Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

Helsinki: a magyarországi jogrend lehetetlen helyzetet teremt az Ukrajnából menekülőknek

Ez a cikk több mint 2 éves.

A Helsinki Bizottság bejegyzése szerint úgy logisztikai, mint jogi szempontból súlyos kérdések merülnek fel az ukrajnai menekültek tömeges érkezése esetén, amiket a kormánynak mihamarább meg kell oldania.

„Az biztos, hogy az elmúlt öt évben leépített menekültügyi infrastruktúra, a bezárt és elhagyatott táborok jelenleg teljesen alkalmatlanok néhány száz embernél több befogadására”

– írja a szervezet.

Hovatovább jogi szempontból még aggasztóbb a helyzet a Helsinki Bizottság szerint.

Az Ukrajnából menekülők ugyanis se a határon, se máshol Magyarországon nem tudnak leadni menekültkérelmet, enélkül pedig ukrán állampolgárként legfeljebb 90 napig tartózkodhatnak a schengeni övezetben, melynek Magyarország is része. Ugyanakkor semmilyen ellátásra nem jogosultak, munkát nem vállalhatnak, pusztán fizikailag maradhatnak, legfeljebb 3 hónapot.

Ami rávilágít a helyzet abszurditására, hogy amennyiben a jelenlegi szabályozás marad, úgy a kormány 90 nap után kitoloncolhatja a menekülteket a határkerítés szerb oldalára – bárhonnan is jöttek.

A Helsinki szerint így a „kormány előtt a következő lehetőségek állnak: 

  • azonnal módosítják az egyébként is jogsértő szabályokat és lehetővé teszik, hogy emberek menedéket kérjenek a határon vagy az ország területén,
  • Kormányhatározatot fogad el arról, hogy az Ukrajnából menekülőket — élve az EU jog által adott lehetőséggel — átmeneti védelemben részesítve, menedékesként ismeri el, ezzel biztosítva, hogy minimális ellátásra legyenek jogosultak, és akkor is jogszerűen tartózkodhassanak itt, ha elmúlt  a 90 nap a vízummentes tartózkodásra.”
Címlapkép: MTI/Nemes János