Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

„Orbán a KGB lerakatává süllyesztette Magyarországot” – a háború és a Putyinhoz való közeledés ellen tüntetett az ellenzék

Ez a cikk több mint 2 éves.

A választáson Egységben Magyarország néven, összefogásban induló ellenzéki pártok ma este hat órára szervezetek tüntetést a budapesti Clark Ádám térre. Az esemény leírása szerint az ellenzéki pártok azért hívták utcára támogatóikat, hogy kifejezzék tiltakozásukat a háború és az Orbán-kormány Putyinhoz való közeledése ellen.

A helyszínválasztás tudatos volt az ellenzéki pártok részéről, ugyanis a Clark Ádám téren székel az orosz tulajdonú, még a szovjet időszakban létrehozott Nemzetközi Beruházási Bank, amelyhez hazánkban is számos nagyberuházás köthető. Ám az ellenzék szerint a pénzintézet nem több egyszerű „kémbanknál”, amely Vlagyimir Putyin rezsimének európai térhódítását segíti elő.

A beszédekre várva az 1-2 ezres tömegben sokan azt skandálták, hogy „Putyin, takarodj!” és „Ruszkik haza!”,

egy résztvevő pedig azt javasolta az orosz elnöknek, hogy háborúzás helyett az Ukrajnával kapcsolatos ellenérzéseit inkább „meccselje le” Kijev főpolgármesterével, a többszörös nehézsúlyú boxoló bajnok Vitalij Klicskóval.

A tüntetésen az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter mellett eredetileg Iványi Gábor lelkész, a jelenleg a kormány által adminisztratív eszközökkel vegzált Oltalom Alapítvány elnöke mondott volna beszédet. Ám ő végül nem tudott megjelenni, helyette Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője és az ellenzék II-III. kerületi közös képviselőjelöltje szólalt fel.

Tordai elmondta, az ő generációja úgy nőtt fel, hogy elképzelhetetlen volt számukra, hogy ismét pusztító háborúk söpörjenek végig Európán, ám a nagyhatalmak most mégis tankokkal, bombázó repülőkkel és rakétavetőkkel vívják egymással a csatáikat a szomszédunkban. Tordai emlékeztette a hallgatóságot az Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin közötti jó viszonyra, valamint azzal vádolta a magyar miniszterelnököt, hogy még most, a háború kellős közepén is azon dolgozik, hogy lelassítsa és gyengítse az Oroszországgal szemben elfogadott európai uniós szankciók életbe lépését. A zöldpárti politikus emellett emlékeztetett Orbán korábbi szavaira, amikor frissen hatalomra került miniszterelnökként még arról beszélt, hogy mekkora problémát jelent „Putyin európai pincsijeinek” nagy száma.

Tordai szerint a kormányfő oly mértékben kiszolgáltatja hazánkat az orosz érdekeknek, hogy Magyarország mára már „a KGB lerakatává” vált.

Tordai Bence után egy Mariaként bemutatott kijevi menekült lépett a színpadra, akinek angolul elmondott beszédét az ellenzék XVI. kerületi képviselőjelöltje, a korábban az Együtt színeiben politizáló Vajda Zoltán fordította magyarra. Maria úgy fogalmazott, hogy az elmúlt időszakban nem azt figyelte, hogy a hét melyik napjánál járunk, hanem hogy hány napja zajlik a háború a hazájában.

Maria elmondta, hogy három kisgyermekével menekült Magyarországra, ám a férje – akire három kiskorú gyerekek apjaként nem vonatkozik az ukrán kormány azon rendelete, melynek értelmében a háborús készültségre hivatkozva 16 és 60 év közötti ukrán férfiak nem hagyhatják el Ukrajnát – úgy döntött, Kijevben marad, és részt vesz az ellenállásban. A menekült anyuka megosztotta az egybegyűltekkel, hogy az elmúlt napokban milyen megpróbáltatásokon kellett átesniük a gyermekeinek, akik maguk is molotov koktélok gyártásával segítették az ellenállást, miközben a bombázások során az életükért féltek.

Beszédében Maria méltatta az ukrán nép bátorságát, amely szerinte a megszállókat is meglepte, ezért az orosz hadsereg már civil célpontokat is támad, amivel háborús bűncselekményt követ el.

A kijevi nő szerint, miután megtapasztalták a szabadságot, az ukránok már nem akarnak többé elnyomásban élni, ám ezt Oroszországban képtelenek megérteni, mivel, ahogy ő fogalmazott, „míg az oroszok DNS-be a cárok világa és az elnyomás van belekódolva, addig a miénkbe a szabadság iránti vágy”. Beszéde végén Maria arra kérte az Oroszországon kívül élő oroszokat, hogy sarkallják a Putyin rezsimével szembeni ellenállásra az otthonmaradt rokonaikat.

Végül az ellenzéki pártok közös miniszterelnök-jelöltje, Márki-Zay Péter lépett a színpadra. MZP megköszönte az Egységben Magyarország adománygyűjtése keretében összegyűlt adományokat és az Ukrajnából menekülők irányába mutatott társadalmi szolidaritást, ami szerinte azt mutatja, hogy a magyarok jelesre vizsgáztak emberségből.

A hódmezővásárhelyi polgármester azzal vádolta Orbán Viktort, hogy továbbra is hintapolitikát folytat a nyugati országok és Oroszország között, ami szerinte szembemegy az ország érdekeivel. Az éppen zajló háború kapcsán Márki-Zay arra emlékeztetett, hogy Orbán Viktor retorikájában gyakran él háborús hasonlatokkal, ám szerinte ezekben a különböző „ellenségekkel” (mint az államadósság, a magas rezsiárak vagy a koronavírus) vívott küzdelmekben a magyar miniszterelnök rendre alulmaradt.

Márki-Zay Péter arról is beszélt, hogy az orbáni hintapolitika nemcsak ellentétes az ország érdekeivel, de még csak konzekvensnek sem nagyon nevezhető. Hiszen amikor az ellenzéki pártok kérik a kormányfőt bizonyos Oroszországot érintő szankciók bevezetésére, akkor rendre visszakozik, de uniós szintén végül mindig támogatja a Moszkvával szemben hozott intézkedéseket.

MZP kissé félrevezetően azt is kijelentette, hogy a Fidesz belement az orosz hitelből épülő Paks 2 beruházás időszakos felfüggesztésére, miközben valójában annyi történt kedden, hogy az önálló törvényhozási hatalommal nem rendelkező Európai Parlament többek között a Fidesz EP-képviselőinek voksa alapján elfogadott egy nem-kötelező érvényű indítványt, amely arra szólítja fel az EU-s intézményeket és tagállamokat, hogy a háború miatt szüneteltessék a jelenleg is zajló orosz kötődésű beruházások kivitelezését.

Márki-Zay elmondta, az ellenzék nem akar politikai hasznot húzni az ukrajnai háborúból, vagy ahogy ő fogalmazott: „nem fogjuk ukránok vérével az égre írni, hogy „Orbán, takarodj””.

Az ellenzék minden olyan lépésben támogatni fogja a magyar miniszterelnököt, amely megítélésük szerint hozzájárul a konfliktus békés rendezéséhez.

Az eseményről készült élő közvetítésünk itt nézhető vissza: