Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Fáklyás béketüntetést szervez a Greenpeace

Ez a cikk több mint 2 éves.

Budapest a békéért címmel szervez békepárti tüntetést a Greenpeace környezetvédő szervezet szerdán este hét órára a budapesti Hősök terére, derül ki a szervezet közleményéből.

A megmozdulás keretében a résztvevők fáklyákkal egy világító békejelet fognak formálni.

A fáklyákat a Greenpeace biztosítja, aki részt szeretne venni az 1 500 fősre tervezett békejel megalkotásában, ezen a linken tud jelentkezni. A rendezvény Facebook eseményére eddig több, mint négyezren jeleztek vissza.

„Megtörtént, ami elképzelhetetlennek tűnt sokunk számára: háború tört ki a szomszédunkban. Ledöbbenve állunk az értelmetlen erőszak előtt, amely csak félelmet és gyűlöletet gerjeszt, de megoldást biztosan nem hoz. Álljunk ki együtt a békéért! Mutassuk meg, hogy mi vagyunk a többség, akik nem a gyűlölet és az erőszak, hanem a szeretet és az összetartás nyelvét beszéljük

– írja a szervezet.

Hozzáteszik, nem ez lesz az első alkalom, hogy tüntetéssel tiltakoznak a háború ellen, hisz a kétezres évek elején már többször szerveztek hasonló megmozdulást:

ALKOSSUNK MEG EGYÜTT EGY HATALMAS BÉKEJELET A BUDAPESTI HŐSÖK TERÉN, ahogy tettük azt többször is a 2000-es évek elején az iraki háború ellen tiltakozva. A világ vezetőinek meg kell érteniük végre, hogy a XXI. század válságai nem oldhatók meg katonai manőverekkel. Küldjünk egyértelmű üzenetet arról, hogy nincs többé helye a világon erőszaknak és értelmetlen emberáldozatoknak. A XX. század történelmét vérrel írták. Most álljunk ki együtt egy olyan jövőért, amelyet nem a véres konfliktusok, hanem az együttműködés ural. Ahol nem folynak háborúk az erőforrásokért és az energiáért, hanem közösen, békésen oldjuk meg a közösen létrehozott válságainkat, és ahol nem kell a nukleáris fegyverkezés rettegésében élnünk.

Az ukrajnai háború miatt eddig több, mint másfélmillió ember hagyta el Ukrajnát, többek között Magyarország irányába, és sokmillióan lehetnek, akiknek az országon belül kellett elhagyniuk lakhelyüket, és most valamelyik nyugati megyében élnek belső menekültként. Tízezres nagyságrendű az emberveszteség a harcoló felek köreiben, és az ország infrastruktúráját is évtizedekkel vetette vissza a rombolás, további szenvedésre kárhoztatva Ukrajna népét.

Miközben az ukrán hadsereg eközben elkeseredett harcot vív az orosz hadsereg nyomasztó túlereje ellen, a nép folyamatos veszélynek vannak kitéve nemcsak a lövedékek, de a hideg, a közművek és az élelmiszer hiánya miatt is, az ukrán és az orosz seregek pedig egymást vádolják a települések evakuálását lehetővé tévő tűzszünetek megsértésével.

Az ukrajnai háborúról rendszeresen beszámolunk a Mércén. Vonatkozó cikkeink itt érhetők el.