Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Pert nyertünk a Kúrián Bálint György volt MSZP-s terézvárosi képviselővel szemben

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Mérce szerkesztősége pert nyert a Kúrián a terézvárosi ingatlanpanamákhoz kapcsolódó végrehajtási eljárásban érintett Bálint Györggyel szemben. A bíróság kimondta, tavaly ilyenkor értékítélettől mentesen, helytállóan foglaltuk össze Soproni Tamás közleményét az egykori MSZP-s önkormányzati képviselő ügyleteiről.

Bálint még 2021 nyarán nyújtott be keresetet a Mérce ellen, arra hivatkozva, hogy szerkesztőségünk Soproni Tamás Facebook-posztja alapján valótlanul állította, hogy a képviselő fiktív szerződésekkel, jogellenesen követelhetett magának részesedést Hatvani Csaba ingatlanának végrehajtásában, valamint, hogy mindez 14 milliós kárt okozott volna a terézvárosi önkormányzatnak. A Mérce az ügyet egészen a Kúriáig vitte, ahol most kimondták, a közügyeket érintő eseményekről tényszerűen tudósítottunk, így a képviselő vádja alaptalan volt.

Amint a per tárgyát képező cikkünkben írtuk, Terézváros polgármestere, Soproni Tamás lemondásra szólította fel Bálint György MSZP-s képviselőt, amiért szerinte az fiktív szerződéssel próbálta menteni az MSZP kerületi elnökének, Hatvani Csabának a vagyonát, mindezt úgy, hogy pert indított az ellen az önkormányzat ellen, amelyben saját maga is képviselő volt.

A történet még 2004-ben, Andrássy úti ingatlanpanamákkal kezdődött, amikor az MSZP-s többségű önkormányzat versenyeztetés nélkül, áron alul eladta az Andrássy út 47. szám alatti soklakásos műemlékházat. Az esetből büntetőügy kerekedett, Fürst György, volt VI. kerületi szocialista alpolgármestert felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték, a vádlottaknak pedig egyetemlegesen összesen 123 millió forintos kártérítést kell fizetniük az önkormányzatnak. Ez később Soproni szerint kamatokkal együtt már 218 millió forintos összegre rúgott. Az egyetlen lehetőséget, hogy a kártérítést valamelyest törlessze az önkormányzat felé, Hatvani Csaba akkori MSZP-s képviselő (később alpolgármester) szigetszentmiklósi háza jelentette, amely 50 millió forintot érhet. Az ingatlan végrehajtási eljárásába azonban hirtelen bekapcsolódott Bálint György is, aki egy régi kölcsönügyletre hivatkozva közte és Hatvani között szeretett volna 14 millió forintot érvényesíteni a végrehajtási eljárásban, azaz az elárverezett házból annyival kevesebbet kapott volna az önkormányzat.

Forrás: Soproni Tamás Facebook oldala

Bálint az eljárásba való becsatlakozási kérelmét ugyanakkor a Fővárosi Törvényszék 2020 decemberében jogerősen elutasította. Az MSZP-s képviselő nem adta fel, és polgári peres eljárást indított az önkormányzat ellen, aminek a képviselő-testületében ő maga is bent ül. A bíróság tavaly ugyan ismét elutasította a keresetet, de azt nem mondták ki, hogy a szerződés már eleve hamis lett volna, mert erre nem volt bizonyíték.

Ezzel párhuzamosan ellenzéki háború robbant ki Terézváros önkormányzata és a helyi MSZP-s képviselő között. Soproni kezdeményezésére a képviselő-testület már májusban visszahívta Bálint Györgyöt a kerület tulajdonosi bizottságából és a Terézvárosi Vagyonkezelő Zrt. felügyelőbizottságából. A képviselő tavaly decemberben az MSZP-ből is kilépett, miután a szocialista párt etikai vizsgálatot kezdeményezett ellene. Eközben közösségi oldalán folyamatosan karaktergyilkosságot emlegetett és személyeskedő megjegyzéseket tett Sopronival szemben.

Ennek a csatározásnak a kellős közepébe csöppent bele a Mérce is, mikor tavaly márciusban a terézvárosi polgármester Facebook-oldalán közzétett fejleményekről számoltunk be az üggyel kapcsolatban. Habár hírpolrtálunk a polgármester közleményéről értékelés nélkül tudósított,

Bálint György a Mércével szemben keresetet nyújtott be, arra hivatkozva, hogy Soproni Facebook-bejegyzése alapján írt valótlan állításokat.

Az ügyről tavaly júniusban született jogerős ítélet első fokon. A bíróság elutasította a képviselő keresetét és helyt adott a Mérce érvelésének, miszerint az írás Soproni Tamás VI. kerületi polgármester bejegyzésének rövid összefoglalója, az abban csatolt végzés pedig megfelelő ténybeli alapul szolgált a leírtakhoz. Hozzátették, a cikkben megjelentek részben tényállításnak részben értékítéletnek tekintendők, ugyanis írásunk Soproni Tamás hivatalos, politikusi Facebook-oldalán közölt állításokat, illetve véleményeket vette át, emellett ismertette a bejegyzés, illetőleg a cikk alapját is képező bírósági végzés lényegét. A bíróság megítélése szerint mindez kellő alapot biztosított a polgármester, illetve a sajtó által levont következtetésekre.

Véleménynyilvánítás pedig sajtó-helyreigazítás tárgya nem lehet még abban az esetben sem, ha a levont következtetés téves.

Bálint György (kép: MSZP Terézváros faceobook)

Bálint György fellebbezett az ítélet ellen, a Fővárosi Ítélőtábla ezután másodfokon majdnem minden ponton helyben hagyta az első fok ítéletét, ám a képviselő cikk címével kapcsolatos kifogásának, mely szerint Soproni „korrupció gyanúja miatt” szólította fel lemondásra a képviselőt, helyt adott. A döntést arra alapozta a törvényszék, hogy Soproni bejegyzésében nem szerepelt expliciten a korrupció szó, habár „ingatlanpanamák”-ról és „tiszta kezek”-ről ír benne, amely implikálja annak jelenlétét.

Végül a Kúria a szerdán hozott ítéletében az elsőfok döntését hagyta helyben. Az ítélet értelmében szerkesztőségünk helytálló, értékítélettől mentes összefoglalóban számolt be Soproni Tamás közleményéről, a cikk ráadásul közügyet tárgyalt, ami a sajtó egyik kiemelt feladata.

A Kúria álláspontja szerint a szóban forgó cím pedig Bálint György érvelésével szemben nem torzítja a polgármester bejegyzésében foglaltakat, a „korrupció” szó csupán az események köznyelvre való lefordítását szolgálta. Hozzátették, a fogalom ebben az esetben használható szinonimaként a Soproni posztjában említett ingatlanpanamákra, a tiszta kezek kifejezéssel összefüggésben különösen.

Bálint György nem csak szerkesztőségünkkel és Terézvárossal pereskedik, Soproni Tamás a Mérce megkeresésére elmondta, vele szemben két feljelentést is tett az önkormányzati képviselő. Egyik esetben becsületsértéssel, majd rágalmazással vádolta a polgármestert. Előbbiről a bíróság tárgyalás nélkül megállapította, hogy a képviselő vádja nem állta meg a helyét.

,,Bálint György tulajdonképpen egy hadjáratot indított. Habár a politikai közösség kivetette őt, a helyi MSZP frakciónak továbbra is tagja és aktívan akadályozza mindenkinek a munkáját a kerületben” – nyilatkozta lapunknak a polgármester a szerdai ítélet ismeretében.