Értesítsünk a legfontosabb cikkeinkről?
Remek! Kattints az Engedélyezem / Allow / Always gombra.

A járványügyi korlátozások teljes eltörlését követeli az ellenzék

Ez a cikk több mint 2 éves.

Az ellenzéki pártok rendkívüli sajtótájékoztatót tartottak a járványügyi intézkedések megszüntetése ellen csütörtök délután a Kossuth téren. Barabás Richárd elítélte az orosz inváziót Ukrajnával szemben, és a délután hétkor kezdődő, orosz nagykövetséghez szervezett tüntetésre hívta az embereket.

A sajtótájékoztatón felhívták a figyelmet a maszkhasználat álláspontjuk szerint átgondolatlan szabályzására, az oltottak és az oltatlanok közötti „igazságtalan különbségtételre” és a kormány rendeleti kormányzással való visszaéléseire. A képviselők szerint eljött az ideje, hogy a védekezés az egyéni felelősségvállalás köré szerveződjön.

A rendkívüli sajtótájékoztatón dr. Schmuck Erzsébet, az LMP társelnöke, Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője, Arató Gergely, a DK frakcióvezető-helyettese, Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője, Tompos Márton, a Momentum szóvivője és Vajda Zoltán, az 13. választókerület közös ellenzéki országgyűlési képviselő–jelöltje vett részt.

Schmuck Erzsébet kifejtette, hogy meglátásuk szerint az embereknek elegük van a korlátozásokból és visszakívánják a járványt megelőző életüket. Szerinte az emberek elfogadhatatlannak érzik a különbségtételt az oltottak és az oltatlanok között. „Felnőtt emberekről van szó„ – hívta fel a figyelmet az LMP társelnöke, aki szerint mostanra mindenki tudja, hogy hol és mikor kell maszkot hordani.

Az ellenzéki pártok képviselői követelik, hogy hasonlóan az uniós országokhoz, itthon is legyen biztosított az ingyenes tesztelés lehetősége. A képviselők nem tartják elfogadhatónak, hogy az oltatlanoknak súlyos pénzeket kell kifizetniük az egészségügyi ellátásban való részvételhez szükséges fertőzésmentesség igazolásához. Külön bosszantó, hogy rengeteg felhasználatlan tesztet kellett kivonni a forgalomból, emlékeztettek a sajtótájékoztatón.

A Budapest 13. országgyűlési egyéni kerület közös ellenzéki jelöltje, Vajda Zoltán felhívta a figyelmet, hogy jelentős ellenmondások vannak a jelenleg aktív korlátozásokban. Érthetetlen, hogy miért nem szükséges sporteseményeken és stadionokban a maszkhordás, miközben más kulturális eseményeken kötelező – emelte ki Vajda. Szerinte az intézkedéseket végig kell gondolni és el kell törölni.

Arató Gergely megértően nyilatkozott a kormány intézkedéseiről, felelevenítve, hogy „súlyos járványhelyzetben súlyos intézkedésekre van szükség”, azonban ahhoz, hogy elfogadható legyen, az intézkedéseknek átláthatónak és konzisztensnek kell lennie. A DK frakcióvezető–helyettese hiányolta a társadalmi párbeszédet a korlátozások látszólagos értelmetlensége miatt.

Arató felhívta a figyelmet arra, hogy miközben súlyos pedagógushiány van, többen kikerülnek a szakmából az oltási kötelezettség miatt. A képviselő szerint  a kötelezővé tett oltás hamarosan a rendvédelmi szerveknél is tovább fokozhatja az égető munkaerőhiányt. A rendvédelemben tapaszztalható feszültségről korábban mi is beszámoltunk.

Az ellenzéki képviselők felszólították a kormányt, hogy fejezze be a felelőtlen pénzosztást, amelyet a rendkívüli állapot fenntartásával végez. A közel két éve tartó rendkívüli veszélyhelyzet kihirdetése óta a felhatalmazási törvénnyel a kormány rendeleti úton vezeti az országot. A prioritások azonnal ki is derültek, környezetpusztító építkezéseket a kormány sorozatosan minősít át kiemelten közértékű beruházásnak, így elkerülve, hogy társadalmi párbeszéd alakuljon ki és felügyelje az építkezések jogszerűségét. Korábban beszámoltunk róla, hogy a rendkívüli járványhelyzetre hivatkozott új törvény alapján a kormány közel lehetetlenné tette a pedagógusok béremelését követelő tanárok sztrájkját.

„Az embereknek elegük van az indokolatlan járványügyi korlátozásokból. Magyarországon is elérkezett az idő, hogy – ahogyan Európa számos országában – a lakossági szabadságjogokat korlátozó fölösleges járványügyi intézkedések eltöröljék.„ – áll a DK Facebookra posztolt közleményében.