Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Fáradt vagyok, és nem tudok azzal foglalkozni, amiért ezt a pályát választottam” – pedagógushallgatókkal interjúztunk

Ez a cikk több mint 2 éves.

A tegnapi, pedagógussztrájk melletti pedagógushallgató-tüntetésről részletesen beszámoltunk percről percre tudósításunkban a Mércén. A rendezvényen felszólaltak pedagógushallgatók, jelenleg aktív tanár, valamint végzős középiskolás diák is.

Kollégáink emellett rövid interjúkat is készítettek több résztvevővel.

Bálint és Richárd magyar-angolszakos tanárhallgatók a pedagógusképzősök tanárok melletti szolidaritási tüntetésén. Fotó: Juhász Vanessza / Mérce

Bence és Richárd magyar-angol szakos hallgatók, középiskolai tanárnak készülnek. Legnagyobb problémának a tanszabadság hiányát tartják, a sztrájkoló tanároknak határozott és kitartó sztrájkolást kívánnak, azoknak pedig, akik nem tudtak eljönni üzenték, hogy legközelebb jöjjenek.

Dominika magyartanár a pedagógusképzősök tanárok melletti szolidaritási tüntetésén. Fotó: Juhász Vanessza / Mérce

Dominika 2019-ben végzett magyartanárként, és szeptember óta dolgozik, tehát pályakezdő tanár. Tudományos pályára készült, és azért kezdett el mégis tanítani, mert hiányzott neki, mellette jelenleg is doktori képzésen vesz részt. Azért tartotta fontosnak kimenni a tüntetésre, mert nem tartja fair-nek, hogy gyakornokként, osztályfőnökként heti 24 órát tanít úgy, hogy gondolkoznia kell, hogyan jön ki a pénzéből hó végén.

„Fáradt vagyok, és nem tudok azokkal a dolgokkal foglalkozni, amelyek miatt ezt a pályát választottam, hogy tanítsak”

– nyilatkozta a fiatal tanár. Hozzátette, hogy rengeteg az adminisztratív munka, és heti 70-80 órát kell dolgoznia, ami javarészt láthatatlan. Bízik abban, hogy a jelenlegi tiltakozások és összefogás változásra fogja kényszeríteni az egész rendszert, hogy megbecsüljék őket,

„és azt tudjuk csinálni amit akarunk… amit szeretnénk, hogy tanítsunk!”

Luca gyógypedagógus, a pedagógusképzősök tanárok melletti szolidaritási tüntetésén. Fotó: Juhász Vanessza / Mérce

Luca gyógypedagógus gyakornok, és semmit sem fog változni a fizetése, ha pedagógus 1 státuszba kerül. Vagyis nagyon alacsony marad. Azért vett részt a tüntetésen, mert nem akarja, hogy el kelljen hagynia a szakmáját.

„A gyerekek száma egyre inkább megindokolná, hogy egyre több gyógypedagógus legyen. Egyszerűen el fogunk tűnni, és a sajátos nevelési igényű gyerekekkel nem fognak megfelelő szakemberek foglalkozni”

– nyilatkozta.

Elmondta, hogy még a pedagógián belül is nagyon sajátos a helyzetük, és az SNI gyerekekről, valamint a velük foglalkozókról még inkább elfeledkeznek általában. Véleménye szerint még ha reménytelennek tűnik is a helyzet, érdemes kitartani, mert egyszer lesz haszna annak, amit most csinálnak.

Réka gyógypedagógus, a pedagógusképzősök tanárok melletti szolidaritási tüntetésén. Fotó: Juhász Vanessza / Mérce

Réka gyógypedagógus-hallgató, akit az motivált a pályaválasztásban, hogy segítse a fogyatékossággal élő gyerekeket beilleszkedését a társadalomba. A tüntetésre azért jött ki,

„mert fontosnak tartom, hogy egy élhetőbb, jobb, megbecsültebb szakmába léphessek be, hogyha végzek, és ne kelljen magyarázkodom, hogy mit csinálok, és harcolnom, hogy megbecsültebb lehessek a szakmámban.”

Ő is úgy látja, hogy nagyon súlyos a gyógypedagógus-hiány, ami súlyos következményekhez fog vezetni. Reméli, hogy lesz foganatja a tanárok sztrájkjának és követeléseik megértő fülekre találnak.

Noémi, Pisti és Lili angol-olasz szakos tanárhallgatók a pedagógusképzősök tanárok melletti szolidaritási tüntetésén. Fotó: Juhász Vanessza / Mérce

Noémi, Pisti és Lili angol-olasz szakos pedagógushallgatók úgy érzik, tenni kell valamit, hogy az oktatás helyzete javuljon.

„Szeretnénk egy kis tiszteletet, hogy ne csak az legyen, mikor mondjuk hogy tanárhallgatók vagyunk, hogy »jaj«, hanem hogy »ó de jó, nagyon örülünk«.”

Jelenleg nem látják túl fényesen a szakmájuk jövőjét, de bíznak benne, hogy most valódi változás indul el, és pozitív következménye lesz a tiltakozásoknak.

A tüntetést élőben közvetítettük a Facebookon, felvételünk az alább nézhető vissza.

Címlapkép: Juhász Vanessza / Mérce