Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Új elnököt választott a szakszervezeti konföderáció

Ez a cikk több mint 2 éves.

Tavaly novemberben nem tudott elnököt választani a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) kongresszusa. Hiába indult az elnöki posztért három jelölt – Székely Tamás alelnök, a Magyar Vegyipari Szakszervezet elnöke, Hercegh Mária, a MASZSZ nőtagozatának vezetője, és Pallagi Gyula, az Építőipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke – egyikük sem szerzett 50 százalék plusz egy szavazatot a két fordulóban az érvénytelen szavazatok magas száma miatt. A sikertelen közgyűlés után ideiglenesen az alelnök, Székely Tamás vezette a szakszervezeti szövetséget.

A mai napon végül a Vasutasok Szakszervezetének alelnökét és a MASZSZ felügyelő bizottságának korábbi elnökét, Zlati Róbertet választották meg MASZSZ-elnöknek.  Az elnökválasztási kongresszuson 46:35 arányban döntöttek a küldöttek Zlati Róbert javára Székely Tamással szemben.

A Népszava cikke a novemberi sikertelen elnökválasztásról azt írta, a minimálbér-megállapodásnak is köze lehetett Székely Tamás nem-megválasztásához. A cikkben a szövetség korábbi elnöke, az azóta a Demokratikus Koalícióhoz igazoló Kordás László kritizálta a megállapodást, amiért az egyszerre négy százalékos adókedvezményt is nyújt a munkáltatóknak – Kordás szerint ezzel veszélybe sodorja az egészségügyi ellátások színvonalát és a nyugdíjrendszert. Székely Tamás akkor erre így reagált:

„Politikusi nyilatkozatokkal nem tudok mit kezdeni, a bérmegállapodás a dolgozók szempontjából előnyös.”

A Vasutasok Szakszervezetének új közleménye is némileg kritikus hangnemet ütött meg az alelnökkel kapcsolatban. A közlemény azt írja:

„Zlati Róbert az elmúlt átmeneti időszakhoz képest, amelyet az alelnök irányított – mint ismert, Kordás László távozása után Székely tamás vezette a szövetséget – lényegesen lendületesebb, keményebb munkát ígér és vár a szövetség tagjaitól.”

Telefonon kerestük az új elnököt, aki alelnöki elődjével kapcsolatos kérdésekre nem kívánt reagálni, azt viszont elmondta, hogy a szövetségnek most „egységet kell mutatnia kifelé, amihez belül is egységet kell teremteni”. „Biztos vagyok abban, hogy ebben új lendületet vesz a szövetség az én vezetésemmel” – nyilatkozta Zlati Róbert.