Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Meghalt egy ukrajnai menekült Magyarországon, miután órákon át várakoztatták a határon

Ez a cikk több mint 2 éves.

A magyar hatóságok órákon át nem engedtek be Magyarország területére egy ukrán menekültekkel teli autóbuszt arra hivatkozva, hogy három gyermeknek nem volt biometrikus útlevele, írja a Magyar Hang. Romániai sajtóértesülésekre támaszkodva a lap vasárnap arról számolt be, hogy a Pete–Csengersima határátkelőhelyen hét órát várakoztatott autóbusz egyik utasa, egy 61 éves nő –  vélhetőleg a kimerültség miatt – meghalt.

A Magyar Hang az értesülést egy romániai portálra, a PreSasm.ro-ra alapozza, amelyre március 5-én került fel egy megrázó videófelvétel. A videó szerint már Magyarország területén halt meg az ukrajnai menekülteket szállító autóbusz női utasa. A három perces felvételen azt látni, amint a készenléti rendőrök zsebredugott kézzel nézik, ahogy a fehér védőruhás mentősök egy hordágyon fekvő beteget próbálnak betenni a magyar rendszámtáblájú mentőautóba.

A Magyar Hang már vasárnap megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot (ORFK), amely azt válaszolta a lap kérdéseire, hogy a 61 éves nő a magyarországi oldalon, a határátkelőhelytől 62 kilométer távolságban Aranyosapátiban lett rosszul, s a kiérkező mentőautóban hunyt el. Az ORFK szerint a nő egy epilepsziás görcs következtében halt meg.

A közleményükben kitérnek arra is, hogy az autóbusz utasait nem hátráltathatta a biometrikus útlevél ellenőrzése, hiszen „a problémás vagy hiányos okmányokkal kapcsolatos ügyintézés nem a határátkelőhelyeken, hanem a gyűjtőpontokon történik”.

A PresaSm információi szerint az összesen 61 menekültért román rendszámú autóbusz(ok) ment(ek) Ukrajnába. Máramarosszigetnél léptek be Románia területére pénteken éjjel, aztán sok órát várakoztak a román-magyar határon. A tanúk szerint a nő akkor kapott szívinfarktust – írja a román portál, amely tehát nem epilepsziás rohamról számol be –, amikor a magyar hatóságok arról értesítették az utasokat, hogy a megfelelő dokumentumok hiánya miatt a menekülteket egy speciális központba fogják szállítani, amíg a személyazonosságuk tisztázódik.

A magyar határőrség a múlt szerdán úgy döntött, hogy nem engedi be Romániából Magyarországra azokat, akik az Európai Unión kívüli országokból érkeznek, így például ukrajnaiakat sem, ha nincs biometrikus útlevelük, vízumuk vagy tartózkodási engedélyük uniós országban. Később Bogdan Aurescu román külügyminiszter a Twitteren azt írta, hogy beszélt Szijjártó Péterrel, aki közölte vele, hogy visszavonták ezt az intézkedést az ukrán állampolgárokkal szemben.

A Mérce már több írásban is foglalkozott az ukrajnai háború kiváltotta menekültválsággal. A háború kitörésének másnapján arról számoltunk be, hogy hiába van magyar útlevelük, beléptető pecsét nélkül nem engedik a férfi menekülteket Magyarországra. Szóltunk azokról az Ukrajnában tanuló afrikai egyetemistákról is, akiket nem engedtek át az ukrán–lengyel határon.

Különös problémát jelentett, hogy a Magyarországra érkező menekültek jelentős része magyar állampolgársággal is rendelkezik, melynek következtében ők nem kaphatták meg a menekültstátuszt, csupán az időtartamban korlátozottabb menedékes jogviszonyt. Ez március 3-án változott meg, miután minden uniós belügyminiszter megszavazta az Európai Bizottság azon történelmi jelentőségű javaslatát, hogy az Ukrajna felől menekülőknek adjanak azonnali, automatikus védelmet átmeneti időre, így megspórolható a hosszadalmas menekültkérelmi eljárás.

(Magyar Hang, Mérce, Guardian)

Képünk illusztráció.