkötelezett, hogy felszámolja a lakhatási válságot, melynek egyik eszköze a Diákváros megépítése, illetve a bérlakásprogram létrehozása lenne – utóbbi a közös ellenzéki programban is helyet kapott. Saját kerületében az önkormányzatok bérlakásainak felújításával, illetve a városvezetéstől a kormány által elvont pénzek visszaadásával segítené a lakhatási válság megszüntetését.

Harmadik kiemelt pontként a hajléktalanellátó rendszer rendezését tűzte ki, amely választókerületében különösen fontos, hiszen Józsefvárosban található a fővárosi ellátóintézmények jelentős része. Jámbor felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi kormány kriminalizálta hajléktalanságot, ezzel rendészeti kérdésként kezelte a rászorulókat. A képviselőjelölt úgy véli, több hajléktalanellátó intézményre lenne szükség és nagyobb területi eloszlásban, hogy ne csak egy kerületre koncentrálódjanak.

Jámbor azt is leszögezte, baloldaliként a parlamentben semmilyen körülmények között nem támogatná az oktatás vagy az egészségügy fizetőssé tételét. Ha az ellenzék esetleges új kormánya a magánosítás felé hajlana, behúzná a féket.

Kiemelten fontos területnek tartja a környezetvédelmet is: saját kerületében a kérdés leginkább az Illatos úti szemétlerakó okozta talajszennyezettség és a Galvani híd megépítése során veszélyeztetett erdőrész. Hozzátette, nem lehet úgy zöldpolitikát csinálni, hogy az állam valamilyen módon ne szabályozza a cégek környezetkárosító tevékenységeit, de a lakosságnak is komoly szerep jut, elsősorban tudatosságra kell nevelni az embereket. Az a modell viszont, amely csak az egyéni felelősséget helyezi a klímapolitika középpontjába nem működőképes.

A választások mellett félgőzzel ugyan, de zajlik a népszavazási kampány is. A Fidesz „gyermekvédelmi” kérdéssora, az ellenzék érvénytelen szavazásra buzdító kampánya, illetve a még elfogadásra váró álláskeresési járadékról és Diákvárosról szóló népszavazás komoly fejtörést okozhat a leggyakorlottabb választópolgároknak is, akik április 3-án a szavazófülkébe lépnek. Jámbor szerint az a szerencsétlen helyzet, hogy egy napra írták ki a kormány népszavazását a választásokkal, meggátolja az ellenzéket abban, hogy komolyabb kampányt folytasson az érvénytelen szavazásra buzdítással, hiszen minden erejüket az országgyűlési választásokra összpontosítják, valamint nem mondhatják egyszerre azt a választópolgároknak, hogy szavazzanak érvényesen és érvénytelenül is.

Azt kifejezetten felháborítónak tartja, hogy a Fidesz gyermekvédelmi népszavazásnak hívja a homofób referendumot, mikor

az elmúlt évtizedben a kormánypártok juttatták az összeomlás szélére az állami ellátórendszereket, ezzel együtt pedig az abba bekerülő gyermekeket is cserbenhagyták.

A képviselőjelölt elmondta, a ’90-es évekhez képest napjainkra annyira fenntarthatatlanná vált a rendszer, hogy az intézmények a gyermekek életkezdési támogatásából kénytelenek élelmet vásárolni számukra.

Jámbor szerint az ellenzék népszavazásáról – melynek kérdései az álláskeresési járadék meghosszabbításáról és a Diákváros megépítéséről szólnak – a parlament várhatóan nyár közepén vagy szeptember elején dönt majd. A jelölt úgy véli, itt a lakhatási válságról és a bajba jutott emberek megsegítéséről fejezhetik ki véleményüket majd a választók. Gulyás Márton kérdésére, hogy a jelölt vállalna-e kormányzati pozíciót, Jámbor annyit válaszolt:

,,én egyéni képviselőjelölt vagyok, az a kutyakötelességem, hogy ha megválasztanak, akkor a józsefvárosiak és ferencvárosiak ügyében kihajtsam a belemet.”