Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Nem csak a pedagógusok ügye: a szombati tanártüntetésen való részvételre buzdít a Magyar Szakszervezeti Szövetség új elnöke

Ez a cikk több mint 2 éves.

A szolidaritási nyilatkozatokon túl most minden szakszervezetnek és minél több embernek személyesen kell megmutatnia, milyen az, ha összefogva állnak ki a jogtalanság ellen – írja pénteken kiadott közleményében a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) frissen megválasztott elnöke, Zlati Róbert.

Az oktatás helyzete, a tanárok felkészültsége és rátermettsége mindannyiunk ügye, gyerekeink, unokáink sorsa dől el már egészen kicsi korban, az iskolapadban – véli a szakszervezeti vezető.

A MASZSZ pedagógusok melletti kiállásra, a szombati – március 19-ei – nagy kockásinges találkozóra hívja tagszervezeteit és tagjait.

Zlati Róbert úgy véli,hogy a pedagógusok harca nem csupán egy méltatlankodó ágazat fellángolása, hanem sokkal komolyabb kiállás önmagukért, a diákokért, az oktatás színvonaláért és minden munkavállalóért. „Azt ugyanis, amit a kormány most az oktatásban dolgozókkal tesz, bármikor, bárkivel megteheti, ha hagyjuk. Ne hagyjuk! Merjünk végre tüntetni!” – üzeni az elnök, hozzátéve, hogy szombaton kockás ingben jöjjenek a szolidaritást vállalók, lehetőleg minél többen.

Jóvátehetetlen bűnt követ el a kormány, ha a jelenlegi méltatlan bánásmóddal elűzi a legjobb tanárokat is a pályáról. Ezt nem engedhetjük – szögezi le a szövetség elnöke. Zlati szerint a magyar emberek csupán töredéke engedheti meg magának, hogy a gyerekei méregdrága magániskolába járjanak, ezért a nép elvárja sőt, követeli, hogy a hatalom bánjon méltón és tisztességesen a tanárokkal.

A MASZSZ felszólítja a kormányt, a jövő generációja érdekében fizesse meg az oktatásban dolgozók áldozatos munkáját, teremtsen európai munkakörülményeket a pedagógusok számára és ezzel is biztosítson színvonalas oktatást a mostani gyerekek, diákok számára. Ehhez minden magyar gyereknek joga van – jelentette ki Zlati Róbert.

Az elnök felkérte a szövetséghez tartozó szakszervezetek vezetőit – is -, mozgósítsák tagjaikat, legyenek minél többen a kockásinges találkozón, erősítsék személyes jelenlétükkel is a pedagógusokat és mutassák meg a hatalomnak, milyen komoly erők egyesülnek, amikor a legnagyobb szakszervezetek összefognak.

Mint arról a Mérce beszámolt, éppen egy héttel ezelőtt, március 11-én választották meg  a legnagyobb hazai szakszervezeti konföderáció elnöknek Zlati Róbertet, a Vasutasok Szakszervezetének alelnökét és a MASZSZ felügyelőbizottságának korábbi elnökét. Zlati a Népszava hasábjain februárban megjelent publicisztikájában úgy fogalmazott: „Nem az ő [a magyar munkavállalók] hibájuk, hogy nem mernek lázadni, de itt az ideje megérteni és elhinni végre azt, amit a szakszervezetek szajkóznak: tömegben senki sincs egyedül.”

A pedagógusok szerda óta zajló határozatlan idejű sztrájkjával kapcsolatban számos szakszervezet adott ki szolidaritási nyilatkozatot: köztük az a Mozdonyvezetők Szakszervezete is, amely az ukrajnai háborús menekültek növekvő számára tekintettel, humanitárius segítsényújtás céljából elhalasztotta eredetileg múlt hét csütörtökre tervezett munkabeszüntetését.

A „kockásinges találkozó” névere keresztelt demonstráció gyülekezője szombaton 14 órától lesz a Kossuth téren, majd 15 órától veszi kezdetét a rendezvény. A tüntetésre egyébként egy privát telekocsi-telebusz Facebook-csoportban is lehet fuvart szervezni vidékről.

 

Hogyan jutottunk el a szombati tüntetésig?

Mint ahogy arról a Mércén részletesen beszámoltunk, január 31-én az oktatásban dolgozók a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) felhívására kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak az oktatási rendszert kiüresítő kormányzati politikák, az érdekvédelmi szervezetek követeléseinek semmibevétele és a pedagógusok alacsony állami megbecsültsége ellen. A tiltakozó akcióhoz becslések szerint akkor 28 ezer pedagógus csatlakozott országszerte.

A január utolsó napján tartott sztrájkot a PSZ és a PDSZ abban a reményben szervezte meg, hogy a kétórás megmozdulás majd ráébreszti a hatalmat arra, hogy komolyan kell vennie a pedagógustársadalom követeléseit. Ezzel szemben a kormányzat csak lejárató propagandával, az érdemi munkabeszüntetést ellehetetlenítő kormányrendelettel és eredménytelenül zajló sztrájktárgyalásokkal válaszolt.

Ezt látván a PDSZ és a PSZ úgy döntött, hogy határozatlan idejű sztrájkot hirdet, és arra kéri a pedagógusokat, hogy addig tagadják meg a munka felvételét, amíg nem születik megállapodás a kormány és a szakszervezetek között.

A pedagógusok szerdán kezdték meg sztrájkukat, ezzel együtt pedig diákok, diákszervezetek, pedagógusszakos hallgatók Budapesten szolidaritási tüntetéseket tartottak. A szerdai nap eseményeiről itt számoltunk be percről percre.